Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. október 29., szerda

MSZF: A kormány folytassa a keleti nyitás politikáját

Budapest, 2014. október 28. kedd (MSZF)

     A Magyar Szociális Fórum kedden reményét fejezte ki az iránt, hogy a magyar kormány az amerikai nyomás dacára sem mond le az Oroszországgal ápolt jó viszonyról, és nemzeti érdeknek tekinti a békét és a Kelettel való együttműködést – áll a társadalmi mozgalom állásfoglalásában.
     Az MSZF átgondolatlannak tartja Washington Magyarországgal szemben követett politikáját. „Hiányzik belőle a megértés Magyarország köztes földrajzi és geopolitikai helyzete, és a belőle fakadó gazdasági és politikai követelmények iránt” – írja a közlemény. Magyarország háborús feszültséggel terhes országgal határos. Kárpátaljai magyar fiatalokat küldenek a kelet-ukrán frontra. Hazánk nem a konfrontáció kiélezésében érdekelt, hanem a békés politikai rendezésben. A megoldás kulcskérdése az Ukrajnát alkotó nemzetiségek, nemzeti kisebbségek jogainak elismerése egy olyan föderáció keretében, amelynek alkotmánya biztosítja az autonóm jogokat a kiválásig, azaz az önrendelkezésig bezárólag.  
   Magyarország nem a NATO-tól kapja a gázt, hanem Oroszországtól. „Azt kérni tőlünk, hogy mondjunk le a Déli Áramlat gázvezeték felépítéséről, egyet jelent azzal, hogy mondjunk le a nemzetgazdasági fejlődéshez fűződő elemi érdekünkről” – folytatja a közlemény.
   Gazdaságunkat érzékenyen érinti az orosz ellenszankció, mert az EU – ígérete ellenére – nem kárpótolja Magyarországot az orosz piacról kiszoruló magyar agrártermékekért. A szankciók legfőbb szorgalmazója, az Egyesült Államok sem ajánlott föl kárpótlást. Hazánknak mindezért nem az Oroszország ellen irányuló nyugati szankciópolitika folytatásához, hanem felülvizsgálásához fűződik érdeke – áll a Magyar Szociális Fórum állásfoglalásában.
    Az MSZF felhívja Washington budapesti képviselőinek figyelmét arra, hogy az árnyalatlanság, és az átgondolatlanság nemkívánatos belpolitikai következményekkel járhat Magyarországon: komoly balközép alternatíva híján erősítheti a FIDESZ radikális szárnyát, és összeölelkezését a szélsőjobboldallal. Egy ilyen politikai fejlemény, ha bekövetkezne, nem csak a demokratikus szabadságjogokat sodorhatná veszélybe Magyarországon, hanem kihathatna a nyugati szövetségi rendszer egészére is – írják.
    A Magyar Szociális Fórum szerint Orbán Viktor kormánya akkor jár el helyesen, ha nem rendeli alá hazánk külpolitikáját sem az Egyesült Államoknak, sem Oroszországnak, hanem mindkettővel jó viszonyra törekszik.+++

Kiadta: MSZF SZK

Nincsenek megjegyzések: