Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2015. december 23., szerda

590 közmunkás kellett a Kliknek októberben

Szeptemberhez hasonlóan októberben is igen nagy volt a fluktuáció a legnagyobb közfoglalkoztatóknál. Közülük is ismét a KLIK vitte a prímet - derül ki a Belügyminisztérium adataiból.
szerk.: A közmunkások egyébként az intézménynél egyrészről technikai munkaköröket látnak el, mint takarító, karbantartó, portás, adminisztrátor, másrészről pedig pedagógiai asszisztensi, vagy például szabadidő szervezői feladatokat végeznek, amennyiben az előírt végzettségi és szakképzettségi követelményeknek megfelelnek - válaszolta a KLIK az mfor.hu korábbi kérdésére.
A Magyar Közút ugyanis annak ellenére, hogy 559 közfoglalkoztatottól vált meg, tartotta a második legnagyobb közfoglalkoztató helyét. 3338-an dolgoztak ilyen formában a társaságnál októberben.
A legnagyobb közfoglalkoztató egyébként továbbra is a Nemzeti Művelődési Intézet, ahol 5 fővel emelkedett a létszám 5883-ra. Arányaiban jelentősebb mozgás volt még az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságnál, ahol 72 fővel (3,6 százalékkal) 1928-ra csökkent a közfoglalkoztatottak száma. A Felső-Tisza-vidéki és a Közép-Tisza-vidéki vízügyi igazgatóságoknál pedig közel azonos csökkenés volt, sorrendben 1,3 és 1,4 százalékos.
Érdemes megjegyezni azt is, hogy a  közmunkások számának csökkenése értelemszerűen nem feltétlenül "kirúgásokat" jelent, sokkal nagyobb esély lehet arra, hogy lejáró szerződések miatt szűnt meg a jogviszony, vagy épp néhányuknak sikerült munkát találni az elsődleges munkaerőpiacon.
A Belügyminisztérium adatai szerint októberben összesen 224 888 közmunkást foglalkoztattak hazánkban, ami 0,3 százalékkal magasabb csupán az egy hónappal korábbinál. A teljes létszám stagnálása úgy jött össze, hogy a megyék egy részében akár jelentősebb létszámnövekedések voltak, míg máshol nagyobb csökkenések mutatkoztak.
A legnagyobb mértékben egyébként Veszprém megyében emelkedett a létszám, 7 százalékkal 4006 főre, ez 6,5 százalékkal Heves megye követi, ahol októberben így 6531 közmunkás dolgozott. A rangsor másik végén pedig Vas megye található, ahol 6,8 százalékkal 2712 főre csökkent a létszám, előtte pedig Fejér megye áll 3,3 százalékos mínusszal, így itt 5587 közmunkás dolgozott októberben.
Bérkalkulátor 2016
Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!


A havi átlagos létszámokat tartalmazó rangsorban egyébként nincs érdemi változás sem az élvonalban, sem pedig a sereghajtók között. A legtöbb közmunkás két megyéhez köthető októberben:
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 38 740-en voltak, 2,2 százalékkal többen, mint egy hónappal korábban,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 35 559 közmunkás dolgozott, ami 2,1 százalékkal kevesebb a szeptemberinél.
A rangsor legvégén Győr-Moson-Sopron megye van 2080 közmunkással (2,2 százalékos csökkenés eredménye), előtte pedig Komárom-Esztergom megye szerepel 2649 közmunkással (1,9 százalékos mínusz után).
Székely Sarolta
mfor.hu

Nincsenek megjegyzések: