Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. szeptember 17., szerda

Átlátszó.hu: Közmunkások jutalmazása ma Magyarországon!



Így büntet a polgármester: kirúgták a választási járdát építő közmunkásokat


ujszent
Újszentivánra a fantom lakosok története miatt indultunk. Első riportunk után ugyanis a Szegedi Járási Hivataltól sikerült megtudni néhány érdekes adatot, így most már bizonyított tény, hogy valóban van a településen több olyan ingatlan, ahová egyik évről a másikra tucatnyian jelentkeztek be: tavaly a Boján utca 15. például harminchat újszentiváni lakosnak volt az állandó lakcíme. Mint emlékezetes, a riportunkban megszólaló polgármester azt állította, hogy nem is hallott ilyesmiről – ehhez képest a helyiek most 3-400 fantom újszentivániról beszéltek.
Voksturizmus és gerrymandering: az újszentiváni csoda
Négy év alatt kétszáz fővel nőtt a választásra jogosultak száma a Szeged melletti Újszentivánban. Fantomszerbek duzzasztják a lélekszámot? A helyi szerb kisebbség és a többségi magyarok rivalizálása? Álláspontok, érvek és tények az Átlátszó újszentiváni videóriportjában. Tovább az előző cikkre.
Mostani riportunk viszont másról szól: egy nappal az érkezésünk előtt Putnik Lázár polgármester váratlanul felmondott egy csapat közmunkán lévő nőnek és férfinak: többen közülük családfenntartók. Különösen súlyos a kirúgott nők helyzete: ők hetek óta a legnehezebb építőipari segédmunkákat végezték, munkaruha és védőfelszerelés nélkül. Védőitalt még az augusztusi hőségben sem biztosítottak nekik, a munkahelyi baleseteket eltitkolták, a bérükről elszámolást nem kaptak – mindezt tudomásul vették, zokszó nélkül építették a „választási járdát”.
Putnik polgármester azonban nem volt elégedett a tempóval, múlt hétfőn délben kiüzent, hogy aznap a munkaidő nem ér véget fél négykor, sötétedésig kell dolgozni. A reggel óta dolgozó közmunkásnők visszaüzentek, hogy nem tudnak maradni, jönnek haza a gyerekek az iskolából, főzni kell, ezer dolguk van otthon. Putnik polgármester az engedetlenségre ultimátummal válaszolt: aki nem marad estig, az másnap már nem veszi fel a munkát.
Dacára annak, hogy más munka közel-távol nincs, és több családban létfontosságú a betonozásért kapott havi 50 ezer forint, ezek a nők nemet mertek mondani a falu nagyhatalmú urának. Igaz, másnap tényleg hiába mentek felvenni a munkát. Az előző riportunkban a lakcím-manipulációkat leleplező postásnőt komoly retorziók érték a faluban – most a polgármesteri önkénnyel szembeforduló közmunkások tudhatták meg, milyen az, mikor Putnik Lázár polgármester szomorú lesz.
Becker András – Oroszi Babett
Független ember vagy?
Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Nincsenek megjegyzések: