Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2011. február 24., csütörtök

Nyílt levél Kaposvár Polgármesteréhez

Az alábbiakban tesszük közzé a mai napon elektronikus úton Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteréhez írt nyílt megkeresésünket:


Tisztelt Szita Károly Polgármester Úr!


Mindenek előtt elnézését kérjük a Polgármester úrnak, hogy megkeressük a Közmunkások érdekének védelme érdekében, valamint néhány kéréssel. Egyben segítségét is kérjük Hivataluknak, illetve a közben járását is kérjük a dél-dunántúli régió kaposvári munkaügyi központjának kirendeltségénél. Értesültünk a médiákból, arról, hogy Kaposvár városa 1800 új munkahelyet kíván teremteni,  úgy hogy az  "EU foglalkoztatási szintjét akarjuk elérni, amelyhez pedig 1800 új munkahelyet kell létesítenünk. Na ezt a munkát kezdjük most el ebben az évben – mondta Szita Károly polgármester.
De egyebek mellett támogatják a vállalkozásokat, új közmunkaprogram indul, 1000 ember dolgozhat."
Jól hangzik, de valóban szükséges ezer embert közmunkán foglalkoztatni a megyeszékhelyen, vajon ebből a  számból mennyi lehet az értelmes intézményes munka 2-300, vagy esetleg több...

Mint a Polgármester Úr is már tájékozódott az általa is képviselt jobboldali politikai erő Közmunka program átalakításával kapcsolatos eddigi intézkedés csomagjáról és a Kaposvár városban működő szociális, -nevelési és közoktatási intézmények valós munka erőpiaci igényeiről, így talán nem lesz nehéz értelmes választ adnia az alábbiakra:

A jelenlegi módosított szabályozás lehetővé teszi " A támogatási rendszer is átalakult: a RÁT (Rendelkezésre Állási Támogatás) helyett Bérpótló Juttatás lesz folyósítva. Ez a juttatás nem segély! A rászorultságot az önkormányzat állapítja meg. A munkát képzettségtől függetlenül el kell vállalni. 2011-ben legalább 30 napos munkaviszonyt kell igazolni és rendezett lakókörnyezettel kell rendelkezni. Ezzel egyidejűleg módosul a szociális törvény és a foglalkoztatási törvény is.
.....
2. Önkormányzati teljes munkaidős közmunka: programszerű foglalkoztatás, mely 2-12 hónapos időtartamra szól. A támogatás mértéke 70 és 100 % között mozog, az adott térségre jellemző munkaerő-piaci, gazdasági, szociális adottságok függvényében.

3. Önkormányzati részmunkaidős közmunka: a bér és járulékok mellé fejkvótával dologi költséget számolhatnak el az önkormányzatok. Valamennyi önkormányzati és intézményi feladat ellátásával megbízhatják őket."

Kérdés, hogy a Kaposvár Megyei Jogú város miért nem hoz elfogadható, az intézményeinek vezetőit jobban segítve megfelelő döntést, amely alpján napi 8 órás munka rendben alkalmazhatnának szakképzet, vagy a képességeiknek megfelelő, már több alkalommal is bizonyított munkavállalókat .
A részmunkaidős közmunkát miért nem csak az utcák takarításánál, karbantartásánál alkalmazza a város?  
A korábbi tapasztalatok szerint az eddig utcán dolgozott emberek szakképesítés nélküli -alacsony iskolai végzettségű és sokszor nem egészen elfogadott életvitel szerint éltek. Sajnos a város igen szemetes gondozatlan. Elismerjük, hogy a napi 4 óra foglalkoztatással számos ember lesz bevonható a köztisztaságba és parkgondozásba, azonban ne feledkezzen el a Polgármester úr által vezetett hivatali apparátus gondoskodni ezek mellé az emberek mellé a szigorú munkavezetőkről és a folyamatos ellenőrzésekről sem.

A másik kérdés pedig az, hogy Kaposvár Megyei Jogú város, miért szorítja háttérbe a teljes munkaidős foglalkoztatást, hiszen több szociális, -nevelési és közoktatási intézmény működése csak így biztosított, hiszen szükség van mindenhol 8 órás munkarendben portásokra, karbantartókra, udvarosokra, szakképzett egészségügyi dolgozókra. 
Korábban ez jól működött és  valóban dolgozni akaró, kellő munkatapasztalattal és akarattal rendelkező emberek, -az intézmények estében maximálisan teljesítették a közmunkával (közcélú) munkavégzéssel kapcsolatos elvárásokat.
Kaposváron szociális területen olyan intézmény is működik, amely idős embereket ápol és gondoz. Itt állandó 24 órás felügyelet szükséges, hiszen az Idős, esetlegesen "beteg" embereknek is vannak jogaik. Hallani, hogy ezen szociális intézmények kénytelenek leépíteni portásaikat, udvarosaikat, takarítóikat, és hallani azt is, hogy ezen intézmények egyszerűen nem kapnak elég számú alkalmas szakképzet ápolókat. Akkor most hogy is van ez, van joguk az Időseknek az élethez az ilyen szociális intézményekben, vagy nincs? 
Mit kíván és tesz az Önkormányzatuk a fent álló problémák megoldására?
Járható út-e, hogy a munkaügyi hivatal az ilyen a fentiekben körülírt intézményekbe szakképzett munkaerőt közvetítsen ki?

Mielőbbi megtisztelő válaszát várva végezettül elnézését kérjük a kissé hosszúra sikerült megkeresését.
Barátsággal: A Blog szerkesztői
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A mai napon email levél formájában kaptunk választ a fentiekben olvasható, ezen bejegyzésünkre, melyet megküldtünk Szita Károly polgármester úr részére is korábban.  
Polgármester Úr válaszát  ide másoljuk be.

Ezúton is köszönetet mondunk a Blog szerkesztői nevében a Polgármester úrnak és KMJV hivatali apparátusának, amiért foglalkoznak a közmunkákat érintő kérdések megoldásával.

Tisztelt Cím!


Email-ben, név nélkül feltett kérdéseire válaszul az alábbi tájékoztatást nyújtom:

Amint levelében is írja az idei év január 1-től több ponton is megváltozott a közfoglalkoztatás rendszere. A közfoglalkoztatás hatékonyságának növelése érdekében a központilag meghatározott keretből a források egy része átcsoportosításra került a kis- és közepes vállalkozásoknál történő foglalkoztatás támogatására. Ennek megfelelően a termelő, illetve a szolgáltató szférában az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedést támogatja a központi kormányzat erőteljesebben a korábbi, az önkormányzatokra épülő közfoglalkoztatási rendszerrel szemben.
Az önkormányzatoknak közfoglalkoztatásra szánt forrásokat felosztották a megyék között és a munkaügyi központoknál lehet pályázni a települési önkormányzatoknak. Kaposvár város már a múlt év végén teljes körben felmérte intézményeinél a foglalkoztatási igényt annak érdekében, hogy az intézmények működését segítsék a közcélú foglalkoztatottak, illetve, hogy a foglalkoztatásban részt vevők értelmes munkavégzés révén munkajövedelemre támaszkodhassanak. Kaposvár Város Önkormányzata, illetve intézményei ezen igényfelmérés alapján pályáztak és a városra vonatkozó hányadnak megfelelően nyertek a pályázaton. A pályázat vonatkozott 4, illetve 8 órás foglalkoztatásra is a kiírásnak megfelelően. Azoknál a munkaköröknél, ahol a munka jellegénél fogva elégséges a 4 órás foglalkozás, pályázatunk erre a fajra foglalkoztatásra irányult, ahol elengedhetetlen a 6, illetve 8 órás foglalkoztatás, ott az intézmények az említett kereteken belül ez utóbbi foglalkoztatási formára pályáztak.

Az intézmények értelemszerűen szívesebben veszik a 8 órás foglalkoztatást ugyan annak a személynek a foglalkoztatását és ez számos szempontból kedvezőbb a munkavállalónak is, ugyanakkor a törvényi szabályozás alapján 2012-től csak az részesülhet bérpótló juttatásban, aki 2011-ben legalább 30 napot dolgozott. Annak érdekében, hogy lehetőleg senki ne essen el a bérpótló juttatás, mint szociális ellátás igénybevételének lehetőségétől, szükség van a 2-4 hónap időtartamban biztosítandó 4 órás foglalkoztatásra is. A munkavállalók egy része is olyan élethelyzetben van, olyanok a családi viszonyai (pl. kisgyermeket nevel), mely mellett szívesebben vállal csak 4 órában munkát. Mindez értelemszerűen nem csak az Ön által említett közterületeken dolgozó munkavállalókra igaz.

 Egy város nem azért szemetes, mert a közmunkások nem takarítanak, hanem azért, mert az itt élők között sajnos vannak olyanok, akik elszórják a szemetet. Természetesen szükség van takarítókra, szükség van közmunkásokra és arra is szükség van, hogy mindenki tartsa be a köztisztasági szabályokat. Az év elején az új közfoglalkoztatási program beindulásával volt egy időszak, amikor lényegesen kevesebben dolgoztak ezen a területen és ez értelemszerűen nyomott hagyott a közterületeken. Mára már konszolidálódott a köztisztasági helyzet.

Egyetértek azzal, hogy szigorú munkavezetőkre és folyamatos ellenőrzésre van szükség. A helyszíni ellenőrzést brigádvezetők végzik, akiknek létszámát április 1-től növelve a munka minősége is javulni fog.

A közfoglalkoztatás szervezés során ügyelünk arra, hogy minden intézményben elegendő munkaerő álljon rendelkezésre az elvégzendő munkához, és ahogy a tavalyi évben is megfelelő létszámú munkaerőt biztosítottunk a 24 órás felügyeletet ellátó idős gondozó intézményünk számára, most is ez a célunk. A jogszabályban előírt szakképzett ápolókat biztosítjuk, az idősek ellátása, illetve jogaik nem sérülhetnek.

Örülök annak, hogy a közös gondjaink, problémáink megoldásával kapcsolatban a tenni akarás vezérli és javaslataival – még ha név nélkül is -, de megkeresett. Remélem, hogy válaszom megfelelő információval szolgált. Amennyiben további észrevétele, javaslata van, úgy állok továbbra is rendelkezésére.


Kaposvár, 2011. március 7.
Tisztelettel:
      Szita Károly sk.  polgármester

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon királynak tartom hogy válaszolt a nyílt levélre.