Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. április 29., vasárnap

ITT VAN MÁJUS 1.



Akkor hát rajta Emberek! Van miért tüntetnünk Május 1-én! Legyen ott mindenki, akinek fontos az élet, a megélhetés, a lakhatás! És mindaz, amit a március 25-i Népi Gyűlés mindnyájunkért megfogalmazott. A Kodály köröndön parkolási lehetőséget biztosítunk rokkant embertársainknak, hogy könnyebben tudjanak mozogni. Jelszóinkat molinókon emeljük a magasba. Gyülekezzünk a Kodály köröndön a Magyar Szociális Fórum Munkát-Békét-Biztos megélhetést feliratú 6 m széles csíkja mögött! Várunk mindenkit! Lesz miről beszélnünk!

Simó Endre

Jelszóink:
1.       ÉLETET AKARUNK HALÁL-POLITIKA HELYETT!
2.       OTTHONTEREMTÉST  KILAKOLTATÁS  HELYETT!
3.       ÉHBÉR  HELYETT  MUNKABÉRT!
4.       AZ ÁLLAM  ÉN VAGYOK, NEM   BANK!
5.       9 SZÁZALÉKOS ÁFÁT  27 HELYETT!
6.       KORREKT TÁJÉKOZTATÁST A TÁRSADALOMRÓL!
7.       POLITIKÁTOK=FAGYHALÁL ÉS ÖNGYILKOSSÁG
8.       TISZTESSÉGES MINIMÁLBÉRT!
9.       EMBERI JOG= ÉLET,  MEGÉLHETÉS, LAKHATÁS
10.    RENDSZERVÁLTÁST!
11.    CIVILEKET A PARLAMENTBE!

A meghívó és a március 25-i Népi Gyűlés követelései az alábbi linken olvashatóak:

A részletes programot lásd:

2012. április 27., péntek

Magyar Szociális Fórum az új adókról és a konvergencia programról


Budapest, 2012. április 27. Péntek

     A Magyar Szociális Fórum véleménye szerint az Orbán-kormány új megszorító intézkedései és az Európai Uniónak benyújtott új konvergencia programja a magyar társadalom megélhetését és a nemzeti fejlődést gátló tényezővé vált. A politikai vezetés pillanatnyi pénzügyi előnyök reményében lemondott a nagyobb nemzeti mozgástér igényéről, és megint a bérből és fizetésből élőkkel fizetteti meg egy olyan válság árát, amelyet nem a dolgozók idéztek elő.
     Csütörtökön kiadott értékelésében az MSZF azt írja, hogy a 600 milliárd Forintra rugó új adók és a Széll Kálmán terv, valamint a konvergencia program valójában visszafejlődéshez vezet növekedés helyett, a foglalkoztatás csökkenéséhez a foglalkoztatás növelése helyett, és eddig minden eddiginél jobban elmélyíti a társadalmi igazságtalanságot tőkejövedelemből és bérből élők között.
     Az MSZF „cinikus húzásnak” tartja, hogy a spekulatív tőketranzakciókat sújtó Tobin adó helyett olyan adót vezetnek be, amely a lakossági folyószámla-mozgásokat sújtja. A kormány kétszer adóztatja meg a béreket és a fizetéseket, egyszer a folyószámlára történő átutalásukkor, azután pedig felvételükkor a folyószámláról. További adó terheli az állampolgárt a csekk befizetésekor, sőt akkor is, amikor befizeti a jövedelemadóját. Az adózás megadóztatása véget nem érő spirálhoz vezet, melyből semmi jó nem származik – figyelmeztet az MSZF.
     A megszorítás minden eddiginél súlyosabb helyzetbe hozza a szociális ellátórendszereket. A gyógyszertámogatás 40 milliárd forintos csökkentése az emberek egészségi állapotának romlását fogja előidézni, a nagyvárosi tömegközlekedés költségvetési támogatásának csökkentése miatt jövőre emelkedni fognak a viteldíjak. A kutatási és fejlesztési célokra fordított támogatás 25 milliárd Forintos csökkentése oda vezet, hogy a kormány megfosztja az országot a műszaki-tudományos fejlesztés hazai lehetőségétől, és külföldi érdekeknek rendeli alá a honi fejlesztést. A mezőgazdaságban tervezett áfa-reform az élelmiszerárak emelkedéséhez fog vezetni, pedig ennek az ellenkezőjére volna szükség: ahhoz, hogy 27 százalékról 9-re csökkentsék a legalapvetőbb élelmiszerek árát, és ne kelljen százezreknek éhezniük.
     Összességében az Orbán-kormány gazdaságpolitikája az ellenkezője annak, amit az országnak megígért, és amiért megválasztották. Az MSZF szerint az intézkedések várható gazdasági, társadalmi, emberéletekre gyakorolt következményeinek előidézésében azonos felelősség terheli a magyar kormányt és az EU-t: mindketten antiszociális költségvetéssel akarják biztosítani a finánctőke érvényesülését a globális válság közepette.
     A Magyar Szociális Fórum meggyőződése szerint a társadalmi katasztrófa csak úgy kerülhető el, ha munkát és megélhetést nyújtó jövedelmet biztosítanak az embereknek. Azonnal 27 százalékról 9 százalékra kell csökkenteni a mindennapos szükségleti cikkek, az életmentő gyógyszerek és az egészségügyi segédeszközök áfáját; 27-ről 12 százalékra a megélhetéshez és az életben maradáshoz szükséges szolgáltatások, így a földgáz, a víz, a csatorna és a villanyáram díját terhelő áfát. Ezzel a negyedével csökkenne a rezsiköltség, és több százezer családnak jelentene azonnali könnyebbséget. Azonnal mérsékelni kellene az EU-átlagárat messze meghaladó ivóvízdíjakat és a csatornaszolgáltatói árakat. Nem szabadna forrásokat elvonni az önkormányzatoktól, mert az elvonással arra kényszerítik őket, hogy növeljék a helyi adókat, azaz a lakosság terheit. Vissza kell vonni azt az előírást, amely arra kötelezi a jövedelem nélkülieket, hogy a tavalyi 5100 Forint helyett 6300 Forintot fizessenek egészségügyi járulékként, mindezt romló egészségügyi szolgáltatások és emelkedő gyógyszerárak mellett.
      Az MSZF szerint minimálbérben kell részesíteni a közmunkásokat is. A 8 órában foglalkoztatott szakképzetlen közmunkásoknak 60 ezer Forintot kellene kapniuk a 47 ezer helyett, a szakképzetteknek pedig 71 ezret.
     A „szociális alternatíva” a bankok, a multinacionális trösztök, a hazai nagytőkés csoportok fokozott megadóztatása, a Tobin adó bevezetése, a többkulcsos, progresszíven emelkedő személyi jövedelemadók, továbbá a legnagyobb vagyonok megadóztatása révén tárul fel.  Fel kell hagyni a jelenleg folytatott neoliberális politizálással, és véget kell vetni annak a pénzkivonásnak, amely lehetetlenné teszi az ország gazdasági növekedését és a többség normális megélhetését – szegezi szembe az MSZF saját alternatíváját a kormány politikájával, és mozgósít érte a Budapesten megrendezendő Május 1-i felvonulására.+++
Kiadta: MSZF SZK

2012. április 26., csütörtök

A "Fidesz Zrt." hagyjon fel a magyar nép kifosztásával!

Munkanélküliség, dübörgő közmunka


2012. április 19., csütörtök 13:48   MTI
Többen kerülnek lapátra, de a közmunka dübörög

A közfoglalkoztatás térnyerése nyomán csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma márciusban a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) legfrissebb adatai szerint. Az előző hónaphoz képest viszont több mint ezerrel nőtt a csoportos leépítés keretében elbocsátandó létszám.

Az év harmadik hónapjában 591 ezren voltak regisztrált munkakeresők, több mint 55 ezerrel kevesebben, mint februárban.
A hivatal honlapján olvasható statisztika szerint az előző év azonos időszakához képest is csaknem 59 ezerrel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.

A legnagyobb csökkenés 2012. februárjához viszonyítva - az abszolút számokat tekintve - azokban a megyékben történt, ahol a közfoglalkoztatás dominánsan van jelen, így Szabolcs-Szatmár-Beregben 9800-zal, Hajdú-Biharban több mint 6 ezerrel, és Borsod-Abaúj-Zemplénben is hasonló mértékben csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.
Egy hónap alatt az álláskeresők száma a férfiaknál 11,2, a nőknél 5,8, a szakképzetleneknél 9,8, a diplomásoknál pedig 2,4 százalékkal mérséklődött.
A tartósan (egy éven túl) regisztrált álláskeresők száma egy hónap alatt tovább mérséklődött. A márciusi zárónapon létszámuk 132 800 volt, arányuk a teljes álláskeresők állományán belül 22,5 százalékot tett ki; ez egy év alatt 4,4 százalékpontos csökkenést jelent. A tartósan állás nélküliek 57,4 százaléka már 1-2 éve munkanélküli.
Márciusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 13,3, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,9 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 1,3 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé pedig 0,8 százalékponttal csökkent.
Több munkaerőt kerestek
Márciusban a foglalkoztatók összesen 60 200 új munkaerőigényt jelentettek be az illetékes munkaügyi kirendeltségeken, ez a szám ötödével nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A hónap folyamán összesen több mint 120 ezer üres álláshely állt rendelkezésre, ebből a zárónapon 45 500 maradt betöltetlen.
A több mint 60 ezer bejelentett új állás 21,3 százalékához a munkáltatók semmilyen állami támogatást nem igényeltek, míg 78,7 százalékot valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretein belül hirdették meg. A támogatott állások több mint 90 százaléka a közfoglalkoztatási rendszer valamelyik eszközére vonatkozott. A támogatott állások legnagyobb része továbbra is szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokra vonatkozott.
A nem támogatott állások száma 17,9 százalékos havi emelkedést követően 12 800 volt, de az előző év azonos időszakához képest enyhe csökkenést regisztrált az NMH. Az új támogatott állások száma márciusban 47 400 darab volt, ami egy hónap alatt 43,6 százalékos csökkenést jelent, a 2011. márciusi értéket ugyanakkor több mint 35 százalékkal haladja meg.
Márciusban 3700 embert építettek le
2012 márciusában összesen 3700 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be a foglalkoztatók a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest több mint ezerrel nőtt a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2011. márciusi bejelentett létszámtartalomhoz - 2430 dolgozó - képest is növekedés következett be.

2012. április 24., kedd

Szociális támogatástól fosztották meg a 10 gyermekes családanyát


Szociális támogatástól fosztották meg a 10 gyermekes családanyát
Budapest, 2012. április 24. kedd

     Áprilistól megvonták a foglalkoztatást helyettesítő szociális támogatást attól a 10 gyermekes kőbányai anyától, akinek családját ki akarják lakoltatni önkormányzati lakásából 1,7 millió forintos közüzemi díjhátraléka miatt – tudatta kedden a Magyar Szociális Fórum.
     Faragó Ferenc Mihályné tájékoztatása szerint a kőbányai polgármesteri hivatal jegyzője azért vonta meg a foglalkoztatást helyettesítő havi 22.600 Forint támogatást, mert „a család egy fogyasztási egységre” jutó havi jövedelme 1984 Forinttal meghaladja a jogszabályban meghatározott mértéket, azaz 27.534 Ft jut egy főre a megengedett 25.650 Ft helyett.
     Faragóéknak öt kiskorú gyermekük van, akik után 85 ezer Ft családi pótlékot kapnak, Faragó Ferenc Mihály nettó jövedelme pedig 69.749 Ft. Faragóné munkanélküli, tartós beteg, gerincsérvvel és agycisztával küzd, látása oly mértékben romlik, hogy évente műtétre szorul.
     A szociális támogatás megvonása miatt a család puszta fennmaradása is veszélybe került – állapította meg a Magyar Szociális Fórum. Az anya ennek dacára ott lesz az MSZF Május 1-i tüntetésén az életért, a megélhetésért és a lakhatásért, hogy elmondja, mit művelnek vele és családjával.+++
 Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

2012. április 16., hétfő

De szép volna is ez:-)

sakál- A napokban találtuk ezt a képet a fecabook közösségi portálon. Annyira jó, hogy megosztjuk itt is.-)

2012. április 15., vasárnap

Az amputált lábú férfi nem került az utcára


Budapest, 2012. április 15. Vasárnap

     Átmeneti szükséglakást kapott az amputált lábú budapesti lakos, akit a hét végén lakoltattak ki Dob utcai otthonából. Kelemen Károly 2013 végéig maradhat abban a 27 négyzetméteres szükséglakásban, amelyet a XIII. kerületi polgármesteri hivatal közbenjárására utaltak ki neki a VII. kerületben elvesztett lakása helyett – értesült a Magyar Szociális Fórum az érintettől.
     Kelemen Károly feje fölül azért vették el a lakást, mert – fizikai állapota, és testvérének halála miatt – fizetésképtelenné vált, és nem tudott akkora jövedelemre szert tenni, amekkorából törleszteni tudta volna hitelét. Annak idején azért kellett kölcsönt felvennie, hogy megvegye önkormányzati lakását, hiszen abból ki kellett volna költöznie, ha nem vásárolta volna meg.  Kelemen sorsa és állapota teljesen hidegen hagyta a hitelezőt és a VII. kerületi polgármesteri hivatalt. Mindketten a sorsára hagyták őt, és helyettük a XIII. kerület „szociálisabban érzékeny” hivatalától kapott átmeneti segítséget – tudta meg az MSZF az érintettől.
     A kilakoltatott elmondta: kénytelen volt határidő előtt elhagyni Dob utcai otthonát, nehogy követelhessék rajta a végrehajtásra kivezényelt rendőrök fejenként és óránként számolt 2500 forintos díját is. E nélkül is 35 ezer Forinttal terhelték meg végrehajtási díj címén. Kelemen „csodaként” éli meg, hogy nem került az utcára. Egyelőre nem tudja, mi lesz 2013 után – írta az MSZF.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

2012. április 14., szombat

Vasárnaptól jönnek a fix bírságok...


sakál- "Vasárnaptól jönnek a fix bírságok és helyszíni bírságok, bevezetik a közérdekű munka fogalmát. Emellett az ismételt elkövetés szankcionálása is új rendelkezés a néhány nap múlva életbe lépő új szabálysértési törvényben.

Kincses Ildikó, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartásokról szóló törvényben az egyik legfőbb változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy módosul a szabálysértés fogalma. A törvényben az eddigi 183 tényállásból 86, elsősorban a közrend és közbiztonság elleni szabálysértés marad, míg a kikerült szabályszegések egy részénél a jövőben nem szabálysértési, hanem közigazgatási bírságot szabnak ki. Ezzel pedig megszűnik a szabálysértési és közigazgatási eljárások párhuzamos alkalmazása.Ugyancsak az új elem, hogy bevezetik a közérdekű munka fogalmát, amely 6-tól 180 óráig terjedhet. Ezt csak akkor lehet majd alkalmazni, ha a szabálysértő ebbe beleegyezik. " Forrás MTI/Hír24


Ezzel kapcsolatban kívánom megosztani mindenkivel az én esetemet, amely 2012. 01.18-án történt Kaposváron. Szabályosan várakoztam egy közlekedési lámpánál kerékpár úton 18 óra 50 perckor Kaposváron a Kanizsai utca 2. szám előtti ház előtti kereszteződésben. A közlekedési lámpa zöld jelzésére várakoztam, ekkor jött egy rendőrségi járőrautó, amely elém állt, illetve mellém is. A szolgálatban lévő járőr urak köszönés és igazolásuk elmulasztásával nekem estek. Állításuk szerint valószínűleg én voltam az a kerékpáros, aki a sötét úton átkelve szabálytalanul nem a kijelölt gyalogátkelőhely igénybevételével közlekedett vagy hétszáz méterre távolabb tőlem. Igazoltattak, majd feljelentettek, hogy én követtem el az általuk vélt szabálysértést a 48-as Söröző irányából a 48-as Ifjúság útja 31 irányába 18.40 perckor. Ekkor kikeltem magamból és előadtam, hogy  miért velem foglalkoznak a rend őrei, inkább  a bűnözőkkel foglalkozzanak, továbbá ismertettem az intézkedő járőrökkel, hogy észrevételük jogtalan és ezt jelezni fogom feletteseiknek.  Ezért még feljelentésem éjszakáján elektronikus levelet írtam a kaposvári városi Rendőr főkapitány úrnak, melyben leírtam, hogy mi történt és tájékoztattam, hogy nem követtem el azt a szabálysértési cselekményt, amely ügyben fel leszek jelentve, tájékoztattam arról is, hogy nem ismertem el igazoltatásom során és nem ismerem el a vélt szabálysértés elkövetését, mivel konkrét tettenérés a feljelentésben szereplő helyszínen nem történt.  Ezt követőn tájékoztatást kaptam, arról, hogy KET eljárás keretében meghallgatják panaszomat a rendőri intézkedés elleni panasz tárgyában. Erre 2012.02.02-én sor került a kaposvári városi rendőr kapitányságon. A tényállás tisztázása végett válaszoltam minden kérdésre, megjegyzem, hogy a feljelentésben szereplő helyszínen és annak útvonalában több kerékpárost is láthattak a rendőrök. Erről a meghallgatásról jegyzőkönyv is készült, ebben sem ismertem el a feljelentésben szereplő vélt szabálysértést.  Ezt követően 2012.02.09-én kaptam egy Határozatot, melyben elutasították panaszomat és megindokolták, hogy a hatóság szerint én követtem el a szabálysértést és hogy minden úgy történt ahogy kettő rendőr állítja.  Közben 2012.02.06-án kiszabtak 8000 Ft pénzbírságot 1 rb. "Közúti szabályok kisebb fokú megsértése" szabálysértés elkövetése miatt, bár egy szabályos várakozás a kerékpárút Tikos jelzésénél szerintem nem ennek számít. Persze a Kaposvári Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Közrendvédelmi Alosztálya szerinti feljelentés alapján állítólag megvalósítottam az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 54§ (4) bekezdés c. pontjába ütköző, és az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Korm. rendelet 54.§ (1) bekezdése szerint minősülő 1. rb"Közúti szabályok kisebb fokú megsértése" szabálysértést.
Erre reagálva 2012.02.09-én, ekkor kaptam meg a pénzbírsággal kapcsolatos határozatot újabb észrevételt tettem a Szabálysértési hatóság felé. Ismét leírtam, hogy nem követtem el a feljelentésben szereplő állítólagosan vélt szabálysértés megvalósítását, majd igazam bizonyítására leírtam, hogy nem fizetem be a pénzbírságot, helyette tiltakozás képen a méltatlan eljárás miatt egy napi közmunkát vállalok.  Ezt követően a Kaposvári Városi Bírósághoz került az ügy és kifogásom. A bíróság is elutasította indokaimat és továbbra is az eljáró rendőri hatóságnak adott igazat, aki mindösszesen egy feljelentésre alapozva, abban is csak kettő intézkedő rendőr állításával igazolja az általa vélt szabálysértési cselekmény elkövetését.  A 2012.02.21-ei végzésben a Bíróság fenntartotta az eljáró rendőri hatóság által kiszabott pénzbírság befizetését és a szabálysértési hatóság részemre megküldött határozatának tartalmát, majd kifogásolta, hogy nem igazoltam szociális helyzetemet, mivel nem csatoltam be azt a határozatot, melyben Foglalkoztatást Helyettesítő támogatást (havi 22.800  Ft) kapok megélhetsem biztosítására. Ezt követően ismételt észrevételt tettem a Bíróság eljárására vonatkozóan az első számú eljáró rendőri hatóság részére 2012.03.01-én illetve 2012.03.20-án és 2012.03.28.-ai megkereséseimben, melyekben együttműködést ajánlottam és a jogtalanul kiszabott szabálysértési pénzbírság eltörlését, illetve ha már minden áron jogtalanul meg akarnak büntetni olyasvalamiért, melyet nem követtem el, mert konkrét tettenérés nem történt és a rendelkezésre álló adatok és bizonyítékok sem támasztják alá a feljelentésben szereplő cselekmény elkövetését kértem, hogy a pénzbírságot a hatóság figyelmeztetésé változtassa át, ja és természetesen becsatoltam azt a határozatot, mellyel rossz jövedelmi helyzetem is igazoltam. Nem kaptam választ ezen megkereséseimre egészen 2012.03.28-áig.

Közben 2012.03.21-én jogerőre emelkedett a Kaposvári Városi Bíróság azon határozta, amely hatályában fenntartja az első számú eljáró hatóság büntetését és határozatát. Ezt követően 2012.03.28-án az eljáró kaposvári városi rendőrkapitányság, mint Szabálysértési hatóság értesített, arról, hogy nincs helye részemről további jogorvoslatnak. Erre újabb észrevételt tettem, melyre válasz nem érkezett.  A folyamatban lévő ügyről tájékoztattam Kaposvár Polgármesterét és Jegyzőjét is, mivel továbbra is jogtalan és alaptalan a rendőri hatóság feljelentésében szereplő cselekmény elkövetése. Az bizonyítottság hiányában nem állja meg a helyét.
Mivel nem követtem el 
1 rb. "Közúti szabályok kisebb fokú megsértése" szabálysértést, így az ezért jogtalanul kiszabott 8000 Ft pénzbírságot sem fizetem be.

Ez van ma Magyarországon így bárkire bármit rá lehet fogni és bizonyítottság hiányában meg lehet büntetni, pénzbírsággal sújtani, így leszünk a Közmunkások országa! Ezért köszönet azon kaposvári rendőröknek, akik a kaposvári emberek adójából kapják a  fizetésüket és akik vélt, tettenérés nélküli hivatali hatalommal való visszaélés keretében büntetik a becsületes városlakókat!

M E G H Í V Ó Békés tüntetésre az életért...


M  E  G  H  Í  V  Ó

Békés tüntetésre az életért, az emberhez méltó megélhetésért, a lakhatásért

A felvonulást a Magyar Szociális Fórum szervezi a 2012. március 25-i Népi Gyűlés követeléseinek teljesítéséért: a kilakoltatások ellen, a tömeges fagyhalál és öngyilkosság okainak megszüntetéséért, a társadalom elszegényedése ellen, a devizahitelesek, a megváltozott munkaképességűek, a közmunkások jogaiért, az élethez való legalapvetőbb emberi jogért.(Követeléseinket lásd a szórólap másik oldalán!)

A felvonulás helyszíne és időpontja: Május 1-én a budapesti Kodály köröndön, a Magyar Szociális Fórum transzparense mögött. Gyülekezés 8.30 órakor. Indulás 9.30 órakor a Hősök terén át a Városligetbe, ahol Simó Endre, az MSZF alapítószervezője szól az egybegyűltekhez.

VONULJUNK FÖL, KÖVETELJÜK EGYÜTT EMBERI JOGAINKAT!
TILTAKOZZUNK AZ ANTISZOCIÁLIS POLITIKA ELLEN!
KÖVETELJÜNK MUNKÁT, IGAZSÁGOSSÁGOT, BIZTOS MEGÉLHETÉST!
KÖVETELJÜK MAGYARORSZÁG JOGÁT A NEMZETI FEJLŐDÉSHEZ DEMOKRÁCIÁBAN ÉS SZABADSÁGBAN!

TARTS VELÜNK, FOGJ ÖSSZE EMBERTÁRSAIDDAL MAGAD ÉS EGYMÁS ÉRDEKÉBEN!



A Magyar Szociális Fórum szervezésében Budapesten, 2012. március 25-én megtartott Népi Gyűlés követelései az élet védelmében, a létfenntartásért

A Népi Gyűlés megállapította, hogy a jelenleg folytatott politika életekbe kerül. Megélhetésük, otthonuk, családjuk elvesztése miatt embereket kerget öngyilkosságba, a mögöttünk álló télen 330 honfitársunk fagyott meg, a kilakoltatási tilalom tavaly július 1-i feloldása miatt 3 ezren kerültek az utcára, a március 1-én feloldott moratórium miatt 15 ezer embertől készülnek elvenni otthonát. A Népi Gyűlés az élet elleni merényletnek tartja ezt a politikát, és az élethez való legalapvetőbb emberi jog nevében ellenállásra szólít fel vele szemben. Azt akarjuk, hogy mielőbb véget vessenek az életek pusztulását előidéző politikának, nehogy még többen pusztuljanak bele! A Népi Gyűlés szerint mindenekelőtt fel kell számolni a politika alárendelődését a pénzügyi csoportok érdekeinek, és meg kell szüntetni a politika összefonódását a banki érdekekkel, mert a jelenlegi állapot fenntartása óhatatlanul az emberi jogokkal ellentétes cselekedetekhez vezet. Követeljük a kormánytól, hogy
  1. Azonnal állítsa le azoknak az embereknek, családoknak a kilakoltatását, akiknek nincs hová menniük. Követeljük a kormánytól, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a végrehajtóknak adott engedélyét, és ne engedje meg, hogy március végéig elárverezzenek 5050 lakást 15 ezer ember feje fölül, sorsukra hagyva őket!
  2. Ne engedje meg a rendőrség igénybe vételét a kilakoltatások lebonyolításában, hanem a rendőrséget csak az állampolgárok életének és biztonságának védelmében használja fel! Tegyék a rendőrök kötelességévé olyan elővigyázatossági intézkedések meghozatalát, amelyekkel elkerülhetik, hogy kilakoltatásuk közben öngyilkosok legyenek emberek. Követeljük a legszigorúbb hatósági fellépés elrendelését azokkal szemben, akik felelőtlen magatartásukkal, vagy szándékosan embereket kergetnek a halálba!
  3. Azonnal fogjanak hozzá olyan intézkedések meghozatalához, amelyekkel megszüntethető, hogy Magyarországon évről-évre tömegesen fagyjanak meg a szabad ég alatt és fűtetlen otthonukban. Az intézkedések sorában a legelsőnek azt tartjuk, hogy megszűnjenek a kilakoltatások, és ne kerüljön még több ember az utcára!
  4. Követeljük a március 1-én feloldott kilakoltatási moratórium érvényben tartását mindaddig, amíg nem orvosolják megnyugtatóan a megélhetési válságot.
  5. Az állam indítson közérdekű keresetet a bankok által megkárosított állampolgárok érdekében, és kényszerítse rá a hitelezőket a hitelezetteknek okozott kár megtérítésére a banki extraprofit terhére.
  6. Követeljük a lakosság rohamos elszegényedésének feltartóztatását. Ennek érdekében a következő azonnali lépéseket követeljük:
-          a 27 százalékos áfa 9 százalékra csökkentését az alapvető élelmiszerek, a mindennapos szükségleti cikkek, az életmentő gyógyszerek és az egészségügyi segédeszközök esetében;
-          a megélhetéshez és az életben maradáshoz szükséges szolgáltatások, így a földgáz, a víz, a csatorna és a villanyáram díját terhelő 27 százalékos áfa 12 százalékra csökkentését; (Számításunk szerint ezzel az intézkedéssel a negyedével csökkenne a rezsiköltség, és több százezer családnak jelentene azonnali könnyebbséget.)
-          az EU-átlagárat messze meghaladó ivóvízdíj EU-átlagra mérséklését;
-          a csatornaszolgáltatói árak jelentős mérséklését;
-          a hatósági árak inflációval arányos kiigazítását az inflációt meghaladó áremelés helyett; az államigazgatási szolgáltatási díjak mérséklését; tegyék költségmentessé a devizahiteles kereseteket;
-          követeljük a kormánytól, hogy ne vonjon el forrásokat az önkormányzatoktól, mert ezzel a helyi adók növelésére kényszerítik őket és növelik a lakosság terheit!
-          vonják vissza azt az előírást, amely arra kötelezi a jövedelem nélkülieket, hogy a tavalyi 5100 Forint helyett 6300 Forintot fizessenek egészségügyi járulékként, mindezt romló egészségügyi szolgáltatások és emelkedő gyógyszerárak mellett.
7. Követeljük, hogy adják meg a minimálbért a közmunkásoknak is! A 8 órában foglalkoztatott szakképzetlen közmunkások ennek megfelelően 60 ezer Forintot kapjanak kézhez a 47 ezer helyett, a szakképzettek pedig 71 ezer Forintot kapjanak. Ne vonják meg tőlük a műszakpótlékot, és engedélyezzék nekik a túlórát!
8. Vonják vissza a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. december 29-i (CXCI.) törvényt és függesszék fel az „új komplex minősítő vizsgálatok” néven elhíresült intézkedést, mert a rokkantak létét veszélyeztetik.
9. Vezessék be Magyarországon a magáncsőd intézményét!
10. A kormány szerezzen érvényt az élethez való emberi jognak. Maradéktalanul tegyen eleget az „Emberi Jogok Egyetemes Törvényéből” fakadó kötelezettségének!
11. A Népi Gyűlés állandó bizottságot állít fel, hogy nyomon kövesse követeléseinek teljesítését, és tovább lépjen. Felhatalmazta a megalakuló bizottságot arra, hogy képviselje követeléseit a kormánnyal folytatandó tárgyalásokon. Követeljük a kormánytól, hogy tárgyaljon a népi gyűlés képviselőivel!
12. Ha a kormány nem volna hajlandó teljesíteni azonnali követeléseinket, és ésszerű időn belül nem válaszolna követeléseinkre, akkor további akciókat helyezünk kilátásba életünk és megélhetésünk érdekében.
13. A fenti követeléseket még ma eljuttatjuk Orbán Viktor miniszterelnöknek.

    Kelt Budapesten, 2012. március 25-én, Vasárnap

    2012. április 13., péntek

    Soltész Miklós államtitkárhoz nem jutott el Orbán Viktor megbízása


    Budapest, 2012. április 13. Péntek

         Noha Orbán Viktor miniszterelnök Soltész Miklóst jelölte ki a március 25-i Népi Gyűlés 13 pontos követelésének megtárgyalására a Magyar Szociális Fórum képviselőivel, a megbízott semmit sem tud a kormányfőtől kapott feladatáról - jelezte pénteken a Magyar Szociális Fórum sajtóforrásokra hivatkozva.

        Újságírók megkérdezték az államtitkárságon, hol tart az ügy, és mikor kezdődnek a tárgyalások a március 25-i Hagyjatok minket élni! című Népi Gyűlés követeléseiről, így a kilakoltatások megszüntetéséről, és az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek, továbbá a víz, gáz, villany áfájának 27 százalékról 9, ill. 12 százalékra csökkentéséről az emberek életének megkönnyítése érdekében, de azt a választ kapták, hogy nem tudnak a miniszterelnök ilyen megbízásáról.  

        Pedig az MSZF szervezője még március 25-én elküldte a pontokba szedett szociális követelések jegyzékét a miniszterelnöknek, melyre április 2-án az alábbi választ kapta a miniszterelnök titkárságától:

    Tisztelt Dr. Simó Endre Úr!

    Orbán Viktor miniszterelnök úrnak írt levelét, melyben megküldi a Magyar Szociális Fórum szervezésében megtartott „Hagyjatok minket élni” című Népi Gyűlés követeléseit, köszönettel megkaptuk.

    Ezúton tájékoztatom Önt arról, hogy a megkeresés tartalmára való tekintettel levelét illetékességből továbbítottuk a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, Soltész Miklós Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkár úrhoz.

    Kérem, hogy a továbbiakban forduljon hozzá bizalommal!

    Tisztelettel: Bali Gabriella s. k. titkárságvezető

         Simó Endre a sajtónak elmondta, hogy a kormányfő által kért bizalommal fordult Soltész Miklós államtitkárhoz, de nem kapott tőle választ a tárgyalási időpont kitűzéséről, pedig többször is sürgette, tekintettel arra, hogy egyre több ember jut megélhetési válságba. A sajtó megkeresésére az államtitkárságon tudatták, hogy Soltész Miklós nem kapott ilyen megbízást Orbán Viktortól. A sajtó egyik munkatársa erre elküldte az államtitkárnak a fenti levelet.

         A kormányon belüli információáramlás állapotára való tekintettel ugyanezt tette a Magyar Szociális Fórum is. Üzenetében Simó Endre szervező a következőt írta Soltész Miklósnak:  „Most, hogy elhárult a technikai akadály az információáramlás útjából, ismételten kérem, hogy mielőbb kezdődjék meg az érdemi tárgyalás a dokumentumban foglalt követelésekről, hogy ne kelljen még több embernek meghalnia a szükséges intézkedések elmaradása miatt! A Magyar Szociális Fórum készen áll a tárgyalásra. Várom a tárgyalási időpont megjelölését Öntől” .

    X   X   X

    Az ügy előzményeiről és a népi követelésekről keresse fel a www.mszfszk.hu   honlapot!


    Kiadta: MSZF SZK

    +36 30 5927371

    www.mszfszk.hu

    Közmunka ajánlat

    sakál- A mai napon az alábbi lehetséges munkaajánlatot küldték el hozzánk, melyet itt közzé teszünk hátha valakit érdekel esetleg.
    A képre kattintva nagyobban olvasható!

    2012. április 12., csütörtök

    Élethez való joguk tiszteletben tartását követelik a rokkantak


    Budapest, 2012. április 12. Csütörtök
    A rokkantak nyugdíjas státusát megvonó 2011. évi CXCI. törvény tragédiák sorát fogja elindítani, éhhalál, fagyhalál, hajléktalanság, és öngyilkosság fogja megtizedelni a megváltozott munkaképességű emberek sorait. Megnyugtató megoldást a törvény visszavonása és az új komplex minősítő rendszer felfüggesztése hozhat – tartalmazza az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoportnyilatkozata, melyet a Magyar Szociális Fórum tett közzé csütörtökön.
    Az érdekvédő csoport szerint az új törvény figyelmen kívül hagyja a megváltozott munkaképességű személyek emberjogi és betegjogi szempontjait, és ellentétes az Európai Emberjogi, Szociális és Betegjogi Chartában foglaltakkal. A kereszténydemokrata értékrendre hivatkozó kormány intézkedései miatt anyagi és erkölcsi kárt szenved a 300 ezer fő korhatár alatti „volt rokkantnyugdíjas”, a 20 ezer főre tehető „volt rehabilitációs” járadékos és a 80 ezer főnyi szociális és átmeneti járadékos. Ezért a törvény visszavonását követelik.
    A legnagyobb veszteség azáltal éri őket, hogy elvesztik a rokkant évek alatti, a nyugdíjhoz eddig beszámító szolgálati időt. Emiatt rendkívül alacsony lesz a fiatalabb korban megrokkantak nyugdíja, és az is megtörténhet, hogy a rokkant személy egész életében csak segélyt kap, mert nem lesz jogosult öregségi nyugdíjra – áll „A megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló 2011. évi CXCI. törvény morális szégyene Magyarországnak” című nyilatkozatukban.
    Az anyagban kitérnek az új komplex felülvizsgálati rendszer embertelenségére. Véleményük szerint a felülvizsgálati rendszer rendkívüli megszigorítása a hippokráteszi eskü megszegésére ösztönözheti az orvost. Kitérnek a státust felülvizsgáló, valamint a tényleges munkaalkalmasságot vizsgáló orvos egymásnak ellentmondó megítéléséből fakadó következményekre is megélhetésükre és fennmaradásukra nézve.
    Konkrét eseteket idéznek a folyamatos és módszeres visszaminősítések eddigi következményeiről. Megemlítik annak az 55 éves zirci rokkantnyugdíjasnak az esetét, aki önkezűleg vetett véget az életének, mert megvonták tőle 90 Forintos nyugdíját, az önkormányzattól pedig csak akkora segélyt kapott volna, amennyiből csak gyógyszerre futotta volna, táplálkozásra, és rezsire azonban már nem.
    Az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport a súlyos diszkriminációk és jogsértések nélküli életet tartja céljának. Azért hirdetett harcot, hogy érvényre juttassa a korhatár alatti rokkantak jogát a nyugdíjhoz, a szociális biztonsághoz, a kiszámíthatósághoz, a megélhetéshez és a lakhatáshoz, a testi és lelki egészséghez, a gyógyuláshoz, az emberi méltósághoz. Követelik, hogy tiltsák meg a velük szemben alkalmazott életkor szerinti diszkriminációt.+++
    Az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport dokumentumának teljes szövege ide kattintva olvasható.

    2012. április 11., szerda

    Orbán Viktor nem válaszol: az amputált lábú férfit pénteken kilakoltatják, egy háromgyermekes anya pedig öngyilkosságban keres kiutat


    Budapest, 2012. április 11. Szerda

         Budapesten pénteken kilakoltatják azt az amputált lábú kerekes székes rokkantat, akinek érdekében a Magyar Szociális Fórum (MSZF) április 3-án azonnali intézkedést kért Orbán Viktortól, de a miniszterelnök válaszra sem méltatta az érintettet – jelentette az MSZF az érintett szerdai közlésére hivatkozva.
         Kelemen Károly budapesti lakost Dob utcai otthonából készülnek az utcára tenni, mert szerény jövedelméből nem tudja törleszteni devizahitelének részleteit.  A végrehajtási ügyet intéző Hajdú Zsuzsanna emberi hozzáállásáról csak annyit mondott, hogy fel sem veszi a telefont.  A rokkant ember jelenleg pakol, és csodára vár, hiszen nincs hová mennie.
         Nyomorom kitölti az életemet – mondta telefonon az MSZF szervezőjének.
         Kedden egy háromgyermekes anya jelezte az MSZF-nek, hogy végső elkeseredésében öngyilkosságot tervez.  A krónikus beteg 50 éves asszony a következőt írta: „Most jön a végrehajtó és az életemnek vége. Ezzel nincs is semmi baj, de mi lesz a gyerekeimmel? Úgy érzem, felesleges vagyok a társadalomnak, hiszen három éve csak hitegetnek, mégsem kapok munkát. Ezt le kellett, hogy írjam, bár a lelkem semmivel sem lett könnyebb, kiút sajnos csak egy létezik számomra.”
        Az MSZF azonnal segítségére sietett az asszonynak, és felvilágosította, milyen lehetőség nyílik arra, hogy életének feláldozása nélkül enyhíthessen terhein.+++
    X  X  X
    Az amputált lábú férfi elérhetősége a sajtó munkatársainak rendelkezésére áll az MSZF-nél. Az ügy előzményeit lásd a www.mszfszk.hu honlapon!

    Kiadta: MSZF SZK
    +36 30 5927371