Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. április 7., hétfő

MSZF: a magyarországi jobbratolódás várható következményei

Budapest, 2014. április 7. Hétfő (MSZF)

A magyarországi jobbratolódás, a rasszista, antiszemita, gárdista szélsőjobboldal látványos megerősödése súlyos következményekkel járhat a demokratikus szabadságjogokra, az emberi jogokra, a nem tőkéből élő többség társadalmi helyzetére nézve, és nemzetközi tekintetben is aggodalom tárgyává válhat – vélekedett hétfőn a Magyar Szociális Fórum alapítószervezője a vasárnapi országgyűlési választás lehetséges következményeiről.

Simó Endre szerint a jobbratolódást főképp a négy évvel ezelőtt hatalomra jutott FIDESZ-KDNP koalíció keresztény mezbe bújtatott nemzeti-szociális politikája idézte elő. A régmúltat idéző „keresztény kurzus”, egyházi körök kiterjedt támogatásával hozzájárult annak a jobboldali radikalizmusnak a térnyeréséhez, amely a „nemzet mindenek fölött” jelszóval kidobta a parlament ablakán az Európai Unió lobogóját, és vakmerő célok szolgálatába szegődött a trianoni határok módosítása tekintetében is.

Számolni kell azzal, hogy a jobboldal elsöprő sikere hatással lesz a térség más országaira is, köztük a Visegrádi Négyekre.

A választásból győztesen kikerült jobboldal összességében csaknem 70 százalékos többséget tudhat a magáénak, és semmi kétség sem férhet ahhoz, hogy erejének birtokában tovább lép az államapparátus teljes meghódításának, és a nemzetállami tőke pozíciójának megerősítése útján. Várható a tőke bizonyos mértékű „megregulázása” is a megélhetési válságból fakadó feszültségek mérsékléséért. Pl. a további rezsicsökkentés, és a deviza-hitelkárosultak terheinek csökkentése érdekében. Valószínűnek tűnik, hogy az EU-tól származó, valamint a különadókból és a „megregulázásból” keletkező összegek egy részét munkahelyteremtésre, főleg közmunkahelyek gyarapítására, néhány alapvető élelmiszer árának csökkentésére, és népi lakások építésére fordítják majd, ezzel is konszolidálva a jobboldal népi támogatottságát.

A jobboldal választási sikerében alapvető szerepet játszott az a tény, hogy a Magyar Szocialista Párt kikezdhetővé vált korrupciós ügyekben, ezzel hiteltelenné tette korrekt választási ígéreteit, és nem tanult eléggé négy évvel korábbi választási kudarcából sem politikailag, sem a választási együttműködésben érintett vezetők személyét illetően.

Alapvető szerepet játszott a jobboldali győzelemben az a tény, hogy a kormány kisajátította magának a közszolgálati médiát, kioltotta az ellenzéki hangot, megfosztotta a kommunikáció lehetőségétől azokat, akik a hivatalos állásponttal nem egyező véleményüknek szerettek volna hangot adni. Az állam megszegte az objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatásira vonatkozó törvényi kötelezettségét, és a közmédiát kormány-propaganda fórummá változtatta, beleértve magukat a hírműsorokat is. A FIDESZ-KDNP kormány információs politikája miatt Magyarországon eluralkodott a cenzúra és az öncenzúra az újságírók megfélemlítése miatt. A tömegtájékoztatás eltorzításának eszközeként a kormány a Magyar Távirati Irodát, a Magyar Rádiót és a Magyar Televíziót használták fel.

Orbán Viktor kormányát súlyos felelősség terheli amiatt, hogy a magyarországi polgári demokrácia veszélyhelyzetbe kerülhetett az április 6-i választás után – vélekedett a Magyar Szociális Fórum alapítószervezője a választási eredményre reagálva.+++

Kiadta: MSZF SZK

Nincsenek megjegyzések: