Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2015. december 12., szombat

Nemzeti és vallási kisebbségekről a nemzetközi konfliktusokban

Nemzeti és vallási kisebbségekről a nemzetközi konfliktusokban
Budapest, 2015. december 11. péntek (MSZF)

     Az erőszakos konfliktusok 50 százaléka összefügg az etnikai feszültségekkel. Felértékelődött a kisebbségi kérdés, és biztonsági tartalmat nyert – mondta Hevesi Ágnes, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese azon a tanácskozáson, amelyet a budapesti Corvinus egyetemen tartottak csütörtök este, az eseményről hírt adó Magyar Szociális Fórum szerint.
    „A kisebbségek jövője a globalizálódó világban” című rendezvényt a Közgáz Alumni, a Magyar ENSZ Társaság és a Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézete szervezte az emberi jogok napja alkalmából.
     A nemzetközi jogban az államok primátusa érvényesül, még az ötletét sem támogatják, hogy különleges védelemben részesítsék a nemzeti kisebbségeket. A nemzetállamokból kiinduló állampolgári jogok szemben állnak az egyetemes emberi jogokkal – mondta Vizi Balázs, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa.
     Simai Mihály akadémikus úgy vélte, a kisebbségek egyre aktívabban harcolnak jogaikért, folytatódik a soknemzetiségű államok szétesése. Utalt Zbigniew Brzezinskire, aki szerint a XXI. Század végére akár 400-nál több állam is lehet a földkerekségen. A Szovjetunió szétesése előtt a magyar kisebbség számított Európa legnagyobb nemzeti kisebbségének, utána az orosz lett azzá.
     Sz. Bíró Zoltán, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint 25-26 millió orosz került az egykori Szovjetunió határain kívülre. Oroszország ma 143 millió lelket számlál, és egyre homogénebb: 83 százalékban oroszokból tevődik össze, 17 százalékban pedig 200 nemzeti kisebbséghez tartozó személyekből. Legalább egymillió lelket csak hat kisebbség számlál, közülük is a legnagyobb a tatár és az ukrán. Az oroszországi vallási közösségekről szólva elmondta, hogy az országot döntően pravoszlávok lakják, 2007-ben a lakosság 60-70 százaléka vallotta magát hívőnek, azóta viszont határozottan csökkent a magukat vallásosnak tartó emberek létszáma, havonta egyszer 8 százalékuk megy templomba, 38 százalékuk pedig sohasem. Oroszországban az ortodoxia a kulturális identitás kifejezője, ortodoxia és világi hatalom érdekes szimbiózist képez. A muszlimok 6-7 százalékkal esnek latba, 9-10 milliós közösségük döntően szunnita. Bíró ennek tulajdonította hallgatásukat az Aszad oldalán történt szíriai orosz katonai beavatkozással kapcsolatban, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a két csecsen háború (1994-96, 1999-2000) nem etnikai és vallási, hanem civilizációs jellegű volt.
     A Phd disszertációján dolgozó Tárnok Balázs azzal az eredeti kezdeményezéssel állt elő, hogy az Európába bevándorló kisebbségnek biztosítani kellene az európai őshonos lakosság jogait, az őshonos lakosságnak viszont a jelenleginél nagyobb jogokat kellene adni. Ezt azzal indokolta, hogy az őshonos és a bevándorló kultúra ütközését ezzel enyhíteni lehetne, vagy ki lehetne küszöbölni. 2015-ben soha nem látott menekültáradat érkezett Európába, és az Európai Unió lakosságának 10 százaléka nemzeti, etnikai kisebbség tagja – érvelt.
    Valamennyi előadó egyetértett abban, hogy az EU-nak nincs jogköre a kisebbségek védelméhez, nincsenek kollektív jogok. EU szinten csak közvetve lehet fellépni a kisebbségi jogok védelmében.
    Februárban a határainkon túl élő magyar kisebbségekről tartanak tanácskozást ugyanebben a körben – írta a Magyar Szociális Fórum az eseményről kiadott összefoglalójában.+++

Kiadta: MSZF SZK

Nincsenek megjegyzések: