Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2015. június 12., péntek

Pintér új ötlete: napszámosnak lehetne igényelni a közmunkásokat

Kötelező jelleggel el kellene fogadniuk a közmunkásoknak a nekik "felajánlott" napszámot Pintér Sándor új javaslata szerint, amelyben az áll, hogy a közmunkásokat átvezényelhetik mezőgazdasági idénymunkára. Hogy pontosan kiket, arról a polgármesterek egy személyben dönthetnének.

Mint arról beszámoltunk, Pintér Sándor belügyminiszter egy törvénymódosító javaslattal ismét változtatni kíván a közfoglalkoztatás rendszerén, a törvényjavaslat pedig három hónapra kizárná a közmunkából azokat, akiknek közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyuk, vagy akik saját maguk mondtak fel.

A VS.hu azonban most arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvénymódosítással a mezőgazdasági idénymunkákra is közmunkásokat vezényelnének, aminek visszautasítása esetén automatikusan három hónapra kizárnák az illetőt.

A javaslat szerint ugyanis annak a gazdálkodónak, aki május és október közt embereket venne fel egyszerűsített foglalkoztatásban (így napi 500 forintnyi közterhet kell csak fizetni a munkavállalók után), a helyi polgármesternek kell majd bejelentenie a munkaerőigényét.

Ezután a polgármester fogja kiválasztani a megfelelő közmunkásokat, majd leadni a listát a járási hivatalnak, amely szól a közmunkás foglalkoztatójának, hogy mentse fel a „munkavégzési és rendelkezésre állási” kötelezettsége alól, a közmunkásnak pedig át kell mennie az idénymunkára, mert ha nem teszi, akkor három hónapra ki kell zárni a közmunkából és a segélyezésből is. A javaslat alapján pedig fel sem mondhatna például a rossz munkakörülmények miatt, mert ha otthagyja a neki kijelölt munkát, akkor három hónapra elveszítheti a közmunkát is.

A törvényjavaslat így azt jelenti, hogy a közmunkásokat lényegében szervezetten átküldenének szezonális mezőgazdasági munkákra, erről pedig a helyi polgármesternek kellene gyakorlatilag egy személyben döntenie.

A Belügyminisztérium közleménye szerint a törvényjavaslat nem kívánja röghöz kötni a munkavállalókat, hiszen a munkaviszony továbbra is a munkavállaló és a munkáltató megegyezése alapján jönne létre. Egy másik, a parlament előtt lévő törvényjavaslatra hivatkozva azt írják: attól függően mentik fel a közmunkást a munkavégzés alól, hogy „tesz-e írásbeli nyilatkozatot”. A BM is hivatkozik viszont a jelenleg is hatályos törvényre, amely szerint a felajánlott megfelelő munkahely el nem fogadását kizárással szankcionálják. A lényeg a tárca szerint, hogy „csak azok dolgozhassanak közfoglalkoztatás keretében, akik rajtuk kívül álló okok miatt nem tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon”.

A javaslatot, más előterjesztések mellett, a jövő héten, június 16-17-én rendkívüli ülésen kezdheti tárgyalni a parlament.

 (forrás: hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések: