Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2016. február 13., szombat

„Falhoz vágták” a közmunkást – dőlt a panasz a kaposvári fórumon

„Falhoz vágták” a közmunkást – dőlt a panasz a kaposvári fórumon
Tiszteletet a munkásoknak, megfelelő szerszámokat, tisztességes fizetést, higiénikus illemhelyeket, védőital és védőfelszerelést, valamint emberséget kérnek többek közt a közmunkások. Tapasztalataikat egy fórumon osztották meg egymással és közéleti szereplőkkel Kaposváron.

A kaposvári közfoglalkoztatottak munkakörülményeivel, a közfoglalkoztatás szervezésével kapcsolatos tapasztalatokról hívott össze fórumot a Kaposvári Roma Polgárjogi Egyesület és a Somogy Megyei Közmunkások Érdekképviseleti szervezete. – Ez a fórum azért jött létre, hogy ne sérülhessenek a közfoglalkoztatottak munkavállalói és emberi jogai – mondta Frigur Domonkoselnök. – Szinte mindennapos diszkrimináció és nem megfelelő bánásmód, mi ezzel szemben lépünk fel. 
Megemlítette többek közt, hogy a reggeli órákban a telephelyen több esetben előfordult, hogy a közfoglalkoztatottakat bántalmazás érte, például a brigádvezető erőszakosan megszorította a kezét vagy a „falhoz vágta”. Az ezekhez kapcsolódó panaszleveleket a sértettek juttatták el az 

egyesülethez.

– Emberségesebb főnököt szeretnénk – szólalt fel a fórumon az egyik közmunkás férfi, Nyári József. – Attól hogy cigányok vagyunk, nekünk is van jogunk. A fórumon összegyűltek kis színes lapokra írták össze, hogy mit fájlalnak a legjobban a jelenlegi, kaposvári közfoglalkoztatásban. Többek közt a védőfelszerelést hiányolták, a tiszteletet és a tisztességes fizetést. A Kaposvári Roma Polgárjogi Egyesület ezért egy beadványt írt a Kaposvári Városgondnoksághoz, melyben megfogalmazták a felmerült problémákat és kéréseiket. 
– A munkavégzéshez szükséges eszközök nincsenek jó állapotban, a munkások nem kapnak megfelelő kesztyűket, a téli időszakban nincs pihenőhely, az illemhelyek higiéniája kritikán aluli – sorolja a problémákat Frigur Domonkos. – Sajnos a brigádvezetők aluliskolázottak, és ebből számtalan probléma adódik: szeretnénk, ha a kiválasztásnál hangsúlyt fektetnének arra, hogy egy vezetőnek legyen legalább középfokú végzettsége, megnéznék az önéletrajzát és feltételként szabnák meg az erkölcsi bizonyítványt is. 

Hozzáfűzte azt is, hogy télen, a védőitalnak számító teában gyakran nincs cukor és/vagy citrom, nyáron az ásványvíz helyett pedig csapvíz jár. A szabadságolásokról nem is beszélve. Az egyesület azt szeretné, ha a szervezet lehetőséget kapna arra, hogy hetente érdekképviseletet lásson el a telephelyen. Bíznak benne, hogy beadványukkal nyomást tudnak gyakorolni, és üzenetük eljut a kompetens személyekhez.

(Sonline, Somogyi Hírlap)

2016. február 12., péntek

Félezer közmunkás kellett a Kliknek év végén

A tavalyi év utolsó hónapjára 559 új közmunkást vett fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - derül ki a Belügyminisztérium adataiból.
2015 decemberében összesen 3734 közmunkás állt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) alkalmazásában - derül ki a Belügyminisztérium adataiból. Ez a létszám 559 fővel több, mint a novemberi, igaz akkor is 106 fővel bővítették a létszámot.
A Kliknél dolgozó közmunkások egyrészről technikai munkaköröket látnak el, mint takarító, karbantartó, portás, adminisztrátor, másrészről pedig pedagógiai asszisztensi, vagy például szabadidő szervezői feladatokat végeznek, amennyiben az előírt végzettségi és szakképzettségi követelményeknek megfelelnek.
Kötelező elektronikus aláírás - kötelező elektronikus számlázás? - Konferencia a törvényes és hatékony működésről a NAV szakértőjével!- 2016.02.18.
2014 év végéhez képest a Kliknél 1356 fővel emelkedett a közmunkások létszáma, ami kimagasló növekedés, hiszen a foglalkoztatók toplistáján stabil szereplők közül nem volt hasonló létszámbővülés egy év alatt.
Az adatok szerint azonban nem csupán a Kliknek kellettek új foglalkoztatottak az év végén, hiszen a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál is 108 személyt vettek fel közfoglalkoztatottként, a Nyíregyháza Városüzemeltető Vagyonkezelő Nonprofit Kft-nél is 62-vel dolgoztak többen.
Hiába azonban a létszámnövelés, a foglalkoztatók toplistáját változatlanul a Nemzeti Művelődési Intézet vezeti, ahol lényegében az egész év során 5883 közmunkás dolgozott.
Budapest és Nógrád megye kilóg a sorból
Decemberben a BM adatai szerint összesen 229 643 közmunkás dolgozott országos szinten, ami közel 11 ezer fős havi növekedést jelent. Megyei szinten két régiót leszámítva mindenhol több lett a közmunkás. Ezalól Budapest és Nógrád megye a kivétel, mindkét esetben egyaránt közel 100 fővel csökkent a létszám.
Bérkalkulátor 2016
Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!
Ezzel szemben a legnagyobb növekedés Somogy megyében történt, 19,4 százalékos, és ettől csak egy hajszállal maradt le Heves megye a 19,3 százalékával.
Érdemi változás a megyék rangsorában nem történt az év végén sem. Továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében dolgozik a legtöbb közmunkás, 37 557-en voltak decemberben, mögötte peidg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szerepel 34 871 közfoglalkoztatottal. A rangsor másik végén Győr-Moson-Sopron megye szerepel 2495 fővel annak ellenére, hogy decemberben 14 százalékkal ugrott meg a létszám, ami arányait tekintve a harmadik legnagyobb növekedés volt. Előtte egyaránt 3000-nél is kevesebb közmunkással Komárom és Vas megye szerepel.
mfor.hu

2016. február 10., szerda

Egyházi gyászszertartás a terrorizmus áldozatainak emlékére

Budapest, 2016. február 9. kedd (MSZF)

      A budapesti Orotodox Székesegyházban szerdán délután gyászszertartással emlékeznek meg a terrorizmus áldozatairól, és biztosítják szolidaritásukról az elhunytak hozzátartozóit – tudatta a rendezvényt szervező Magyar Békekör kedden.
     A nyilvános eseményen, melyre meghívták a Budapesten akkreditált diplomáciai missziók képviselőit is, kiemelten kívánnak adózni a Sinai fölött tavaly októberben felrobbantott orosz utasszállító repülőgép 224 utasa, és a novemberi párizsi merényletek 130 áldozata emlékének. Mindkét gaztettért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.
     A szertartást Magyar István protoierej celebrálja ortodox rítus szerint, magyar nyelven.
     A gyászszertartás 17 órakor kezdődik az V. kerületi Petőfi téri Nagyboldogasszony templomban.+++

Kiadta: MSZF SZK

2016. február 3., szerda

A tavalyi bérüket kapják idén is a közfoglalkoztatottak

Egyelőre a tavalyi bérüket kapják a közfoglalkoztatottak, mivel nem született döntés az idei emelésről - írta kedden a Magyar Nemzet a Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva.
A lap azt írta, a korábbi években már decemberben, a minimálbér-emeléssel együtt döntött a kormány a közmunkások béréről, de tavaly év végén ez nem történt meg, így januárban minden közfoglalkoztatott nettó 51 847 forintot kap kézhez.

Megjegyezték, hogy a kormány a tavalyi 270 milliárd után idén 340 milliárd forintot szán közfoglalkoztatásra, ha a béreket nem, vagy minimális mértékben emelik, akkor a plusz forrásból a létszámot növelhetik, amely jelenleg a 2013-as szint hétszerese.

MTI

2016. február 2., kedd

Soha ennyi közmunkásunk nem volt még

index.hu

Nem igazán érteni, hogy a kormány pontosan mit is akar kezdeni a mostanra eddig soha nem látott méretűre duzzadt közmunkaprogrammal: hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből az derült ki, hogy programot indítanak, amivel a terv szerint 20-25 ezren léphetnek át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra.
Mindeközben idénre a tavalyi 270 milliárd forintos keretösszeg után idén már 340 milliárdot fordítanak közmunkára. A Belügyminisztérium közleményéből viszont az derül ki, hogy nem is biztos, hogy a szokásoknak megfelelően a minimálbérrel együtt a közmunkások bérét is emelni fogják idén. A megemelt keretösszeg így akár a létszám növelését is szolgálhatja
Miközben viszont a munkanélküliség – aminek a mértékétől a kormány eredetileg függővé tette a közmunkaprogram sorsát – a 2013 első három hónapját jellemző 11,6 százalékról (amit ráadásul csak a márciusi 92 ezer közmunkás szépített), tavaly decemberre 6,2 százalékra csökkent, a közmunkások száma tavaly rekordot döntött.
tovább:
http://index.hu/chart/2016/02/02/soha_ennyi_kozmunkasunk_nem_volt_meg/

2016. február 1., hétfő

ATV-Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport szóvivőjének interjúja

Ajánljuk ezt a riportot:

Csonka József

A térségben lakó munkanélkülieket berendelték, és azt mondták, ha nem vállalják a kerítésépítést, akkor elesnek minden ellátástól, mondta Csonka József, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport szóvivője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, arra reagálva, hogy a tegnapi Egyenes Beszédben a kormányszóvivő azt mondta, nem kötelező a részvétel, és megzsarolni sem fognak senkit. Közben arról panaszkodnak a közmunkások, hogy enni és pisilni sem mehetnek el.
atv.hu
kattintás ide:
http://www.atv.hu/videok/video-20150731-csonka-jozsef