Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2011. február 21., hétfő

Bevezető

Kedves Blog látogatók!

Jelen Internetes felület azért jött létre, mivel a világháló szabadságát felhasználva fontos bizonyos társadalmi csoportok érdekképviselete, valamint ily módon vélemény is formálható a Közmunka világában dolgozó csoportok mindennapjairól. Ma Magyarországon az elmúlt 20 év óta eltelt időszakban embertömegek váltak munkanélkülivé a mezőgazdaság és az ipar leépítésével. Ezen emberek egy része a mai napig küzd életviszonyainak fenntartásával, persze az általuk alapított családok fenntarthatóságával is. A családok közül több a korát megélt fiatal munkavállaló is küzd, hogy részese legyen a gazdaság motorjának, önálló életet tudjon kezdeni és a népesség szükséges növeléséhez is segítséget nyújthasson.
Sajnos nehéz feladat a családok eltartása, valamint nem egyszerű feladat a  fiatalság felnőtt életkezdése sem.
Ma Magyarországon egyes megyékben a termelő ipar leépítésével egyen talán nincsenek munkahelyek, vagy csak nagyon kevés a lehetőség. Azonban ezekben a megyékben is szükség van az intézmények fenntartására (bölcsődék, óvodák, iskolák, rendelőintézetek, idős-otthonok, stb:.), így az eddig kialakult gyakorlat szerint eddig úgynevezett közcélú munkavállalókat alkalmaztak az intézmények, rendszerint  teljes munkaidős foglakoztatásban. Közcélú munkavállaló gondozta például  udvarosként az intézmények külső területeit -udvarait, parkjait, játszótereit, vagy éppen karbantartóként vett részt az intézmény üzemeltetése során felmerült belső területeken a kisebb szakirányú javításokban szakképesítése alapján.
A fentiekben leírt intézmények a fenti munkák mellett például portásokat, gyerekfelügyelőket, szakápolókat, vagy épp takarítókat is foglalkoztatnak, így nem is fér hozzá kétség e munkavállalói csoport is fontos az intézményekbe látogatók fogadása, a -személy és vagyon biztonság, a  tűzvédelem szempontjából, a gyerekek és az idős emberek felügyelete, valamint a  közintézmények folyamatos tisztaságára vonatkozó ÁNTSZ előírások megtartása miatt.
Az intézmények közmunkásain  kívül a másik fontos csoport az "utca embere" (városőr, településőr, parkőr, parkgondozó, takarító) aki elsősorban munkabrigádokba szerveződve felelős a köztisztaság, a közbiztonság, vagy éppen az árvízi védekezés és katasztrófa helyzetek megelőzésének elősegítésében.
Van a fentieken kívül egy harmadik csoport is, akik csak alkalmilag vesznek részt a közmunkában, általában a nyári időszakokban, Ők azok, akik kifestik és kijavítják az Önkormányzati intézményeket (Festők, Burkolók, Kőművesek).
Sajnos ezek után arra is ki kell térni, hogy az MSZP "gondoskodó" intézkedése az "Út a munka világába program", amely több tartósan munkanélküli állampolgár tartós 1 év időtartalmú és teljes munkaidős 8 órás foglalkoztatását tette lehetővé átalakításra került és amely a  jelenlegi formájában előnytelen és megalázó.
A FIDESZ, mint a  jelenlegi kormányzó erő  az "Út a munka világába program" helyett Nemzeti Közfoglalkoztatási programot indított el 2011. január 01 napjától.
Nos elérkeztünk ahhoz a kérdéshez, hogy mi a  különbség a két elnevezés között?
A válasz a következő: Amíg korábban 1 évig 8 órában dolgozhattak a közmunkások 2010-ben bruttó 73.500 Ft-ért, addig 2011-ben közmunka végzésére már csak napi 4 órában van lehetőség, legfeljebb 4 hónapig bruttó 39.000 Ft-ért.
Persze érthető így a FIDESZ célja még több munkahelyet teremteni, azonban a fél munka fél fizetésért koncepció alapján hiába lesz több munkához jutó ember, ha több estben is családok fognak elehetetlenülni és még rosszabb helyzetbe kerülni. Igaz a politikai célokat szolgáló statisztikában jól fog mutatni a sok új munkahely létrejötte a kormányprogram teljesülése szempontjából. Így a sok beígért munkahely igaz létrejöhet,  de nem  megszorítások nélkül.
A jelenlegi közmunka lehetőségek sajnos megszorítások: -kevesebb bér, -még több kihasznált és kiszolgáltatott állampolgár, mindezen tények valós tükrében az embereket jól becsapta a FIDESZ!
A közmunka fontos és sok esetben az egyetlen perspektíva a hátrányos térségek munkaerő piaci felzárkóztatására, a magyar gazdaság és társadalom jóléti rendszerének -létbiztonságának megteremtésére. Mindezen célokért jött létre ez a Blog felület az információs technológia a világháló segítségével és talán így jut el a mondanivalója az érintett emberekhez, vezetőkhöz és a politikai döntés hozókhoz is.
Bízom benne , hogy mind több észrevétel és olvasói levél érkezik majd a  közmunka tárgyában erre az email címre: kozmunkaismunka@indamail.hu.  Az olvasói leveleket  itt szívesen közzé teszem, ahogy az eddig megjelent és a rendelkezésemre bocsátott állásfoglalásokat és média megjelenéseket is.

Várom tehát az észrevételeket!
Hajrá Magyarok, Hajrá Magyarország, Fel a  fejjel és  a szavakkal  emberek!

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Úgy sz@r ez az egész ahogy van,egész hónapban dolgozni 32ezerért!
Tavaly legalább kaptam 45ezret,az sem sok,de ez a 32ezer ez semmi!
És nem adnak munkaruhát sem,dolgozzak abban amim van.
Legalább adnának a 32ezer mellé 5ezer értékben étkezési utalványt is.

!!!Ez így inkább kényszermunka-program!!!
:@

Kemenczei Róbert írta...

Teljesen egyet értünk!

Névtelen írta...

A baj az hogy nem a szavazofülkébe,hanem az országba kéne Forradalmat csinálni s ujjra nagy munkáklennének az országunknak !!! Hajrá Magyarország! HajráMagyarok !!!

Kemenczei Róbert írta...

Ezzel a hozzászólással is egyet értünk!

Judit írta...

Én a közmunkások utaztatásával nem értek egyet! Főleg az ország másik végébe, ezzel elszakítva egymástól a családtagokat! "Gratula" a FIDESZ-nek!:P:P:P Hát, igen. Mindenkit jól átvágott a FIDESZ!:(:(
Én ugyan most töltöttem le a közmunkát, eljáróként. Most kell kapnom újra a bérpótlót. De nagyon nem világos valami! Mégis hányszor küldik ki egy évben az embereket közmunkára? A törvény szerint 2011-ben LEGALÁBB EGY HÓNAPOT KELL DOLGOZNI, HOGY VALAKI BÉRPÓTLÓT KAPJON! Én ledolgoztam három hónapot. Szeptember végén megint a Munkaügyibe kell menni! Aztán? Mi lesz? Könnyű a FIDESZ-nek! Egy rakás pénzért bent ülnek a parlamentben! Egy csomó olyan törvényt hoznak, ami az amúgy is szegény embereket még szegényebbé teszik! KÖSZI, FIDESZ!:(:(:( A MÁR SEMMIT HOGY TUDJÁK MÉG JOBBAN ELVENNI? :(:(:( Az halál biztos, TÖBBÉ NEM MEGYEK SZAVAZNI!!!!!!!!!!! A FIDESZ-RE FŐLEG NEM!!!!!!!!!!!!
Ja, amúgy Judit vagyok Debrecenből.

Zolika írta...

mért is dolgozzon a magyar?Szoc. járadékba kap 28000Ft-t,nem tesz érte semmit,közmunkán szívatások hegye mögött kap 4000Ft-al többet,nincs a túlóra megfizetve ha előbb megy be 2 perccel,viszont leszakad az ég!Azzal egyet értek,hogy munkát kell adni az embereknek,de ha azoknak akik ezt a törvényt hozták mindössze 32000-ből kéne megélni,éhen halnának!Egy hónapig az étel nem telik ki,és akkor miből rendezze a rezsit,pláne,ha még hitel is van a nyakán?A kommunizmus idején legalább azt büntették,aki nem dolgozott,most viszont pont fordítva megy a dolog!Nem kellett volna mindent privatizálni,és akkor több beleszólása lenne mindenbe a kormánynak!!!

Kemenczei Róbert írta...

Kedves Judit és Zolika!

Köszönjük a hozzászólásotokat! Nagyszerűek, remélem talán véletlenül rátalál ezekre is egy illetékes Politikus, hogy képviselhesse a közmunkások érdekeit a nagy házban a budapesti Kossuth téren.

Andi írta...

Kedves Nyafogók!

Arra nem gondoltatok, hogy NEM AZ A CÉL végre, hogy a segélyből meg lehessen élni??? Mert ha meg lehet élni a segélyből, minek elmenni melózni? Ott, ahol nincs munka - megjegyzem, én egy 1000 fős kis faluban élek, ahol TÉNYLEG nincs a közelben annyi munkahely, ahány dolgozóképes ember - sokan azért nem tudnak elmenni dolgozni, mert nem éri meg, meg nem veszik fel őket sehova, mert nem helybeliek. Erre a "szemét disznó" kormány nemcsak a munkát biztosítja az embereknek, hanem még az utaztatást is. Végre mozdult valami, és nálunk megszűnt az, hogy senki nem csinál semmit, csak várja a segélyt és ül otthon tehetetlenül. Aki meg nem akar sz@rér-hugyér dolgozni, az meg MIND TALÁLT MUNKÁT HIRTELEN! Igen, a változás fáj, de ami előtte volt, AZ minden volt, csak megoldás nem!
Igen, kedves Judit, meg kéne emelni a fenekét ott Debrecenben (tényleg,miért is nincs munkája, ha egyszer debreceni lakos???), és eljárni melózni, mint azok, akiknek az adójából kénytelen tengetni az életét.

A segély - elméletileg - átmeneti állapot, arra van, hogy az ember ne dögöljön éhen, amíg ismét munkába áll, nem azért, hogy abból fizesse a hitelét.