Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. február 16., csütörtök

Soha nem mondott olyat az MSZP, hogy 28 ezer forintból is meg lehet élni

Vághatnak a nyugdíjakon

Drasztikus megszorításokra számíthatnak a nyugdíjasok, legalábbis erre lehet következtetni a kormány bűnbakképző kommunikációjából Először Orbán Viktor miniszterelnök kérte az időseket, hogy támogassák a középosztályt érintő intézkedéseket, mert "ők termelik meg a pénzt a nyugdíjhoz". Majd Balog Zoltán államtitkár jelentette ki, hogy a középosztály egy része visszasüllyedt a romákhoz, és ha a romák nem dolgoznak, akkor nem lesz, aki fizesse a nyugdíjakat.



Hasonló, megbélyegző retorikát alkalmaztak a rokkant- és a szolgálati nyugdíjak elvétele előtt is.

Előénekelnek a fiúk, a nyugdíjasok nagyon kemény megszorításra készülhetnek - így reagált lapunknak Korózs Lajos szocialista szakpolitikus azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök után Balog Zoltán beszélt a nyugdíjak kifizetésének nehézségéről. Ha "nem adunk a romáknak rendes munkát és képzést, akkor nem lesz, aki fizesse a nyugdíjunkat" - mondta a felzárkóztatásért felelős államtitkár a Der Standard osztrák liberális lapnak hozzátéve, az elcigányosodás azt jelenti ma Magyarországon, hogy a középosztály egy része szociálisan visszasüllyedt a romákhoz. A kormányfő hétfőn, a parlamentben beszélt arról, hogy "kértük a nyugdíjasokat, támogassák a középosztályt támogató intézkedéseket, mert ez a réteg termeli meg azt a pénzt, amiből a nyugdíjakat kifizetik."

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője beszélt arról korábban, hogy 2012 közepére derülhet ki pontosan, a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány. Az eheti kommunikációkból egyértelműen arra lehet következtetni, hogy kedvezőtlen változások jönnek. A bűnbakképzés már megkezdődött; a romákat és a középosztály egy részét teszik felelőssé a nehézségekért. Így később őket lehet okolni a megszorításokért is. Hasonló retorikát alkalmaztak akkor, amikor az 1,2 millió korhatár alatti nyugdíjast érintő átalakítás előtt élősködőknek nevezték a rendvédelmieket, és csalással vádolták a rokkantnyugdíjasokat. A rájuk vonatkozó elvonások még nem értek véget, a szociális ellátássá alacsonyított nyugdíjukat bármikor csökkenthetik, vagy megvonhatják, az ehhez szüksége törvény már elkészült. Az új alkotmány alapján az özvegyi- és a szülői nyugdíjat, valamint az árvaellátást is meg lehet szüntetni. Korózs egyébként a rokkantnyugdíjasok ügyében Szabó Máté ombudsmanhoz fordult a többi között azért, "mert az ismételt felülvizsgálatra kötelezés, valamint az ellátások összegének megváltoztatása, szemben a korábban jogerősen megállapított rokkantsági nyugdíjjal sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot". "Ha nincs pozitív válasz, megyünk Strasbourgba" - írta a szocialista politikus.
A "lecsúszott középosztállyal" Zsiga Marcell fideszes képviselőnek is meggyűlt a baja. Szerinte értelemzavaróan, a szövegkörnyezetből kiragadva mutatta be az RTL Klub Híradója a "Munkát, kenyeret" elnevezésű tiltakozó menetről szóló nyilatkozatát. Hétfőn az Országházban fejtette ki a véleményét a "miskolci szocialisták álszent és hazug akciójáról", de az MTI Hírcentrum riporterének "indokolatlanul provokatív" kérdésére adott válaszából csak egy részt mutatott be a kereskedelmi csatorna. Szerinte így mondanivalójának teljesen más lett az értelme.
Az eredeti, de az RTL által be nem játszott hangfelvétel szerint az MTI riportere azt kérdezte tőle: "ön szerint meg lehet élni havi 47 ezer forintból?" Erre Zsiga azt válaszolta: "az MSZP azt hirdette, hogy 28 ezer forintból is meg lehet élni, én azt gondolom, hogy a 47 ezer forint ehhez képest egy jelentős javulás, jelentős eredmény, és azt kell látni, hogy az embereket arra kell szorítani, aki munkát kerül, hogy az legyen az érdeke, hogy munkát végezhessen és munkát végezzen, hiszen 47 ezer forint jóval nagyobb, mint az egyszeri segély összege." Ezután jött a következő kérdés: "ön meg tudna élni 47 ezer forintból?" A fideszes képviselő erre azt válaszolta - és ezt idézte az RTL Klub is - "biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból, biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból, igen, azt hiszem, igen." Az m1 és a Duna TV híradója, valamint a Magyar Rádió Krónikája is foglalkozott a tiltakozó menettel, ám Zsiga Marcell sajtótájékoztatója, így a közmédia munkatársának kérdésére adott válasza nem szerepelt ezekben az anyagokban. Cserháti Ágnes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szóvivője ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta, ennek az az oka, hogy a riporter Zsiga Marcellen kívül nem kérdezett meg mást, pedig a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében úgy lett volna korrekt az anyag. Az MSZP szerint az "1,6 millió forintból tengődő" fideszes képviselő most megpróbál "mosakodni". Zsiga Marcell volt az, akiről tavaly kiderült, parlamenti képviselőként és Miskolc alpolgármestereként is felvett költségtérítést. Később kénytelen volt visszafizetni a jogosulatlanul felvett pénzt.

Zsiga Marcellt az MSZP szembesíti az igazsággal
- Soha nem mondott olyat az MSZP, hogy 28 ezer forintból is meg lehet élni
- A szocialisták által adott havi 28 ezer forint segély volt és nem közmunkáért adott fizetés
- Tavaly a lakosság 80 százalékának drasztikusan csökkent a keresete, a folyamat idén folytatódik
- 46 ezer fős emelkedést állít a foglalkoztatásban, pedig 8 órában 22 ezerrel kevesebben dolgoznak
- A 4 órás közmunkaprogramra építik a foglalkoztatás növekedését, amiből nem lehet megélni
- Másra akarja kenni Zsiga saját pártja, kormánya bűneit, felelősségét
- Az álláskeresők, munkanélküliek alig 20 százaléka kap álláskeresési támogatást, és ennek összege is alacsonyabb a korábbinál
- Szociális támogatást a munkanélküliek 33 százaléka kap, a nem dolgozók 47 százaléknak annak ellenére semmi nem jár, hogy szerepelnek a munkaügyi nyilvántartásban
- Az európai országok közül Magyarországon jár a legrövidebb ideig, 3 hónapig az álláskeresési támogatás, szemben a korábbi 9 hónappal
- Az Orbán-kormány a harmadát sem fizeti ki a munkanélküliek számára annak az összegnek, amit a munkáltatók biztosítási és szolidaritási járulékként fizetnek be az államnak


Muhari Judit / Népszava

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kaposváron nem hogy új közcélú munkahelyek jöttek volna létre hanem idáig közcélú dolgozókkal betöltött álláshelyeket szüntettek meg Köszönjük Fidesz Köszönjük Szita Károly Polgármester úr !