Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. december 13., szombat

Vajon, mit hoz a közmunkaprogram 2015-ben? Megélhetést?

Várhatóan nagy átalakuláson fog átesni a közmunkaprogram 2015 folyamán. Megoszlanak a vélemények a közmunkaprogram szükségességéről,
illetve a lebonyolítás, és a szervezés szakszerűségéről. Az köztudott, hogy a kormány a 2008-as gazdasági válság után azzal a céllal hívta életre a programot, hogy megsegítse azokat a családokat, illetve magánszemélyeket, aki elvesztették a munkájukat, és annak következtében egzisztenciális problémával küzdöttek. Főként vidéken, a kisebb falvakban volt reménytelen az emberek helyzete, ahol nem ritkán a falú munkaképes lakosságának a 80-90 %-a is munkanélküli volt. Mit is kell tudnunk általánosságban a közmunkaprogramról, illetve a közmunkaprogram 2015. évi alakulásáról?
A közmunkaprogram célja, hogy a munkát, és a képzést összekötve növelje a résztvevőknek, a mukaerőpiacra való visszatérésének az esélyét. A közmunkaprogramban résztvevő személyek, állami, illetve önkormányzati feladatokat látnak el. Az egyes közmunkaprogramok jellemzően 3-8 hónapig tartanak. A közmunkaprogramban kizárólag regisztrált munkanélküliek vehetnek részt. A foglalkoztatás nem terjedhet ki nyereségérdekelt tevékenységre. Foglalkoztató lehetnek az önkormányzatok és társulásai, azok a közhasznú társulások, amelyek állami, vagy önkormányzati feladatokat látnak el, a központi költségvetési szervek, és végül azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek állami, vagy önkormányzati vagyon kezelésével vannak megbízva. 

A közmunkaprogramban 2013. november 01-e, és 2014. április 30-a között 200.000 személy vett részt, az idén május 01-vel kezdődő nyári közmunkaprogramban pedig 140.000 fő, amely létszán felemelésre került 200.000-re, amely cél elérése érdekében a kormány 40 milliárd Ft-tal megemelte a 2014-re előirányzott közfoglalkoztatási keretet. Természetesen a közmunkáért kapott bér nem tudja helyettesíteni a piaci munkabért, de ideiglenesen feltétlenül nagy segítséget jelent. A közmunkabér szakképzettséget nem igénylő munka esetén 2014-ben bruttó 77.300 Ft, szakképzettséget igénylő munkavégzés esetén 99.100 Ft. A közmunkabér 2014-ben 2,4 %-kal növekedett. Mi várható közmunka területén 2015-ben?

Az első, amit meg kell említenünk, hogy a kormány célja nem kisebb 2015-ben, mint az, hogy megvalósítsa a teljes közfoglalkoztatottságot. Ehhez elsősorban uniós források fognak szolgálni, de nagyobb szerepet szánnak az önkormányzatoknak is, illetve a közmunkaprogram egyéb résztvevőinek. Várhatóan sor kerül majd 2015-ben a közmunkabér emelésére is, legalább a 2015-re várható inflációval megegyező mértékben. Erről végleges döntés az őszi költségvetési tárgyalásokkor fog születni. Előre láthatóan 2015-ben a közmunkaprogram előtérbe kerül, ami több pozitív változást is magával hozhat.         

Forrás: http://www.blogolod.com/

Nincsenek megjegyzések: