Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. február 26., vasárnap

Sikertelen Közmunka Dombóvárott

sakál- "44 közmunkás maradt munka nélkül Dombóváron, miután a közfoglakoztatásért felelős helyettes államtitkár szerint a tervezett beruházás nem feleltethető meg a kistérségi startmunka mintaprogram mezőgazdasági pillérjében meghatározott céloknak."  Így szívatja a Fidesz azokat a településeket és városokat, ahol nem az Ő emberük ez első(!)


Bebukott a közmunka program Dombóváron

TEGNAP | 15:40

Szabó Loránd itt még a csikkek ellen hadakozott Fotó: szabolorand.hu

44 közmunkás maradt munka nélkül Dombóváron, miután a közfoglakoztatásért felelős helyettes államtitkár szerint a tervezett beruházás nem feleltethető meg a kistérségi startmunka mintaprogram mezőgazdasági pillérjében meghatározott céloknak. A programban az egyik önkormányzati képviselő cége is juttatásban részesült, az önkormányzat százezreket bukott.

Szabó Loránd polgármester szerint a tavaly nyáron indított START mintaprogramot már indulásakor több furcsaság vette körül. Elmondása szerint a baloldali képviselők és a polgármester már akkor felhívták a figyelmet arra, hogy Dombóváron nincs hagyománya az intenzív zöldségtermesztésnek, nem látszik az a szakember-gárda, amely megfelelően tud koordinálni egy ilyen programot, valamint hiányzik a legfontosabb elem, a felvásárlói hálózat, amely az esetlegesen megtermelt zöldséget átveszi és felhasználja, és természetesen még fizet is érte. A helyi Fidesz képviselőcsoport szóvivője, Nagy Roland szerint viszont nincs összefüggés az eredeti koncepció, és a program megszűnése között, hiszen nem készülhettek fel előre a mostani kormánydöntésre - véleménye szerint már az eredmény, hogy tavaly munkát tudtak adni 44 embernek.

Szabó szerint egy botrányos ingatlan bérlés már az induláskor rányomta bélyegét a projektre, mivel a fideszes önkormányzati képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a szintén önkormányzati - jobbikos - képviselő, Csehi Zoltán cégének ingatlanját pályáztatás nélkül bérelje telephelyként a program végrehajtója, a Dombóvári Város- és Lakásgazdálkodási Nkft.. Mindez Nagy szerint a körülmények szerencsés összejátszása miatt alakult így, hiszen Csehi ingatlanja épp a művelt terület mellett volt található, így ideális elhelyezési lehetőséget nyújtott a munkásoknak. A jobboldali képviselő hozzátette: az ingatlan havi bérleti díja 60 ezer forint volt, ami nem sokkal több, mint a rezsiköltségek.

A polgármester szerint az önkormányzatot ezzel együtt is kár érte, hiszen a hat hektáros földet eddig egy jól prosperáló agrár cég bérelte évi 652.000 forint bérleti díjért, amelyet mindig határidőre, pontosan megfizetett. Ezen felül az önkormányzatnak mintegy 511.000 forintot vissza kellett fizetnie a cég részére, amely összeg a szerződés felmondásával járt. Bérlő és program híján most a 6 hektáros terület 90 százaléka parlagon hever. A fennmaradó fél hektáron az ősszel fokhagymát dugványoztak a programban részt vevők, ám most közfoglalkoztatottak hiányában nem lesz, aki megművelje e töredék parcellát, és felszedje a kifejlődött fokhagymát.

A kudarcba fulladt program miatt Szabó szerint az államot és a dombóvári önkormányzatot több millió forintos kár érte, köszönhetően a "Fidesz akarnoki-voluntarista gazdaságpolitikájának". A polgármester egy újabb, véleménye szerint sokkal életképesebb foglalkoztatási programot szorgalmaz. Úgy véli, az energiafűz termesztés több tucat embernek adna megélhetést és mintegy 2700 család részére olcsóbb távfűtési szolgáltatást. Mindezt a Fidesz sem utasítja el: Nagy Roland elmondása szerint eddig azért nem tárgyaltak erről, mert január végén nyilvánvalóvá tették, hogy a jogerősen sikkasztásért elítélt - igaz, előzetes mentesítésben is részesült Szabóval nem hajlandóak együttműködni addig, amíg fennáll az összeférhetetlenség, ettől függetlenül a képviselők jövő héten leülnek tárgyalni a projektet kezdeményező Dalkiával.

Ez a képviselő reményei szerint hamarosan megszűnik, mivel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium állásfoglalása szerint Szabónak le kell mondania. A polgármester szerint viszont nem eszik ennyire forrón a kását: a végső szó kimondására a megyei bíróság lesz jogosult.

Szerző: PécsiStop információ ,  Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

Nincsenek megjegyzések: