Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

Olvasói levelek

sakál-A mai napon (2011.02.27) érkezett az alábbi olvasói levél, melyet itt közzé teszünk. A levél írójának, aki szeretne inkognitóban maradni ezúton köszönjük hasznos és tanúságos észrevételeit, felvetéseit a vízügyi közmunkák végzésével  kapcsolatban. Információink szerint a Közép-Dunántúlon már elindult a vízügyi közmunka, viszont sajnos a Dél-Dunántúli területeken végezett munkákról még nincsenek ismereteink. Reméljük, hogy kapunk olyan olvasói leveleket is, amik eredményekről számolnak majd be e területen is... 

Tisztelt címzett.

Ámítás vagy valóság? Közmunka!

Nem régen szó volt arról hogy új közmunka programot indít el a kormány. A vízügyi hatósággal együtt karöltve . Tavaly nagyon sok belvíz volt és ennek a legfőbb oka azért keletkezett mert nem tudott elfolyni a víz elvezető árkokban mert nem volt karban tartva az árok. Így azok kittaktaritása és karbantartása lett volna a feladatuk a közmunkásoknak . Az ígéreteknek meg felelően . Egy éves munka szerződések lettek volna . Ennek a már 2 hónapja elkellet volna indulnia . Ehhez képest a mai napig nem történik semmi csak az emberek becsapása lett volna hiszen ők örültek annak hogy legalább egy évig lett volna nekik hivatalosan bejelentett munkájuk. Vidéken egyre nagyobb gondot okoz a munkanélküliség és a teljes elszegényedés! Az Emberek nem tudnak munkát vállalni mert egyszerűen nincsen vagy a városokba nem megoldott a beutazás. És mivelhogy mostanában nem téríti a munkáltató beutazás költségeit így megint ott vagyunk hogy nem éri bemenni a városokba dolgozni. Tehát megint csak marad a szociális segély ami: 28.500 Ft havonta. Amiből természetesen nem lehet megélni. Megint csak marad az alkalmi fekete munka . No meg ujjból erőre kap a megélhetési bűnözés. A kormány kitalálta azt hogy aki szociális járadékot kap mivel nincsen neki munka helye annak kötelező lesz 3 hónapon keresztül 4 órás munkarendben dolgoznia . Ami a szociális járadéknál 3-4ezer forinttal több. Abból hogyan tudnak megélni az emberek. Még azt a lehetőséget is elvonják az emberektől hogy esetleg mellette tudna néha egy-két napos maszek munkát vállalni ami naponta úgy 3500-4500ft napi bért jelent. Ott fent a tisztelt Parlamentben könnyen beszélnek hiszen ők nem ebből kell hogy megéljenek. Olyanok mint a Pappok Bort isznak vizet prédikálnak.
***
sakál-A mai napon (2011.11.20) érkezett az alábbi olvasói levél, melyet itt közzé teszünk.  A levél írójának, aki szeretne inkognitóban maradni ezúton köszönjük kérdését. A levél írója az alábbi kérdést vetette fel, aminek mi utánajártunk.
1. Ha egy jelenleg foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő állampolgár mondjuk feladatot vállal egy civil szervezetnél határozott idejű önkéntes közérdekű tevékenység keretében, akkor ki közvetíthető-e közmunkára?2. Ha az így "munkát" végző polgár igazolni tud legalább 30 nap munkaviszonyt az önkéntes közérdekű tevékenység elvégzése által az éves felülvizsgálatkor, akkor jár-e neki folyamatosan a foglalkoztatást helyesítő támogatás, esetleg nem kerül-e az megvonásra?Fenti kérdéseket továbbítottuk Kaposvár Megyei Jogú Város illetékes szerveihez, akik az alábbi választ nyújtották, melyért köszönetet mondunk!

 Kaposvár Megyei Jogú Város
J e g y z ő j é t ő l
Kaposvár, Noszlopy G.u. 5.
Telefonszám: 82/501-501
_____________________________________________________________________


Tisztelt "A közmunka is munka" blog szerkesztői!

Emailen jött megkeresésükre az alábbi tájékoztatást adom:


Első kérdésükre válaszolva:
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. 36.§- /2/ bekezdés a./ pontja alapján "az aktív korúak ellátásra való jogosultságát meg kell szüntetni annak, aki az állami foglakoztatási szervvel való együttműködés keretében számára felajánlott munkalehetőséget nem fogadja el."

A kérdés szerint, aki jelenleg közérdekű önkéntes tevékenységet végez, közvetíthető-e közmunkára. Igen, de a Somogy megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Kaposvári Szolgáltató Központjának kompetenciája, hogy figyelembe veszi az akkor éppen önkéntes munkavégzést. Az önkéntes munkát végző megteheti, hogy nem fogadja el a közfoglalkoztatásra történő kiközvetítést, de annak jogkövetkezménye van, ebben az esetben meg kell szüntetni az ellátását.

Második kérdésükre válaszolva:
A már fent hivatkozott jogszabály 36. §. /3/ bekezdése alapján: "az aktív korúak ellátására való jogosultság felülvizsgálatakor meghatározott - a felülvizsgálatot megelőző egy évben teljesített - 30 napos időtartam számításánál a közérdekű önkéntes tevékenységének időtartamát is figyelembe kell venni."
Aki azt igazolja, - és az egyéb jogszabályi feltételeknek is megfelel - annak a jogosultsága továbbra is fennáll, ellátása nem kerül megvonásra.


Kaposvár, 2011. november 29.   

 Üdvözlettel:


 Dr. Kéki Zoltán

Címzetes Főjegyző
***

sakál- a mai napon (2012.03.21) érkezett hozzánk az alábbi olvasói levél, melynek mondanivalóján megdöbbentünk. Öt nap munka Egy nap tanfolyam hetente, szombatonként, ami családok együttélését és hétvégi közös kikapcsolódását, pihenését teszi tönkre!

Tisztelt Blog szerkesztő!

A Hajdú Bihar Megyei köz munkával kapcsolatban írnák ami Földes Községben indult.
Egyszerre két köz munka program indult férfiaknak és nőknek.
Most a női köz munkáról ejtenék néhány szót. A nőket mező gazdasági munkára vették fel, fólia sátorba dolgozni.
Sajnos már az első nap kiderült hogy az nem teljesen mező gazdaság, ugyan is takarítaniuk kellet a nagyközség iskoláit, kulturális épületeit,stb.
A fólia sátrakat igen ritkán látják mert most már a szemetet is ők szedik az utcán!
Most jön a java!!! Kötelezik a nőket egy mező gazdasági tanfolyam elvégzésére ami másfél évig tart. Azzal fenyegetik a köz munkásokat hogy aki erre nem hajlandó azt kirúgják.
Aki másfél éven belül kilép annak vissza kell fizetnie a tanfolyam árát ami 500 000Ft. Természetesen a tanfolyam szombaton 08,00-14,00-ig tart hogy a szombatjuk se maradjon meg.
A nők 99%-a nem akar a mező gazdaságban dolgozni a köz munka után. És ha nem tévedek már volt egy pont ijen programról szó a médiában, amikor mező gazdaságra oktatták az embereket az akaratuk ellenére.
Én ezt rendkivűl felháborítónak tartom és megteszem a szükséges lépéseket amint megtudom hogy melyik az a szerv aki ezzel foglalkozik és nem a szőnyeg alá söpri, szokáshoz híven.
Mert ezek a nők nem erre a munkára jelentkeztek!
Mert másfél évig nem tudnak rendes munka helyet keresni maguknak.
Mert nem tűröm hogy valaki 15.000 000ft-ot dugjon zsebre egy értelmetlen oktatásért amit senki sem kért!
Ha esetleg tudnak segíteni, az nagyon megköszönném mind a harminc nő nevében.


Köszönettel: egy aggódó állampolgár

***


sakál- a mai napon (2012.03.24) érkezett hozzánk az alábbi olvasói levél, melynek tartalmával ami az emberek összefogását illeti mesze menőkig egyet értünk, egyben sajnáljuk, hogy a jobboldali kormányzat továbbra is az emberek ellehetetlenítésén dolgozik. Az alábbi levelet megosszuk itt mert a mondanivalója igen tanulságos.

Szép napot!

Az interneten találtam rá az elérhetőségükre, valamint a cikkeket is elolvastam már.
Az én helyzetem is kétségbe ejtő, mint sok száz 2-3 szakmával rendelkező munka nélkülinek, amilyen én is vagyok.
Jelenleg közmunka programban dolgozok, a helyi önkormányzatnál, február 1.e óta.
Akkor mikor jelentkeztem az öki-nél, a munkaügyis felvételes hölgy +ígérte hogy ez a közmunka április 30-ig tartott ugyan, de ezután egy másik munka indul, és meghosszabbítják a szerződésemet, 
Mint az mostanra kiderült nem igaz, ugyanis elfogyott a pénz, nem vesznek fel újra embereket, és a mostaniakat is elküldik, mihelyst lejár a mandátumunk.
Továbbá pár napja értesültem, miszerint csökkentik az fht. összegét májustól, immáron csak 17 ezer Ft lesz, a 22800 Ft.helyett, a főnököm is +erősítette, hivatalos helyről tudjuk.
Ez már tűrhetetlen, amit ez a nemzet ellenes kormány művel, rajtunk spórolnak, miközben már így is éhen halunk, nyomorgunk, én a számlákat se tudom kifizetni.
Mit lehet tenni ilyen helyzetben?
Hová lehetne fordulni?
Ha nincs más lehetőség, menni kell tüntetni, minél többen a parlamenthez, ezrével, én nem szeretnék hajléktalan, kisemmizetté válni, mint már oly sokan.
Hogyan lehetne összefogni, +összetartani az embereket, a lecsúszott munka nélküli, és 47ezres közhasznúra kényszerített nyomorgó nélkülöző rétegeket,?
Mert ha nem fogunk össze, és nem tiltakozunk, csak magunkba fojtjuk a bajunkat, akkor tényleg kipusztulunk, éhen halunk hamarosan.
Sajnos a politikusokat, fityesz szimpatizánsokat, de a társadalom más dolgozó, rétegeit sem érdekli a mi problémánk, inkább utálnak közömbösek velünk., vagy éppen tehernek eltartottnak éreznek minket,
Mikor mondjuk már ki elég volt, hagyjanak minket is élni, jövedelemhez megélhetéshez jutni.

Üdv.

Budai János
Gyomaendrőd
***
sakál- a mai napon (2012.03.28) érkezett hozzánk az alábbi olvasói levél, melynek elolvasása útán azt tudjuk mondani a levél írójának, hogy egyértelműnek látszik a helyzet mi szerint a munkáltató sorozatosan és durván megsérti az önnel megkötött munkaszerződést. Javasoljuk, hogy tagadja meg mindazon munkavégzést, melyekre nem terjed ki az Ön birtokában lévő munkaszerződés. Hivatkozzon a munkaszerződésére, abban az esetben ha munkáltatója mást akar Önnel elvégeztetni, mint ami az Ön munkaköri és a munkaszerződésben vállalt kötelezettsége volna. Nem érheti Önt ezért hátrány -illetve ha mégis ez történne, -úgy jogorvoslatra van lehetőség elsősorban a megfelelő munkaügyi és munkavédelmi hatóságok által. A Munka törvénykönyve szerint kell eljárni minden közfoglalkoztatási ügyben is a munka végzése szempontjából.

Tisztelt Blog szerkesztők! 

Az interneten találtam rá az elérhetőségükre, valamint a cikkeket is elolvastam már.

A következő problémám lenne. Jelenleg Közfoglalkoztatás keretében közmunkán dolgozom raktárosként egy megyei jogú város városgondnokságánál, mint munkáltatónál.A munkáltató nem biztosít részemre munkaruhát, rendszeresen megsérti jogaimat. Olyan munkát akar velem csináltatni, amelyet szerintem nem tehet meg. A munkaszerződésben meghatározott munkavégzési helytől távolabb a városban akar fát vágatni és utcai közmunkát végezgetni. Nem erre szerződtem, hanem raktárosi munkakört vállaltam. 


Kérdés, hogy a munkáltató utasíthat-e arra, hogy a munkaszerződésben megjelölt telephelyen, területen kívül máshol, nem a munkaszerződésben megnevezett munkakört ellásan?Mivel én tudomásom szerint közmunkásként nem mondhatok fel, mert nincs kikötve felmondási idő, így közös megegyezés sincs állítólag, és ha megteszem, akkor 3 évig semmilyen segélyre nem leszek jogosult. Nem az én hibám, hogy a munkáltató nem biztosítja a munkához való feltételeket és más nem a munka szerződésben megjelölt munkakört más helyeken akar megbízni. Szerintem ezek teljesítésre nem vagyok köteles.Így az a másik a kérdés, hogy a munkáltató felmondhat-e?Hogyan lehet ezt elérni, hogy nekem ne legyen semmi hátrányom és a további szociális ellátásom is megmaradjon? Várom mielőbbi válaszukat! 

Üdvözlettel: egy közmunkás
***
sakál- a mai napon (2012.05.15) érkezett hozzánk az alábbi olvasói levél, melynek elolvasása után azt tudjuk mondani a levél írójának, hogy az egyoldalú szerződés módosítás jogszerűtlen, hiszen minden szerződés megkötéséhez, módosításához mindkét fél akarata szükséges. A munkakörülményeket illetően pedig javasoljuk az illetékes OMMF szervezethez való fordulást.A közép-Duna-menti Vízügynél idén is a tavalyi bruttó bért  kaptuk, csak a nettó az egy kulcsos adó miatt havi 14000,-ft-al lett kevesebb. Áprilisban a Vízügy egyoldaluan módosította a munkaszerződésünket, és kivette belőle a havi 5000,-Ft kerékpárhasználati díjat, így már havi 19000,Ft-al lett kevesebb a bérünk. Jogos az egyoldalú szerződés módosítás? És nem lehetne kompenzálni a béreket mint más cégeknél? Napi 8 órás kemény munkával most már netto 45000,-Ft-ot keresünk. És a munkakörülmények??? Nincs WC /csak a Duna part/ Nincs kézmosási lehetőség sem ivóvíz.
Köszönöm hogy meghallgatnak 
K. B
***
sakál- a mai napon (2012.05.17) érkezett hozzánk az alábbi olvasói levél, melynek elolvasása után azt tudjuk mondani a levél írójának, hogy amennyiben a munkaszerződéstől eltérő helyen -kivéve, ha nincs benne az hogy a munkavégzés helye bárhol lehet- és eltérő munkafeladattal van megbízva a munkavállaló, akkor az jogszerűtlen. Ezért javasoljuk az illetékes OMMF szervezethez való fordulást.

Egy kis település sok közmunkása nevébe lenne pár kérésem.Mi lehetne arra a megoldás ha a polgármester, és a közvetlen irányítónk rendszeresen elvisznek közmunkásokat munkaidőben saját gazdaságukba dolgozni. Természetesen ezeknek az embereknek ez a nap munkanapként van beírva. Az a projekt amibe fel vannak véve pedig nem halad a munkával, mert aki oda van beosztva mindig a főnökségnek dolgozik. Kihez lehet ilyenkor fordulni?Vannak egyes kivételezett emberek ( a fönök barátai)  akik mindig menhetnek boltba , postára, egyéb helyekre a az nem baj, de ha valaki 10 percet késik az ebédidő után  azt már kirugással fenyegetik.Kihez fordulhatunk??? 
Egy közmunkás
***
sakál- a mai napon (2012.05.30) érkezett hozzánk az alábbi olvasói levél, melynek elolvasása után azt tudjuk mondani a levél írójának, hogy érdekvédelmi csoportunk egyet ért és igen sajnos ez mindenhol probléma amit felvet észrevételében. Blogunk ezért is tiltakozik a a megkülönböztetés és a bérek ellen. Részletes tájékoztatást Blogunka levél írójának elküldte.


Tisztelt Blog !

Nagy érdeklődéssel olvastam blogjukban közmunkával kapcsolatos számtalan problémás és vitatható esetet, mely országszerte jellemző. Magam is közmunkásként dolgozom a helyi Önkormányzat alkalmazásában mint mezőgazdasági segédmunkás. Érettségim van, de mivel nem a szakmámban alkalmaztak, ezért nem vagyok jogosult a garantált közfoglalkoztatási bérre, ami 92.000 ft. Pedig ugyan csak jól jönne a több fizetés, mert 4 gyermekem van és a férjem munkanélküli, úgyhogy jelenleg ebből a nettó 58. 000 ft- ból kell tengődnünk ami hat emberre , lássuk be igen kevés. Különösen nehéz beosztani ha még nem is fizetik ki a hetente járó összeget. Ezért kérem a tanácsukat és a segítségüket, hová fordulhatnék jogorvoslatért vagy jogi tanácsért , mert úgy érzem , érezzük számos munkatársaimmal együtt, hogy az önkormányzat nem jár el szabályosan amikor rendes heti bér helyett előleget fizet ki minden közmunkásnak. Kérdésemre, hogy honnan utalják a fizetésünket, nem adtak határozott választ és amikor többen és számos alkalommal ezt szóvá tettük, mindíg kitérően feleltek vagy azt kaptuk, hogy ez csak előleg és adhatnak akár 5000 ft- ot is. Vagyis az én értelmezésemben , ne lázadozzunk mert még ennyit sem kapunk. Persze hó végén kifizetik a különbözetet, no de kérdem én, ami így is kevés azt ,hogyan lehet beosztani hetente, ha két hétre 18.000 ft-ot, egy hétre pedig mindössze 10.000 ft-ot adnak. Hogyan vegyek a 4 gyerekemnek egész hétre  ennivalót nem is beszélve a számlákról. Sovány vigasz számunkra, hogy utólag mindenkinek ki lesz fizetve, hiszen enni akkor is kell ,nem csak hónap végén. A kérdésem az lenne, hogy az Államkincstártól jön-e a munkabér vagy a Kormányhivataltól és jogszerű -e ,hogy az Önkormányzat mint kifizető hely előleget ad rendes, egész kétheti, heti bér helyett.  Ezenkívül nincs munkaruha, sokszor kell saját szerszámot bevinni és mezőgazdasági munkához tartozik- e az ároktakarítás , szemétszedés. Várom mielőbbi válaszukat, több munkatársammal együtt.      

Egy közmunkás

***
sakál- a mai napon (2012.06.14) érkezett hozzánk az alábbi olvasói levél, melynek elolvasása után azt tudjuk mondani a levél írójának, hogy érdekvédelmi csoportunk egyet ért és igen sajnos ez mindenhol probléma amit felvet észrevételében. Blogunk ezért is tiltakozik a  heti bérkifizetések ellen. 

Sziasztok!

Én 2012. 02.01-től kényszerültem közmunkában dolgozni. Hozzáteszem mérnöki diplomával. Fel is vettek 92.000 Ft Br. bérrel.

A heti kifizetések alatt eddig a legtöbb, amit kaptam 14.300 Ft volt egy gyerekkel. Ez áprilisban volt. Azóta valahogy csak 10.400 jut egy hétre. Nekem kicsit furcsa a dolog, bár szerintük rendben van. Kérdés: hogyan éljek meg kb. 50 pár ezer forintból? Az éhen halásra pont elég!!!! Szégyellheti magát az állam miatta!! És ezek után mondjuk a gyerekeinknek, hogy tanuljanak!! Nagyon szemét dolog! Felháborító. Az sem tisztességes, hogy nálunk tatabányán a hónap első két hetében nincs fizetés. Pedig hetente kellene. Kapsz az utolsó hétre 10.000-t és éljél belőle két hétig. Jó vicc!!!

Nem is bosszantom magam rajta inkább.
Igyekszek mielőbb más munkát találni.

Mindenkinek kitartást!


Üdv.

Erika

***
sakál- a mai napon (2012.07.10) érkezett hozzánk az alábbi olvasói levél, melynek elolvasása után azt tudjuk mondani a levél írójának, hogy érdekvédelmi csoportunk egyet ért észrevételével. Részletes tájékoztatást Blogunka levél írójának elküldte.Kedves Blog Szerkesztők!

Köszönöm megtisztelő válaszukat, sok hasznos információt kaptam és bízom benne, hogy mostani kérdéseimre is tudnak majd választ adni. Sajnos a heti bérezés még változatlan formában történik , illetve még rosszabb, ugyanis most már csupán 10.000 ft-ot kaptunk egy heti bér helyett. Mindenki nagyon fel van háborodva és nem értjük a kollégáimmal együtt, hogy miért rajtunk csattan az önkormányzat felelőtlen gazdálkodása. Ha a Munkaügyi Központ egyszerre utalja ki az egy hétre járó bért, akkor miért csak előleget kapunk. Egyik héten 13000, majd 11.000, most pedig 10.000 ft- ot, ebből mire kifizetem a számlámat nem marad semmi és akkor miből élünk  a következő hétig? Számos sorstársammal együtt mélységesen fel vagyunk háborodva és nagyon elkeserítő, hogy ezt teszik velünk. Ha a közmunka jogilag ugyan olyan munka mint más rendes bejelentett munka és mi, akik a Start munkaprogramban veszünk részt ,8 órás munkában dolgozunk, miért nem jár a rendes minimálbér és hogyan lehet emberek ezreit így ellehetetleníteni, veszélyeztetve a napi megélhetésüket? Mit tehetnénk mi, hogy ez változzon, milyen jogszabály adhat erre segítséget?   Másik problémám, hogy mi akik ebben a programban vagyunk, fóliás és szabadföldi zöldség termeléssel foglalkozunk. Köteleznek minket a szombat és a vasárnapi munkavégzésre, mert a veteményt ugye locsolni kell és ezért mindenkinek be kell mennie egy hétvégén reggel 5- 9 óráig szombaton és vasárnap. Ezt még meg is értenénk, viszont az már felháborító, hogy nem kapunk ezért se pihenő napot se plusz juttatást. Vagyis aki bemegy hétvégén , az két hétig dolgozik egyfolytában,hajnali 5-től délután fél 2- ig. Kérdésem, hogy kötelesek vagyunk - e ezt vállalni, mit ír elő a Munka Törvénykönyve ( bár tudom , hogy most változott, de tudtommal az új módosítások a korábbi munkaszerződésekre nem vonatkoznak, vagy igen ?) ? Hajnali 4 órakor kelek és még így is elég kibírni a napi 38- 39 fokos hőséget és legalább egy pihenő nap lenne ,amikor az ember kipihenheti magát és intézhetné ügyes- bajos dolgait. Bízom benne, hogy ismét tudnak számunkra segítséget adni hozzáértésükkel és nagyon köszönöm, hogy ennyire szívükön viselik embertársaik sorsát. Rendkívül fontosnak tartom ezt a blogot és az önök  elkötelezettségét amivel hozzá állnak a közmunkásként dolgozó emberek problémáihoz. Még egyszer köszönet és várom válaszukat és 


sok sikert kívánok Önöknek munkájukhoz továbbra is 


Egy közmunkás
*** 
sakál- a minap érkezett (2012.11.23) az alábbi olvasói levél, melynek tartalmával teljesen egyet értünk és nagyon igaza van a levél írójának. Ezúton tesszük közzé az alábbi postot:

Tisztelt "Közmunka is munka"!

Egy kis faluban élek (egy apró borsodi falucska),május 1.-től dolgozom a "Start munkaprogram"-nevű "csodában"!Érettségizett, középfokú angol nyelv vizsgával rendelkező ember vagyok.NAGYON szeretnék végre NORMÁLIS bérért dolgozni!A 47 ezerből (még ha minden "okos ember" azt is hiszi) nem lehet rendesen megélni!!!!SEGÉDMUNKÁS BÉRT KAP AZ EMBER,AKÁRMILYEN SZAKMÁJA,ISKOLAI VÉGZETTSÉGE IS LEGYEN!Jövőre úgy néz ki (már egyes településeken be is indult),HÁZTÁJI NÖVÉNYTERMESZTŐ ÉS TARTÓSÍTÓ TANFOLYAM INDUL! Legyünk őszinték!ENNEK MI ÉRTELME VAN????MUTASSON MÁR VALAKI EGYETLEN EMBERT,AKI EZZEL A "VÉGZETTSÉGGEL" NORMÁLISAN EL FOG TUDNI BÁRHOL IS HELYEZKEDNI!!!!
Kérdem én:HOL VAN AZ "ÁTMENETI" ÁLLAPOT VÉGE????Mindenhol azt irják a közmunkáról,hogy "átmeneti foglalkoztatottságot" biztosít....de hol van az "alagút" vége???Az "átmenet/ideiglenesség" azt jelenti,hogy ÁT VEZET EGYIK PONTBÓL,HELYZETBŐL A MÁSIKBA!!!!DE HOVA IS???? 
Miért kell mindenkiből földművest csinálni?Miért kell egy nonprofit kft.-ben 47 ezer forintot "fizetni" az embereknek,holott az átlagbér kb.150-200 ezer között mozog?Ha még nem is az átlagbért fizetné a polgármester (állítólag az állam ad ennyit..s ő "nem tehet ez ellen semmit..."..khm...na persze!),de legalább a kb.90 ezres minimálbért adja...az sem sokkal több,de legalább valamivel (ha már itt kell sajnos szenvedni a közmelóban az egyszeri embernek,mert sehol nem talál képzettségének való munkát normális fizetésért...)!
NE KÖZMUNKÁSOKKAL,KÖZMUNKÁVAL AKARJÁK MÁR ODAFENT MEGOLDANI A GAZDASÁGI ÉS A TÖBBI PROBLÉMÁT AZ "OKOSOK"!!!!EZ NEM MEGOLDÁS,MERT NINCS FELJEBB,ELŐRÉBB LÉPÉS!!!!HA MINDENKIBŐL "GAZDÁT" CSINÁLNAK 47 EZER FIZETÉSÉRT,MÉG NEM FOG HELYRE BILLENNI SEMMI!!!!
Egyszerűen LOGIKÁTLAN AZ EGÉSZ!!!!

Üdvözlettel. Egy közmunkás
*** 
Kemenczei- a minap érkezett (2013.05.29) az alábbi olvasói levél, melyet ezúton tesszük közzé:

Borsod-Abauj-Zemplén megyei Sátai községében élek! 2013 Márciusától dolgozom a start közmunka programban.Sérelmezem,hogy közmunkásként hátrányos megkülönböztetésben részesülök a többi munkavállalóval szemben.70 főből-20-an végezzük a napi teendőket.A többi ember nem hajlandó dolgozni,de a fizetésben hamarabb részesülnek mint akik le dolgozzák a napi 8 órát.Sajnos  mi kis emberek,nem igazán tudunk mit tenni ezekkel a személyekkel mert a polgármester védelmezi őket, mivel a kisebbségi önkormányzat elnöke  és családtagjairól van szó.Ha szólunk a jogaink érdekében azt  a választ kapjuk"Nem  mással kell foglalkozni"..Ez viszont nagyon sértő velünk szemben,ráadásul hetente kapnak előleget!Ezért kérem önöket a többi tisztességes munka vállaló nevében,legyenek szívesek ellenőrizni a polgármesteri hivatalt és a nem dolgozó embereket,valamint  a 8-általános iskolai végzettséggel rendelkező kisebbségi elnököt akit szakmunkás bérrel alkalmaznak.Sajnos  többen  is vannak,akik a jelenléti ív szerint napi szinten dolgoznak de mi tudjuk és látjuk hogy Március óta nem dolgoznak egy napot sem! Szeretném ezt névtelenül tudomásukra hozni mert napi szinten találkozom ezekkel az emberekkel,és nem szeretném ha bajom lenne  mert  agresszív emberek.Előre  is köszönöm segítségüket!


Üdvözlettel. Egy közmunkás

*** 

Kemenczei- a minap érkezett (2013.09.18) az alábbi olvasói levél.

A levél írójának megpróbáltunk válaszolni.

Ezúton teszünk közzé a levélíró megkeresését:

Találtam egy oldalt,amin ez az email cím volt megadva.Itt biztatva van az ember,ha panasza van a közmunkával kapcsolatba akkor lehet írni.Én most úgy döntöttem tapasztalatomat leírom.
2010-től kiközvetítve voltam kisebb hosszabb megszakításokkal 2013.júniusig,óvodába takarítói munkakörbe,de tulajdonkép dajka feladatot láttam el. Bár megvan OKJ-s bizonyítványom a dajka szakmáról,mégsem így alkalmaztak papíron/gondolom hogy ne keljen a szakmának járó bért megadni/.Idén márciusban újabb kiközvetítésen vettem részt.Ilyenkor a szokásos intézni valók,menni munkaalkalmasságira mely érdekesre sikerült.Semmi vizsgálat nem lett elvégezve,csak a főorvos kitöltötte a papírt és csak azt mondta, akkor adja meg az alkalmasságit ha elmegyek mellkasröntgenre ami 1700 Ft. Telefonáltam a leendő munka adómnak-óvoda vezetőnek,hogy mi a helyzet és nem tudom kifizetni az 1700 Ft-ot. Annyit mondott,hogy megtudja előlegezni,de nem tud mit csinálni.Akikkel voltam  orvosin segítettek befizetni ezt az összeget.
Megkaptam a mellkasröntgenről a nyugtát és adtak ott egy tanácsot,hogy ezt vissza igényelhetem a munka adómtól. Megpróbáltam-sikertelenül. Az önkormányzat mutogat az óvoda vezetőjére és vissza.A munka szerződést az óvoda vezetője írta alá,de eleinte a Polgármester asszony.Tehát itt már anyagi hátrányom keletkezet.Ez összeget elkölthettem volna gyermekeimre, kiket egyedül nevelek.
Hátrányt könyvelhetek el még ,mivel nem kaptam étkezési hozzájárulást.A megkülönböztetés  is kiütközött.
2013.júniusban, hogy lejárt a szerződésem,bíztam abban hogy vissza vesznek a következő kiközvetítéskor, augusztusban,mivel meg volt elégedve a munkámmal a munkaadóm.És a tapasztalat alapján az sem mindegy hogy a gyerekek 3-4 havonta új "dadust" kell hogy megismerjenek.Helyettem egy olyan embert közvetítettek ki aki még nem dolgozott óvodában és nincs is meg a képesítése.
Tiszában vagyok vele,hogy mindenkinek sorra kell kerülni,mert programban ez szerepel. Csak jó lenne figyelembe venni egy két dolgot.
Most itt vagyok beiskolázás után anyagi problémával a két gyermekemmel /nem csak én/,munka nélkül. Segítségért fordultam a területi képviselőhöz,de eddig még hiába.
Tömören ennyi lett volna a fájdalmam.Megköszönném ha elolvasva levelem esetleg választ is kapnék erre a történetre.

Tisztelettel egy munkanélküli.
*** 
Kemenczei- a minap érkezett (2014.03.26) az alábbi olvasói levél.

Ezúton teszünk közzé a levélíró megkeresését, észrevételét:A közmunkáról: A FIDESZ közmunkaprogramja.
Három közmunkás egy közintézménynél. Jó magam ülők egy félig sötét folyosón órák hosszatt nem szól hozzám senki, én sem szólok senkihez. Mint a börtönben. Egy hónapig bírtam.
Ehelyett kellene normális munka legalább minimálbérért.
Ja és egy munkát elmulasztottam miatta mert még mindig a papírjaimon ülnek /2és fél hete/.Egy volt köz-foglalkoztatott Győrből.
***
Kemenczei- a minap érkezett (2015.02.18) az alábbi olvasói levél.
Ezúton teszünk közzé a levélíró megkeresését, észrevételét:


Üdvözlöm Önöket! A neven legyen Andrew. Egy Szabolcs megyei kb. 5-6000 fős kisvárosban, voltam önkéntes dolgozó a segélyért. Szerződés nélkül kezdtem el a munkát. A legelső nap -15 fokban küldtek ki engem és kb. 50 munkatársamat egy erdőbe, fákat ritkítani, gallyakat, vékonyabb-vastagabb ágakat szedni. Mindenki nagyon fázott, meleg felső kabátot, bakancsot se kesztyűt meleg teát senki sem kapott! Úgy éltük túl a napot, hogy égettük az ágakat, gallyakat! De persze a teherautóra fel kellett pakolni a vastag fákat! Mindenki nagyon fázott, össze vissza bolyongtunk, káosz volt az egész! 2015. Január 12-én kezdtem a munkát és még aznap megbetegedtem és azóta is hörghurut gyulladásban vagyok! Az irodában a vezető asszisztense azt mondta, hogy szerződést csak a 10 nap után írhatom alá. (Nem tudom, hogy van ez, mert papíron 20 nap 8 órában, na de ez lényegtelen) Összefagytak az újjaim és a lábfejem. Az újjbegyeim úgy, mintha megégtek volna! Mondjuk annyiban hibáztam, hogy nem túl vastag öltözékben mentem, mert azt hittem első nap csak tájékoztatás lesz meg szerződésírás. De mikor mondták, hogy munkába kell állnom, Én megkérdeztem, hogy hazamehetek e felöltözni és azt mondta a brigádvezető, hogy nem, mert akkor kihúzzák a napomat! Én barom kimentem és szétfagytam mert megijedtem. Ezután bementem az irodára elpanaszoltam a dolgokat és azt mondta az asszisztens, hogy akkor pihenjek két napot! Így is volt 3-ik nap mentem is, de már elég beteg voltam, izzadtam felváltva rázott a hideg és a meleg. De úgy voltam vele, hogy kibírom, mert ki kell bírnom mivel február 10-én lejár a jogosultságom a segélyre és muszáj. Ok. Ekkor jött a szemétszedés. Itt sem adtak semmit, saját ruhában kellet az undorító szemeteket felszedni, hol, villával, lapáttal, hol kézzel! Ezt 7 napig bírtam. A 9-ik munkanapon már alig bírtam felkelni, de erőt vettem magamon, mert akkor már csak 4 nap volt a jogosultság lejáratáig. Bementem az irodába, elmondtam, hogy milyen beteg vagyok és erre a munka vezető azt mondta, hogy őt nem érdekli le kell dolgoznom a 10 napot. De 2015 Január 21-én kijött a határozat miszerint Én már elvégeztem a munkát de ezt pont a 8-ik munkanap estéjén fedeztem fel. Ezt a papírt megmutattam a munkavezetőnek, aki gúnyos mosollyal a kollegájára nézett és azt mondta, hogy adminisztrációs hiba történt. Én erre bedühödtem és azt mondtam, hogy akkor hogyan dolgozhattam itt ha 21-én kijött a végzés és szerződés nélkül és munkaruha nélkül? Erre felém nyújtotta a kezét és azt mondta, hogy nem kell bejönnöd a 2 napra, megkaptad a segélyt! Kezet fogtam vele és kijöttem dühösen. De azóta is nagyon beteg vagyok, ma voltam az orvosnál, 6500 ft-ba kerülnek a gyógyszerek, nem tudom kiváltani őket. Most mit csináljak, dögöljek meg? Várom mielőbbi válaszukat! Köszönettel: Andrew
***
Kemenczei- a minap érkezett (2015.03.07) az alábbi olvasói levél.
Ezúton teszünk közzé a levélíró megkeresését, észrevételét:
Tisztelt Címzett! 

Segítséget szeretnék kérni , nem tudom elhinni hogy ez bárkivel is megtörtént már Magyarországon ami velem. 1998-tól dolgozok közmunkásként,egyik programból kerültem a másikba , persze nem folyamatosan 3 -6 hónapos kimaradásokkal amit szociális segélyen töltöttem. Volt olyan intézmény ahol a hónapokat összeadva  8 évet tesz ki. Utána át kerültem egy másik intézménybe dolgozni, ott kisebb nagyobb kimaradásokkal 2 évet töltöttem. Ez idő alatt folyamatosan próbáltam magamnak munkát keresni, próbáltam kilépni ebből a kiszolgáltatott helyzetből, de sajnos érettségivel és 6 db szakmával sem sikerült.
Tavalyi évben jelentkeztem egy a nem Önkormányzathoz tartozó cégnél állásra jelentkezni , de sajnos ott sem sikerült állást kapnom, de felajánlották hogy a náluk évek óta működő közmunkaprogramjukba feltudnak venni , azis több mint a semmi így elvállaltam. Ennél a cégnél novemberben lejárt a program, nem indult téli közmunka program, így elmentem a munkaügyi központba ahol közölték velem jogosult vagyok álláskeresési támogatásra ez év  januárjáig kaptam az álláskeresésit, februártól szociális segélyben részesülök.  Február elején szóltak az előző cégtől hogy újra indul náluk március 6-tól közmunka program és szeretnék ha visszamennék dolgozni hozzájuk, mert megvoltak elégedve a munkámmal, én már betanultam és így tudnám gördülékeny senki más segítségére  nem szorulva, végezni a munkát. Február végén  elmentem orvosi munkaalkalmassági vizsgálatra ahol megfeleltem , a felvételi lapjaim készen voltak , már csak a Munkaügyi Központtól hiányzott a közvetítő lapom , melyet megigényeltek , és ekkor jött a pofon hogy a Munkaügyi Központ megtagadta a közvetítő lapom kiadását. Így  mivel a közvetítő lapom megtagadta a munkaügy nem tudnak felvenni dolgozni.
        Én úgy gondolom ha regisztrált munkanélküli vagyok 1998-óta,azóta együtt működök a munkaügyi központtal ,  nincs semmilyen egészségügyi problémám, alkalmas vagyok munkavégzésre, nincs semmi olyan ok ami miatt megtagadhatnák a közvetítő lapom kiadását. Vagy tévedek? Erre keresem a választ és a kiutat , mert én dolgozni szeretnék, nem tudok és nem is akarok jelenleg 22.800.- Ft- ból megélni, és még kitudja nem lesz ennyi sem.
Előre is köszönöm, várom szíves válaszukat.
***
 
Kemenczei- a minap érkezett (2015.07.14) az alábbi olvasói levél.

Ezúton teszünk közzé a levélíró megkeresését, észrevételét:


Tisztelt cím! 

Érdeklődni szeretnék, hogy ma Magyarországon hogyan működhet állami cég emberi alapszükségletek biztosítás nélkül 8 órás munkaidőben évek óta?
Majd annyival elintézik a választ, hogy nincs rá pénz.. 
Ha én holnap nyitnék pl. egy éttermet ahol nem tudok biztosítani illemhelyet sem a dolgozóknak sem a vendégeknek nyilván működési engedélyt sem kapnék. Ha nincs pénzem vagy lehetőségem illemhely kialakítására akkor éttermet sem nyithatok, akkor kérdezem én a közmunkásokat hogyan dolgoztathatják ilyen alapvető feltételek hiányában mindenféle következmény nélkül?

Köszönettel: egy közmunkás