Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2011. február 21., hétfő

Utcán dolgozni nem szégyen, a többi becsület dolga

Előző bejegyzésünkben említettük, hogy a Közmunka, avagy  az egykori Közcélú foglalkoztatás általánosságban három csoportba sorolható:
-Intézményi közmunka
-Utcán végzett munka
-Alkalmilag végezett szakmunka

Nos ebben a bejegyzésben arra szeretnék rá világítani, hogy az utcán végzett közmunka az elmúlt időszakokban elég sok kivánivalót hagyott maga után (legfőképp a nagyobb városokban, a  kistelepüléseken ez nem volt annyira kirívó), melyek egy része még mindig fenn áll.
Sajnos az utcákra kivezényelt, különösen a köztisztaságért dolgozó közmunkások, ezek közül is inkább a rövid ideig munkát a rendszeres segélyért vállaló munkavállalók a problémásak, többek között Somogy egyik 70 ezres nagyvárosában is.
Persze akadnak olyan Blog oldalak és más Internetes felületek is, ahol más városok problémás munkavállalói  láthatóak ilyenek például a: 
http://karcagikozmunka.blog.hu/vagy az alábbi
http://www.origo.hu/itthon/20100716-az-eminens-kozmunkasok-nevet-is-kozzetette-hodmezovasarhely-onkormanyzata.html
A fentikben célzott nagy városban is hasonlóak az állapotok: 
http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/utcan-dolgozni-nem-szegyen-a-tobbi-becsulet-dolga-335808
A városi közmunkák helyett az Intézményes Közmunkákat kellene támogatnia jobban. Ezért mondjuk például Kaposvár város vezetése az utcai szemétszedést és kaszálást átszervezhetné teljesen az e területen működő vállalkozások alá, mert így kellő felügyeletet kapnának az eminens munkavállalók is.
Jobban kellene ellenőrizni minden városban és teleülésen a munkák elvégzését. Több munkavezető kellene az utcán lévő közmunkások mellé, akik megkövetelnék a tisztelgéses munka teljesülését. Az utcai közmunkákat szigorúbban kellene ellenőrizni és az erre vezényelt csoportokat is szelektálni kellene.
Azonban az új rendszer szerinti 4 órás foglalkoztatás a tisztséges munkának sem fog kedvezni, hiszen azok a bizonyos emberek még annyit sem fognak odább tenni, mint eddig...-talán ez a probléma gyökere,  kevés figyelem jut minden városban és településen a külső területeken végezett utcai munka tisztelgéses elvégzésére. -Talán ez zavarja azokat az embereket, akiknek nem tetszik a közmunka és akik sajnálják az erre fordítható kereteket embertársaiktól. Azonban jó lenne ha minden ember elgondolkodna azon magában, hogy a kevesek által el nem végzett munka mellé azért nem kellene oda állítani a rendesen a munkájukat ellátó közmunkásokat.
Az utca embere csak az utcán dolgozókat látja a sárga mellényben, az intézményekben dolgozókat nem, akik értelmes, határozott célú munkát és feladatot teljesítenek sokszor már, már erejükön felül.
Meg kell említeni azt is e bejegyzésben, hogy minden közmunkás szívesebben dolgozna, ha megbecsülést, -egyforma elbánást kapna a rendesen más területeken dolgozó munkavállalókhoz hasonlóan, ha a munkavégzése során felmerült bizonyos munkaruha, védőital, esetleg kafatéria juttatás, lásd az adható, de sajnos nem kötelező étkezési utalvány is megilletné, ahogy az Mt. is rendelkezik ezekre vonatkozóan, ugyan is ez nem tesz különbséget rendes munkavállaló és közcélú, avagy közmunkavállaló között(!) Ezekkel a dolgokkal és előírásokkal sajnos sok önkormányzat és foglalkoztató nem is törődik, viszont azt mindenki elvárja, hogy becsületesen dolgozzon a polgár. Újabb dolog ami elgondolkodtató...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon sok helyen amit ígértek a vízügyi hatóságnál közmunkát ígértek hogy lesz közcélú munkás felvétel . A mai napig még semmi sem történt az ígéreten kívül !!!

Kemenczei Róbert írta...

Kedves névtelen!
Sajnos ez van, az ígéretek világában élünk, amúgy a vízügyi közmunka is munka. Fontos a csatornák és az árkok karbantartása és az árvízi védekezésbe a közmunkások bevonása, akkor meg különösen ha a közmunkás úr is a gáton és minden erejével el is végzi a rá bízott fontos és felelősségteljes feladatokat.