Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2015. március 27., péntek

mfor.hu- Baj van? Rengeteg új munkanélküli lett hirtelen

Januárról februárra hirtelen 15 400 fővel emelkedett a munkanélküliek száma, amihez hasonlóra az elmúlt időszakban nem volt példa. Noha 2013 januárjában pontosan ugyanekkora emelkedést mutatott a létszám, ha szigorúan vesszük az adatokat, akkor ahhoz, hogy ennél nagyobb növekedést lássunk, egészen 2012 januárjáig kell visszamenni.
A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli közlése szerint a 2014.december-2015.február közötti időszak átlagában 345,2 ezer munkanélküli volt a 15-74 éves korcsoportban az egy hónappal korábbi 320 ezer után. Noha havi szinten a múltbeli adatok alapján igen jelentősnek értékelhetjük ezt az ugrást, az egy évvel korábbi létszámnál ez még mindig kevesebb, akkor 384 ezren voltak munka nélkül. 
Ezzel a munkanélküliségi ráta is a korábbi 7,4 százalékról 7,7 százalékra ugrott a februárral végződő három hónapban. 
Bár, ahogy már írtuk, ez az ugrás igen jelentős, a folyamat önmagában nem okoz meglepetést. Sőt, talán még a mértékén sem nagyon kell csodálkoznia annak, aki olvassa a témában született cikkeinket itt az mfor-on. 
Alapvetően 3 dolog okozhatta a több mint 15 ezer új munkanélkülit. 
  1. Egyéb statisztikai adatok alapján a közfoglalkoztatás az idei év első két hónapjában visszavett a tempójából, hiszen kevesebb új közmunkás állást is jelentettek be, ennek következményeként a közfoglalkoztatottak számában is mérséklődés mutatkozott a korábbi hónapokhoz képest. Noha önmagában a 170-180 ezer fős létszám így is tekintélyesnek nevezhető.
  2. A munkaerőpiac szezonalitásából fakadóan - mesterséges hatásoktól mentes piacon - az év első hónapjaiban rendre nő a munkanélküliség és csökken a foglalkoztatás, mivel a szezonális mezőgazdasági és építőipari munkák alacsonyabb számban támasztanak keresletet a piacon.
  3. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az év első két hónapjában szokatlanul - sőt a válság óta nem látott - nagy számban bocsátottak el dolgozókat a cégek csoportos létszámleépítés keretén belül. Az érintettek többsége pedig nagyobb eséllyel válik bizonyos ideig munkanélkülivé, mint egyből új állás találjon magának. 
A foglalkoztatás ennyire nem csökkent
A munkanélküliség emelkedésével párhuzamosan a foglalkoztatottság csak kisebb mértékben csökkent, a most közölt 4,124 millió ember ugyanis alig 3 ezer fővel kevesebb az egy hónappal korábban mért adatnál. Az egy évvel korábbi állapotot pedig 141 ezer fővel haladja meg 2015 februárja. A foglalkoztatási ráta a január 54,6 százalékon stagnált, egy évvel korábban még 52,9 százalékot regisztrált a KSH. 
Ha a foglalkoztatottak és a munkanélküliek számának változását összevetjük, láthatjuk, hogy utóbbi növekedése bőven meghaladta a foglalkoztatotti szám csökkenésének mértékét. Ennek magyarázata az lehet, hogy a piacon megjelentek eddig "rejtett" munkanélküliek is, akik korábban élethelyzetükből, netán egészségi állapotukból, vagy esetleg saját elhatározból fakadóan nem jelentek meg a piac kínálati oldalán. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a gazdaságilag inaktívak létszáma 16 ezerrel csökkent, melyből 12 ezren a munkaerőpiaci visszatéréssel a gazdaságilag aktívak számát növelték. 

Székely Sarolta
mfor.hu

Nincsenek megjegyzések: