Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. április 23., kedd

Európai bérek és katonai kiadások

Amszterdam-Budapest, 2013. április 23. kedd

     Az Európai Uniót sújtó gazdasági és pénzügyi válság közepette 2010-ben 194 milliárd eurót költöttek fegyverkezésre az unió országai. A hadiipar profitja új megrendelésekből és az eladósodottaknak folyósított hitelekből gyarapodott, miközben csökkentek a bérek és a nyugdíjak – áll abban a jelentésben, amelyet a Magyar Szociális Fórum tett közzé kedden a Transnational Institute (TNI) fegyverkereskedelemről, adósságról és korrupcióról készített tanulmánya alapján.
    Az amszterdami székhelyű szervezet megállapítja: 194 milliárd euró Görögország, Olaszország és Spanyolország egy évi költségvetési hiányával ér fel. Az EU tetemes katonai kiadása lényegesen hozzájárult a görög és a portugál adósságválság kialakulásához, és a válsággal küszködő országok költségvetésére nézve a jövőben is súlyos tehertételt jelent.
    Miközben a német kormány egyre nagyobb áldozatokat sürget a bajba jutott államoktól a szociális megszorítások terén, a kulisszák mögött azért lobbizik, hogy az eladósodott országok ne csökkentsék katonai kiadásaikat, mert ez gyengítené a német hadiipar pozícióját – áll a jelentésben.
    Az EU országai közül Görögország költötte a legtöbbet fegyverkezésre az elmúlt negyven évben. Az EU átlagának közel kétszeresét fordította katonai célokra bruttó nemzeti termékéből (GDP). Spanyolország katonai kiadása 29 százalékkal nőtt 2000 és 2008 között, és fölösleges katonai programjai miatt súlyosan eladósodott. Ciprus 50 százalékkal többet fordított katonai célokra az elmúlt tíz évben, különösen 2007 után növelte katonai kiadásait.
Portugália 2004-ben két tengeralattjárót vásárolt egy milliárd euróért, José Manuel Barroso miniszterelnöksége idején. (Barroso utána az EU Bizottságának elnöke lett.) Vizsgálati anyagokból kitűnik, hogy az üzletet tucatnyi korrupció-gyanús bróker és konzultációs megállapodás övezte, mely 34 millió eurójába került Portugáliának.
     Noha a válság miatt csökkent a fegyverkezésre szánt költségvetési tétel a leginkább eladósodott országokban, másokban, éppen ellenkezőleg, hasonló maradt a tíz évvel ezelőttihez, vagy még nőtt is. A legtöbbet Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország költ fegyverkezésre. Az 1,8 billió eurónyi adósságot felhalmozott Olaszország arányait tekintve többet fordít katonai célokra GDP-jéből, mint amennyit a hidegháború utolsó éveiben költött 1995-ig.
    A TNI megírja, hogy azokban az EU államokban, amelyekben csökkentették a katonai költségvetést, nem a fegyvervásárlásra szánt összeget mérsékelték, hanem az alkalmazottak bérét. Ezt támasztja alá, hogy 2006-2010 között 38,8 milliárd euróról 42,9 milliárdra, azaz 10 százalékkal nőtt a fegyvervásárlás összege, ugyanakkor 110 milliárd euróról 98,7 milliárdra, tehát 10 százalékkal csökkent a személyi kiadásoké. Ennek nagy része 2008-ban és 2009-ben következett be. Franciaország és Németország nyomást gyakorolt Görögországra, hogy ne csökkentse védelmi kiadásait.
     Papandreu volt görög miniszterelnök egyik szárnysegéde a történtekkel kapcsolatban a következőt mondta: „Nem azt mondták nekünk, hogy vegyünk tőlük hadihajót, különben nem adnak hitelt, hanem értésünkre adták, hogy nagyobb megértéssel lesznek anyagi gondjaink iránt, ha így teszünk”.
     A tanulmány feltárja, hogy az EU száz legnagyobb fegyvergyártó cége 2011-ben 51 százalékkal növelte eladásait 2002-höz képest, és busás haszonra tett szert. Piacaikat tovább bővíthették azzal, hogy Francois Hollande francia elnök 2013-ban az Arab Emirátusban járt közben francia Rafale vadászgépek ottani értékesítése végett, David Cameron brit miniszterelnök pedig 2012-ben Szaúd-Arábiában egyengette az utat brit katonai csomagok elhelyezése előtt.
    A NATO vezetői az EU biztonsági követelményével érvelnek. „Milyen szerepet játszhatna az 500 millió lelket számláló Európa, ha nem volna hitelt érdemlő védelmi ereje, mellyel biztonságát szavatolhatná?” – tette fel a kérdést Patrick de Rousiers, az EU katonai bizottságának francia elnöke.
    Ezzel szemben a TNI annak a véleményének ad hangot, hogy az Európai Bizottságnak nem a szociális kiadásokat kellett volna csökkentenie, hanem a hadiipari kiadásokat, és a fegyverkezést kellene korlátoznia szociális megszorítások helyett.+++

2013. április 19., péntek

Köz-fogllakoztatás Kaposváron a helyi oligarhia által

Érdekvédő csoportunkat többen is megkeresték az idei közmunkák elindulása óta Kaposváron.
A köz-foglalkoztatásban dolgozók többsége félelemben végzi a naponta rá bízott feladatok teljesítését, ezért nem mernek a hivatalos hatóságokhoz és érdekvédő szervezetekhez fordulni.

Az eddigi információk alapján nincsenek, vagy csak alig vannak megfelelő szerszámok. Többen panaszkodtak arra az elmúlt hónapban, amikor rendkívüli időjárás volt,  hogy nem lehet dolgozni azokkal a hólapátokkal, melyeket kiosztottak, igaz ez a probléma már megoldódott, mert lettek új eszközök beszerezve.
A tél elvonulásával viszont most meg állítólag alig van használható takarító eszköz, azaz cirokseprű, mivel ezek többsége már el van használódva.
 Farmer nadrág kocás ing! Így néz ki a mai utcaseprő, 
mint közmunkás Kaposváron 2013-ban...

Több panasz is érkezik arra vonatkozóan is, hogy az embereket semmibe veszik egyes munka vezetők és egyéb vezetők, velük nem megfelelően beszélnek. Nincsenek biztosítva az alapvető munkabiztonsági feltételek.
Hátizsák a háton egész nap! 
Ez bizony fárasztó, mert nincsenek kijelölt pihenőhelyek...

A helyi köz-foglalkoztatottaknak csak kötelességeik vannak a város vezetése és a városi foglalkoztatok szerint, azonban jogaik nincsenek, talán ezért lehetséges az, hogy a Városgondnokság Közhasznú Foglalkoztató továbbra sem biztosítja az alapvető munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket az utcákon dolgozóknak!

Kaposváron a köz-foglalkoztatott nem kap munkaruhát, így az e városban dolgozó köz-rabszolgák többnyire a saját ruhájukban dolgoznak legyen szó bármiről. Utcaseprés, kerti munka, szemétszedés vagy éppen árok tisztítás.  
 Kapálás a városháza egyik kertjében saját cipőben! 
A polgármester úrnak is ezt kéne és a jegyzőnek is saját ruhájukban csinálni....

Nemrég város egyik külterületi útja mellett voltak láthatók olyan árok ásó brigádok, akik  bokáig álltak a sárban egy darab láthatósági mellényben, ez nem elfogadható állapot, mert még a raboknak is jár munkaruha! 
Amik tények a dolgozók elmondásai alapján, akik szintén félnek és nem vállalják a nyilvánosságot, hogy közölték velük, hogy  semmiféle munkaruhát nem tudnak adni, csak egy láthatósági mellényt. 
Közmunkás csapat a Berzsenyi utcában, akik az összegyűlt port söpörték.
Volt köztük is aki melegítő nadrágban sport cipőben nyelte a por koncentrációt...

Szerkesztőségünk tudomására jutott az hogy, a tavalyi évben volt olyan dolgozó, aki belecsúszott az árokba és másnap nem tudott munkába menni, mert nem volt másik ruhája. A víz mellett, sáros iszapos talajon dolgozva, bizony nem mindegy, hogy edzőcipőben, félcipőben, vagy bakancsban dolgoznak az emberek. Ez vonatkozik a ruházatra is.
 Másik közmunkás csoport talicskákkal, részint szintén saját ruhában és cipőben...
 
A fentiekből is látszik, hogy milyen állapotok uralkodnak a kaposvári köz-foglalkoztatásban a Városgondnokságnál!

Az emberek félnek és szeretnék ha valaki, vagy valakik segítő kezet nyújthatna feléjük, hiszen Orbán Viktor is megmondta, hogy "ami jár az jár", így ennek fényében be kellene tartania minden szabályt Kaposvárnak is!
Rendes egyenlő bánásmód, munkaruha, egyéni védőeszközök és nem utolsósorban használható szerszámok is megilletnék a mi Közmunkásainkat is!
Reméljük végre valamelyik illetékes hatóság felfigyel végre a fenn álló problémákra! 
Figyelem!  Aki lát hasonló állapotokat, melyeken megfigyelhető az hogy a közfoglakoztatott saját utcai ruhájában, vagy egyéni védő eszközök és felszerelések hiánya mellett végez munkát Kaposváron, vagy bárhol másutt az fotózza le és küldje el részünkre a képet az akimblog@indamail.hu címre!
Minden köz-foglakoztatott megéremli, hogy megfelelő feltételek mellett végezhessen munkát, ha  már a jelenlegi kormányzat éhbérért rabszolga sorban tartja őket!

2013. április 18., csütörtök

MSZF: a Hitelkárosultaknak nem fűződik érdeke a monarchia restaurálásához

Budapest, 2013. április 18. csütörtök

     A Magyar Szociális Fórum (MSZF) távol tartja magát attól a tüntetéstől, amelyet vasárnapra hirdettek meg a budapesti Hősök terére, mert összeegyeztethetetlennek tartja a devizahitel-probléma megoldását a monarchia restaurálásának tervével – közölte a devizahitelesek érdekeiért évek óta küzdő mozgalom csütörtökön.
     Simó Endre, az MSZF szervezője arra kérte a Hiteleseket, hogy ne hagyják magukat az orruknál fogva vezetni, s ne szegődjenek olyan politikai célok szolgálatába, amelyekkel meg akarják téveszteni őket, és ellentétben állnak objektív érdekeikkel. A megoldás érdekében előre kell lépni, nem pedig hátra – mondta.
     Az MSZF közleményében idézi a tüntetést szervező Kásler Árpád felhívását, miszerint "A történelmi Alkotmány jogfolytonosságának helyreállításával, Magyarország visszatér az Alkotmányos Monarchia államformához, amelyet 68 évvel ezelőtt szüntettek meg és azóta szabad prédának tekintik az országot. Ez azt jelenti, hogy király nélküli királyság lesz az ország, parlamentáris képviselettel, alsó és felső házzal".  
     Tekintettel arra, hogy a Magyar Szociális Fórum nem a monarchia - legyen az alkotmányos, vagy sem - visszaállítása érdekében harcol a Hitelkárosultak igazáért, hanem azért, mert a Hitelkárosultaknak igazuk van, és érvényt akar szerezni az igazságuknak, az MSZF nem csatlakozik az április 21-i rendezvényhez, mert elutasítja, hogy Kásler Árpád, és a vele rokonszenvező körök eszköznek használják ki a Hitelkárosultakat önös politikai-hatalmi céljaik megvalósításához” – áll a közleményben.+++


Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

2013. április 15., hétfő

11 fős családot készülnek kilakoltatni Kőbányán


Budapest, 2013. április 15. Hétfő

      Tizenegy fős családot készülnek az utcára tenni rendőrségi közreműködéssel kőbányai önkormányzati lakásából, mert szerény jövedelméből nem képes fizetni a lakás fenntartási költségeit, és jelentős összegű adósságot halmozott fel – jelentette a Magyar Szociális Fórum (MSZF) hétfőn az érintett családanya segítségkérő megkeresésére hivatkozva.
     A Pesti Központi Kerületi Bíróság elutasította Faragó Ferenc Mihályné méltányossági kérelmét, hogy – más lakás híján – ne tegyék őket az utcára, hiszen ő maga rokkant, és nem tud dolgozni, tíz gyermeket nevelt föl becsülettel, közülük három még kiskorú. A 11 tagú családnak havi 200-250 ezer Forintból kell megélnie.
    „Bűnöző volnék, mert beteg mertem lenni, és elszegényedtem? Mi folyik itt a szegények és az elesettek ellen? Hol az ígéret, hogy senkit sem hagyunk az út szélén?” – állnak a kérdések az asszony MSZF-hez címzett levelében.
     Az anya attól tart a leginkább, hogy elveszik tőle kiskorú gyermekeit, és állami gondozásba veszik őket. „Tíz gyermeket neveltem föl becsülettel, szegényen, és ez lenne a vég?” Embertelennek és igazságtalannak tartja a végzést, mert nem tehetnek róla, hogy nem tudják fizetni a lakbért és a távfűtést, és nincs is hová menniük. Az asszony lánya pár hónapja adott életet egy kislánynak. Ő az egyetlen, akinek lakásgondja megoldódott, mert élettársához költözött.
     A Magyar Szociális Fórum tiltakozását fejezte ki az eljárás miatt, és szolidaritást vállalt a családdal. Az önkormányzat által kezdeményezett bírósági végzés figyelmen kívül hagyja a megélhetési válságot, melybe sok-sok ember került, és ahelyett, hogy megvédenék őket a további romlástól, kíméletlenül, és kegyetlenül a sorsukra hagyják őket. A Fórum arra kérte a jóérzésű embereket, hogy hallassák hangjukat, és álljanak ki Faragó Ferenc és családja mellett, az emberség nevében utasítsák vissza a gyalázatos embertelenséget. Az MSZF hétfőn üzenetben kérte a X. kerület polgármesterét, hogy biztosítson más lakhatást a Faragó családnak, ha a kiköltöztetnék őket mostani lakásukból.+++

Kiadta: MSZF SZK

2013. április 13., szombat

Részvételi demokráciát sürget az ENSZ a nagy világproblémák megoldásáért

New-York, Budapest, 2013. április 12. péntek

     Ahhoz, hogy az ember fejlődhessen, részt kell vennie a sorsát és jövőjét érintő döntések meghozatalában, az életét meghatározó folyamatok irányításában. A demokrácia kulcskérdése a fiatalok részvétele a politikában, hogy maguk alakíthassák saját jövőjüket – idézte a Magyar Szociális Fórum pénteken az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) New-Yorkban közzétett 2013. évi jelentését a Humánfejlődésről.
    „Human Development Report 2013” szerzői megállapítják, hogy Északon és Délen egyre nagyobb a társadalmi elégedetlenség, a népek bele akarnak szólni a politikai döntésekbe, különösen a szociális védelemmel kapcsolatos legalapvetőbb ügyekbe. A tiltakozó megmozdulásokban jellemzően a fiatalok játsszák a legaktívabb szerepet, hiszen őket sújtja a legjobban a munkanélküliség. Korunk világa telis-tele népi lázadásokkal felelőtlen kormányok ellen. Tömegek tüntetnek szerte a világon azért, mert – úgy érzik -, kizárják őket a döntésekből, és perspektívátlanságra kárhoztatják őket. Nehéz előre látni, mikor lendül át az inga a társadalmi változás felé – áll a jelentésben.
    A UNDP világméretekben is szükségesnek tartja, hogy a civil társadalomra, ezen belül a legszegényebb és legelesettebb rétegekre ruházzanak döntési jogokat. Az emberek csak így válhatnak képessé arra, hogy szembenézzenek korunk átalakuló világának olyan kihívásaival, mint amilyen a megélhetés, a környezetileg fenntartható fejlődés és a béke.  Az ENSZ-szervezet a társadalmi igazságosságban és a demokratikuskormányzásban jelöli meg az emberi fejlődés követendő útját mind helyi-, mind világ szinten. Az igazságosságot a humánfejlődés alapvető elemének tartja, míg az egyenlőtlenségről azt írja, hogy lassítja, vagy meg is akadályozza a humánfejlődését, az ember képességeinek kibontakoztatását.
    Nagyon fontos fejleménynek tartják, hogy az elmúlt 20 évben világméretekben csökkent az egyenlőtlenség az egészségügyi ellátás és az oktatás terén. Ugyanakkor megállapítják, nem csökkent az egyenlőtlenség a jövedelmek tekintetében.
    A humánfejlődésben azok az országok léptek előre, amelyek korábban a sereghajtók közé tartoztak. Közülük a jelentés kiemeli Kínát, a világ egyetlen olyan államát, amely teljesítette az ENSZ millenniumi célját az éhezés és a szegénység visszaszorításában. Miközben a fejlett országok növekedése megállt a 2008-2009. évi pénzügyi válság miatt, a fejlődő országok tovább nőttek, és új erőpólusként mélyrehatóan megváltoztatják világunkat. Kína a világ második gazdasági hatalmává lépett elő, megelőzte Japánt. Kínában több száz millióan emelkedtek föl a szegénységből.India és Brazília innovatív vállalkozásaival és nemzetközi kapcsolatainak kiszélesítésével járul hozzá a szegénység visszaszorításához. A UNDP előrejelzése szerint Kína, India és Brazília együttes termelése 2020-ra meg fogja haladni az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország együttes termelését. 2050-re pedig a világtermelés 40 százalékát adja majd az 1950. évi 10 százalék helyett.
    A UNDP ugyanakkor figyelmeztet: a gazdasági növekedés nem automatikusan párosul emberi fejlődéssel is.  Ahhoz, hogy humánfejlődés menjen végbe, beruházásokat kell eszközölni az oktatásban, az egészségügyben, az élelmiszerellátásban, a szakmai rátermettség fejlesztése terén, tehát az egyén alkotó képességeinek kibontakoztatását szolgáló területeken.
    Az ENSZ Fejlesztési Programja a szegénységet, a klímaváltozást, a béke és a biztonság problémáját tartja a XXI. század fő kihívásának. Véleménye szerint ezekkel a kihívásokkal az emberi fejlődés serkentésével kell felvenni a küzdelmet. Erősíteni kell a nemzetközi együttműködést, a kereskedelmi integrálódást, és nagyobb politikai szerephez kell juttatni a világ déli részét a nemzetközi szervezetekben és fórumokon.+++

2013. április 9., kedd

Megkerestük az Alapvető Jogok Biztosát...


Alapvető Jogok Biztosa

dr. Szabó Máté
részére


Tisztelt Biztos Úr!

Az alábbi beadvánnyal fordulunk hivatalukhoz a szegény, elesett és rászoruló embertársaink nevében.
Korábban jelen megkeresést eljuttattuk az Alkotmánybírósághoz is, ők azonban arról tájékoztattak minket, hogy ha jól értettük, akkor nem tudnak érdemben foglalkozni az általunk felvetettekkel, mert mi "kis emberek vagyunk és nem jogászok".

Kettő témában kérjük biztos úr segítségét.

Az egyik téma szociális tárgyú és az aktív korúak ellátása keretében folyósított úgynevezett Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás folyósításának szabályaival kapcsolatos.
A jelenlegi szabályozás szerint az 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról értelmében az aktív korúak ellátására egy családban egyidejűleg csak egy személy jogosult.
Egy családban egyidejűleg két személy abban az esetben jogosult az aktív korúak ellátására, ha az egyik személy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, míg a másik személy a rendszeres szociális segély feltételeinek felel meg. 
[Szt.33.§ (5)- (6)]

Álláspontunk szerint az alaptörvény ellenes, hogy az aktív korúak ellátására egy családban egyidejűleg csak egy személy jogosult, mivel Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy minden embernek joga van az állam olyan  ellátásához, amely az önhibáján kívül bekövetkezett munkahely elvesztés miatt jár. Tehát senkinek nincs köze ahhoz, - egyik családtagnak sem-, ha munkanélküli lesz az egyik vagy a másik családtag egy családon belül, csak egy családi létfenntartási minimumhatárnak lenne, amely kizárhatná, hogy a milliomosok ne kapjanak szociális ellátásokat. De azt, hogy több munkanélküli van egy családban és azok közül csak egy kaphat rendelkezésre állási támogatást, az álláspontunk alapján teljességgel alaptörvény-ellenes. Ezt kérjük megvizsgálni és végig gondolni!

A másik ide kapcsolódó észrevétel az aktív korúak ellátása keretében folyósított úgynevezett Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás összegére vonatkozik, amely jelenleg: A foglalkoztatást helyettesítő támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-a (2013.-ban 22 800 forint). 
[Szt. 35.§(4)]

Álláspontunk szerint ezt a 22 800 Ft-ot vissza kellene állítani legalább a korábbi 28 500 Ft-ra, mert álláspontunk szerint a kormány jogtalanul vett ki a rászorulók zsebéből 5700 Ft-ot.

A másik téma a köz-foglalkoztatottak bérezése és szabadságolásával kapcsolatos.
Ma Magyarországon a köz-foglalkoztatottakat megkülönbözteti a jelenlegi Kormányzat, mert részükre nem a mindenkori munkabéreket szabályzó 390/2012. (XII.20) Korm. rendelet szerinti munkabért fizetik ki, hanem egy másik Kormányrendelet szerint, egy jóval kevesebb összeget kaphat a lehetséges közmunka vállaló.
A 421/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet sérti az Egyenlő Munkáért Egyenlő Bér Jár elvet és hátrányos különbséget, azaz megkülönböztetést tesz és bérfeszültséget okoz Munkás és Közmunkás között!


Mivel például egy szakképzetlen munkás, melyre a 390/2012. (XII.20) Korm vonatkozik 8 órai munkájáért havi nettó 64 190 Ft-ot kap a borítékba, míg egy köz-foglalkoztatott, aki szintén szakképzetlen és szintén 8 órai munkát végez a 421/2012. (XII. 29.) Korm. szerint csak 49 453 Ft-ra jogosult! Ez nem elfogadható, mert a jelenlegi kormány a szakképzetlen Közmunka vállalók zsebéből is kivett közel 15 ezer forintot havonta. Ez igen nagy összeg azon szegény embereknél, ahol a családban csak egy munkaváló van, mert bizony a havi nettó 49 453 Ft-ból nem lehet lakhatást, rezsit, gyógyszereket kifizetni és az ember életeket fenntartani!
Ha csak 6 órát dolgozhat a köz-foglalkoztatott, akkor még rosszabbak lehetséges megélhetésének körülményei.
Kérjük ezért a 421/2012. (XII. 29.) Korm rendelet visszavonását és a közmunkások munkabérének visszaadását azzal, hogy ismét a 390/2012. (XII.20) Korm -ben irányadó mindenkori munkabérek kerüljenek kifizetésre.
A köz-foglalkoztatottak szabadságolása is sérti az egyenlőség elvét, mivel a köz-foglalkoztatottakat nem illeti meg az életkorhoz kötött és a pótszabadság.
A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálybalépésével a 2011.évi CVI. törvény 2§ (4a)-(4e) bekezdésekkel egészült ki 2012. 07. 01.hatállyal a közfoglalkoztatottakat megillető, szabadság, betegszabadság megállapításával, valamint elszámolásával kapcsolatban.
(4a)12 A közfoglalkoztatottat megillető szabadság mértéke naptári évenként 20 munkanap. Kérjük ennek is a kivizsgálását és azt hogy ismét egyenlő feltételek vonatkozzak a Munkát és a Közmunkát vállalóra, hogy a köz-foglalkoztatottak szabadságolása ismét a 2012. évi I. törvény előírásaiban rögzítettek szerint alakuljon!

Kérjük a tisztelt Biztos urat az általunk felvetettek kivizsgálására és kérjük közbenjárását, hogy megszűnjön az a  megkülönböztetés, amely ma Magyarországon fennáll Munkavállaló és Köz-foglalkoztatott között, mint a munkák bérezése és a szabadságolások tekintete.

Kérjük a tisztelt Biztos urat, hogy vizsgáltassa felül az aktív korúak ellátásnak és a Foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósításának szabályait is az Alaptörvényre nézve.
Köszönettel és intézkedéseiket várva maradunk tisztelettel az elesett és rászoruló állampolgárok nevében:
Kemenczei Róbert-érdekvédő A Közmunka is Munka Blog és érdekvédelmi csoport http://akozmunkaismunka.blogspot.hu/ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  Az alapvető jogok biztosa 2013. április 08-ai részletes válaszlevelében indokolta álláspontját, melyet ezúton is megköszönök minden érintett nevében.  Sajnos egyenlőre a felvetett problémák továbbra is fenn fognak állni, így előbb vagy utóbb újabb magasabb helyre leszünk kénytelenek fordulni akár Magyarországon kívül is! Az alapvető jogok biztosának válaszát ezúton tesszük közzé minden érdekeltnek, amelyet az alábbi képekre rákattintva lehet nagyobban elolvasni!

    

2013. április 6., szombat

Magukra hagyott szegények

Hármas tragédia sokkolta Olaszországot pénteken. Civitanova Marche-ban felakasztotta magát a 62 éves Romeo Dionisi és 68 éves felesége, Annamaria Sopranzi, mert nem volt miből megélniük. Az asszony 73 éves testvére a hír hallatán a tengerbe vetette magát, holttestét a kikötői hatóság találta meg. Romeo Dionisi munkanélküli volt, felesége olyan szerény nyugdíjban részesült, amelyből nem tudtak többé megélni. A férfi egy nápolyi építőipari cégnél dolgozott, míg be nem zárt, és hiába várt munkabérének kifizetésére, nem kapta meg járandóságát. A házaspár fizetésképtelenné vált. Rezsit fizessünk vagy együnk? – kerültek szembe a megoldhatatlan dilemmával. „Bocsássatok meg nekünk, testünket a sufniban találjátok” – állt az asztalon hátra hagyott levelükben. Az asszony testvére is munkás volt. Cipőgyárban dolgozott, mielőtt nyugdíjba vonult volna. Az olaszországi tragédia nem hír a magyar médiában. Idehaza mindennapos az efféle eset. Mégis azért tartom fontosnak, hogy beszámoljak róla, mert van egy lényeges különbség a két ország politikai vezetésének emberi hozzáállásában. - Giorgio Napolitano köztársasági elnök „megoldatlan társadalmi válságról” beszélt. – Hajlamossá váltunk arra,hogy azt higgyük, az a valós élet, ami a híradók reflektorfényébe kerül, s rá kell döbbennünk, milyen állapotok uralkodnak az országban. El kell kezdenünk végre tenni is valamit, hogy kilábaljunk ebből a társadalmi válságból! – mondta Pierluigi Bersani, Itália legnagyobb pártja, a Demokratikus Párt (PD) elnöke. – Az állam nem hagyhatja magukra az embereket. Azoknak, akik gazdasági stratégiákról vitatkoznak a paloták folyosóin, tudniuk kell, hogy a lánc alján olyan emberek élnek, mint amilyen ez a három ember is volt. Nem bocsájtható meg, hogy ne figyeljenek oda az emberi sorsokra! Arra szólítom fel a kormányt, hogy gondolkozzon el, mi történik, és keressen mielőbb megoldást az égbekiáltó társadalmi bajokra – fogalmazott Tommaso Claudio Corvatta, Civitanova Marche polgármestere. Az olasz képviselőház elnök asszonya személyesen megy el búcsút venni a szegénység elől halálba menekült három embertől. Ez az, ami nem közös országaink vezetőinek emberi magatartásában. Közös viszont a megélhetési válság, melybe a fennálló rendszer válsága taszítja társadalmainkat: A 61,5 millió lelket számláló Olaszországban 11 millióan élnek a létminimum alatt, a 9,93 milliós Magyarországon csaknem 4 millióan. Mélyszegénységben 3 millióan élnek ott, nálunk kb. 1 millióan. Mindkét országban elszegényedés megy végbe, látványosan megnőtt azoknak a száma, akik kilátástalanságukból életük önkezű kioltásában látnak kiutat. Dionisiék esetét a közös a társadalmi rendszerből fakadó sorsközösség teszi magyar üggyé is. Ezeket a tragédiákat az igazságtalan és embertelen rendszer szüli, melyben élünk, és melyen jól felfogott érdekünk változtatni, mielőtt még súlyosabb tragédiákba sodorna bennünket.

Simó Endre 
2013. április 6-án, a Magyar Szociális Fórum életének 10-ik évfordulóján

2013. április 5., péntek

Csaknem 300-an fagytak meg a mögöttünk álló télen

Budapest, 2013. április 5. péntek

     Rendkívül megnőtt a fagyhalál áldozatainak száma márciusban. A tavasz első hónapjában sokkal többen fagytak meg, mint a tél utolsó hónapjában - jelentette a Magyar Szociális Fórum pénteken.
    Márciusban 28-an szenvedtek fagyhalált, hússzal többen, mint februárban (8). Lényegében ugyanannyian lelték halálukat a szabad ég alatt, mint saját fűtetlen otthonukban.
   2012. október 1. és 2013. április 1. között csaknem 300-an fagytak meg Magyarországon. Körülbelül fele-fele arányban a szabad ég alatt, és saját fűtetlen otthonukban, illetve kórházba szállításuk után, ahová végzetes állapotban kerültek – tudatta az emberi jogokért küzdő mozgalom.+++

2013. április 4., csütörtök

Országos Gyermekvédő Liga segítségkérése

Szervezetünk az Országos Gyermekvédő Liga a társadalom peremére szorult gyermekek integrációjának segítése érdekében 2013. április 9. én Budapesten az ERŐMŰVHÁZ Díszteremében (1077 Budapest,Wesselényi utca 17.)  jótékonysági estet rendez 19 órától.

Egyesületünk vezetőjeként szeretném meghívni Önt, a kedves családját, illetve barátait, kollégáit, hogy jelenlétükkel, tiszteljék meg eseményünket.
Az esten Berecz András Kossuth díjas előadóművész mond meséket felnőtteknek, ami garantálja a jó szórakozást
Az előadás után kötetlen beszélgetés a művésszel és az Országos Gyermekvédő Liga elnökével.
A belépőjegyekből befolyt összegből, többek között, a nyári gyermekprogramjainkat szeretnénk megvalósítani.
Minimális jegyár: 1500 Ft amely a helyszínen további adománnyal is kiegészíthető.
Ha a rendezvényünkön nem tud részt venni, de szeretné támogatni kezdeményezésünket és az Országos Gyermekvédő Ligát, örömmel fogadjuk segítségét.

Továbbá, kérem a segítségét levelem továbbításában a kollégái, illetve minden esetleges érdeklődő fel.
Tisztelettel:
Matusek M. ZsuzsannaElnökOrszágos Gyermekvédő LigaBudapest 1077Wesselényi u. 17. 
További információ és jegyvásárlás 06204279121ogyl2009@gmail.commatusekzsuzsa@gmail.comwww.ogyl.hu
 
Magyarországon ma 380 ezer gyermek él szegénységben, 150 ezren alultápláltak,40 ezer gyermek pedig éhezik.
Kérjük, amennyiben lehetősége van rá, a lenti számlaszámra való utalással járuljon hozzá a segítségnyújtáshoz!
UNICREDIT BANK 10918001-00000019-03260005

NEKÜNK AZ 1% SOKAT SZÁMÍT. 19623386-1-42


2013. április 3., szerda

Orbán Viktor kormányát nem érdekli a hitelprobléma átfogó megoldása?

Budapest, 2013. április 3. szerda

     Megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot kedden a Magyar Szociális Fórum amiatt, hogy a miniszterelnök, és az általa kijelölt nemzetgazdasági miniszter egyaránt elzárkózik a civilek Róna Péter vezette küldöttségének fogadása elől, nem hajlandó megismerkedni a Szociális Kerekasztal tervével, hanem a hitelprobléma átfogó rendezése helyett az árfolyamgáthoz való csatlakozás határidejét hosszabbította meg.
    Miért nem kíván foglalkozni Orbán Viktor kormánya a hitelprobléma tényleges megoldásával? Miféle politika, és erkölcsi hozzáállás mondathatja egy kormánnyal, hogy „nem érdekel”, mit tartalmaz a Szociális Kerekasztal Róna Péter által megfogalmazott terve a társadalmi horderejű probléma orvoslásáról? – tette fel a kérdést a civil mozgalom.
    Az MSZF felháborítónak tartja, hogy noha két évvel ezelőtt az MSZF Szociális Kerekasztala indította útjára a Hitelkárosultak érdekvédelmi mozgalmát, a kormány máig sem tárgyalt velük, rendre figyelmen kívül hagyta a Hitelkárosultak követeléseit, és a bankokkal egyezett ki, most pedig pénzügyi biztosi poszt kreálásával próbálja kivédeni a rá nehezedő társadalmi nyomást.
    A megoldás elodázása miatt kialakult válsághelyzetből egyesek irracionális irányban keresnek kiutat. Április 21-re, a budapesti Hősök terére olyan tüntetést hirdettek meg, amelynek deklarált célja a „történelmi alkotmány” és a királyság helyreállítása. Szervezői azt hirdetik, hogy a Hitelesek a monarchia restaurálásától remélhetik sorsuk jobbrafordulását – figyelmeztet rá az MSZF.
     Milyen érdeke fűződik a kormánynak ahhoz, hogy az antidemokratikus csoportokat erősítse az ésszerű, demokratikus megoldást elutasító magatartásával? Miért tesz a kormány politikai engedményeket a radikális jobboldalnak? – intézte a kérdést a Magyar Szociális Fórum a kormányhoz.+++


Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371