Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. február 17., péntek

Közmunka Kaposváron

sakál- 2012. március 1-étől közfoglalkoztatási program indul Kaposváron, amely mintegy 100 ember részére kíván munkát biztosítani a Városgondnokság keretein belül. A munkavállalók elsősorban köztisztasági és vízelvezetési feladatok elvégzésben találnak majd feladatot. Blogunk utána jár, hogy a lehetséges munkavállalók részére jár-e munkaruha, védőital, pihenőhely és, hogy a Hivatal be kívánja-e tartani az Mt. rendelkezéseit.

Íme a levél, melyet elektronikus úton továbbítottunk Kaposvár Város Városgondnokságának vezetője és a város Polgármestere felé is.


Tisztelt Városgondnokság!

Értesült Blogunk róla, hogy Kaposvár város területén mintegy 100 főt kívánnak foglalkoztatni a közmunka keretében. Ezt blogunk üdvözli, ám a korábbi munkavállalói tapasztalatokra építve az alábbi kérdéseket teszi fel hivataluknak a kiválasztandó munkavállalók érdekeinek védelmében az alábbiak szerint:

1.) A munka jellegétől függően az érintett munkavállalók kapnak-e a félévnyi munkaidőtartam alatt munkaruházatot, egyéni védőfelszereléseket szükség szerint?

Ez a kérdés azért fontos és ennek jogszabályi betartása (Mt. 102§ (2) 165§ (2), mivel a közmunka vállalóknak is  - az erre vonatkozó szabályok megtartásával - az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani kell. 
Mivel Hivataluk az Önkormányzat fenntartásában működik, így mint a munka önkormányzat által megbízott szervezői Önöknek munkaruhát kell biztosítani a közmunkán dolgozóknak. 
Blogunk álláspontja szerint a  Közmunka vállalók nem kötelezhetők saját személyes "otthoni és utcai" ruhájuk viselésére.
Korábbi közmunkásaiktól több szóbeli panasz is érkezett hozzánk, mi szerint Önök nem biztosítanak munkaruhát a dolgozóknak a munkavégzés során.

2.) Biztosítanak-e védőitalt, szükség szerint pihenőhelyet, esetleges melegedőhelyet?
Több panasz is érkezett hozzánk, hogy nem kaptak a közmunkások télen forró teát, nyáron ásványvizet, panasz érkezett a tekintettben is, hogy nem volt biztosítva számunkra pihenőhely. 

3.) A leendő munkásokkal megkötendő munkaszerződésben az Mt. által előírt 30 nap próbaidő kikötésre kerül-e?

4.) Mennyi lesz a várható nettó keresete a munkavállalóknak a 8 órás munka időtartalma során?

Végezetül várjuk válaszukat a felvetett kérdésekre és kedvező hozzá állásukat, hogy a törvényes keretek betartásáról Blogunk szerkesztői és munkavállalói is meggyőződhetnek.

Üdvözlettel:
A Közmunka is Munka Blog szerkesztői


10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Végre valaki ezt is felvállalta!

Névtelen írta...

Amennyiben a munkavédelmi előírásokat nem tartják be megfelelő munkaruha,bakancs stb... a Dolgozó nem köteles felvenni a munkát!!! Fenyegetés esetén a 06 80 204 292 telefonszámot kell felhívni (ingyenes zöld szám) ezek után a munkaügyi főfelügyelőség köteles eljárni akár a közcélú dolgozót foglalkoztató önkormányzatokkal szemben is ! Emberek ne hagyjátok magatokat mert a közcélú dolgozókat is ugyanolyan jogok illetik meg mint a rendes munkavállalókat Tisztelettel4 (GP)

Névtelen írta...

KÖSZÖNÖM FIDESZ KÖSZÖNÖM SZITA KÁROLY HOGY KAPOSVÁRON TÖBB TUCAT KÖZCÉLÚ MUNKAHELYET SZÜNTETTEK MEG EGY VOLT KÖZCÉLÚ MUNKÁS AKI ÖNÖK MIATT MOST MÉG LEJJEBB CSÚSZOTT MEDDIG LEHET EZT MÉG FOKOZNI ???

Névtelen írta...

Én többször voltan foglalkoztatva mint közcélú dolgozó érdekes hogy az előző kormány ideje alatt a mindenkori országos minimálbért (szakmunkás bért) műszakpótlékot megkaptam most Orbán Viktor önkényuralma alatt az országos minimálbér talán felét Köszönöm VIKTÁTOR úrnak ezt az intézkedését talán majd a sok éhbérért foglalkoztatott közcélú biorobot majd kihúzza az országot a szarból sajnos jelenleg a 22800 forintot kapom mert a Fidesz kormány munkahelyteremtő programja miatt elveszítettem a közcélú munkahelyem több kollégámmal együtt nincs pénz nincs státusz mondták Most még nem tudom mihez fogok kezdeni de gondolkozom rajta hogy kendert vetek KÖTÉL LESZ BELŐLE....

Névtelen írta...

Kíváncsi leszek, egyáltalán válaszolnak-e!

Névtelen írta...

Most voltam bent a városgondnokság(Kaposvár Zrínyi u)irodájában ahol kiderült hogy a belvíz elvezetési (kubikos) és egyéb munkakörökben dolgozó közcélú munkavállalóknak nem jár munkaruházat hogy miért ezt nem indokolták csak azt mondták hogy örüljünk hogy ez is van mehetünk saját utcai ruhában cipőben árkot ásni (Deseda patak belvíz elvezetés) hol van itt a Munkavédelmi és egyéb szabályok betartása vagy már a közcélú dolgozó ezek szerint nem is EMBER Tisztelettel egy leendő újabb Fideszes rabszolga

Névtelen írta...

Tyukodon semit se biztositanak a közmunkásoknak

Kemenczei Róbert írta...

Kedves Tyukodi hozzászóló!

Szomorúan olvastuk bejegyzését, mivel ha a közmunkavállalók pl:. árkot tisztítanak, vagy füvet nyírnak, vagy pedig olyan munkát végeznek, amely során utcai saját ruhájuk koszolódik, úgy nem kötelesek a munkát felvenni! A nem megfelelő feltételek fennállása esetén a munkaterületre a Munkavédelmi Felügyelőket kell kihívni ezen a számon: 06 80 204 292
Majd ezen hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket akár az ottani polgármesteri hivatallal szemben is!
A munka törvénykönyve minden munkáltatóra, így a polgármesteri hivatalokra, vagy az azok részeként működő egyéb hivatalokra is vonatkoznak!

Kemenczei Róbert írta...

Kedves Tyukodi hozzászóló az alábbi levelet továbbítottuk településük polgármesterének. Amennyiben nem lesz változás, úgy hívják ki a helyszínre a Munkavédelmi felügyelőket. Számunk továbbra is 06 80 204 292

Tisztelt Polgármester úr!


2012. február 27-én az alábbi bejegyzés íródott szerkesztőségünk ezen bejegyzéséhez: http://akozmunkaismunka.blogspot.com/2012/02/kozmunka-kaposvaron.html "Tyukodon semit se biztositanak a közmunkásoknak".

A közmunka végzésénél is kötelező a jogszabályi környezet betartása (Mt. 102§ (2) 165§ (2).
A közmunka vállalóknak is - az erre vonatkozó szabályok megtartásával - az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani kell (munkaruha, védőital, pihenőhely, szociális és egészségügyi tisztálkodási és dologvégzési lehetőség) így ha a hozzánk beírt értesülés helytálló, akkor az Önök esetében is önöknek munkaruhát kell biztosítani a közmunkán dolgozóknak, ha a hivataluk a munkák szervezője, ha nem akkor pedig annak aki a munkákat szervezi.
Blogunk álláspontja szerint a Közmunka vállalók nem kötelezhetők saját személyes "otthoni és utcai" ruhájuk viselésére.

Kérjük szépen, hogy tartsák be a Munka Törvénykönyvét és amennyiben tényleg igaz, hogy a településükön dolgozóknak semmit sem biztosítanak, kérjük tegyék meg, hogy orvosolják a bejelentést.

Köszönettel:
A Közmunka is munka blog szerkesztői

Névtelen írta...

Kíváncsi lennék milyen választ adtak a szerkesztőség levelére.