Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. április 9., kedd

Megkerestük az Alapvető Jogok Biztosát...


Alapvető Jogok Biztosa

dr. Szabó Máté
részére


Tisztelt Biztos Úr!

Az alábbi beadvánnyal fordulunk hivatalukhoz a szegény, elesett és rászoruló embertársaink nevében.
Korábban jelen megkeresést eljuttattuk az Alkotmánybírósághoz is, ők azonban arról tájékoztattak minket, hogy ha jól értettük, akkor nem tudnak érdemben foglalkozni az általunk felvetettekkel, mert mi "kis emberek vagyunk és nem jogászok".

Kettő témában kérjük biztos úr segítségét.

Az egyik téma szociális tárgyú és az aktív korúak ellátása keretében folyósított úgynevezett Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás folyósításának szabályaival kapcsolatos.
A jelenlegi szabályozás szerint az 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról értelmében az aktív korúak ellátására egy családban egyidejűleg csak egy személy jogosult.
Egy családban egyidejűleg két személy abban az esetben jogosult az aktív korúak ellátására, ha az egyik személy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, míg a másik személy a rendszeres szociális segély feltételeinek felel meg. 
[Szt.33.§ (5)- (6)]

Álláspontunk szerint az alaptörvény ellenes, hogy az aktív korúak ellátására egy családban egyidejűleg csak egy személy jogosult, mivel Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy minden embernek joga van az állam olyan  ellátásához, amely az önhibáján kívül bekövetkezett munkahely elvesztés miatt jár. Tehát senkinek nincs köze ahhoz, - egyik családtagnak sem-, ha munkanélküli lesz az egyik vagy a másik családtag egy családon belül, csak egy családi létfenntartási minimumhatárnak lenne, amely kizárhatná, hogy a milliomosok ne kapjanak szociális ellátásokat. De azt, hogy több munkanélküli van egy családban és azok közül csak egy kaphat rendelkezésre állási támogatást, az álláspontunk alapján teljességgel alaptörvény-ellenes. Ezt kérjük megvizsgálni és végig gondolni!

A másik ide kapcsolódó észrevétel az aktív korúak ellátása keretében folyósított úgynevezett Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás összegére vonatkozik, amely jelenleg: A foglalkoztatást helyettesítő támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-a (2013.-ban 22 800 forint). 
[Szt. 35.§(4)]

Álláspontunk szerint ezt a 22 800 Ft-ot vissza kellene állítani legalább a korábbi 28 500 Ft-ra, mert álláspontunk szerint a kormány jogtalanul vett ki a rászorulók zsebéből 5700 Ft-ot.

A másik téma a köz-foglalkoztatottak bérezése és szabadságolásával kapcsolatos.
Ma Magyarországon a köz-foglalkoztatottakat megkülönbözteti a jelenlegi Kormányzat, mert részükre nem a mindenkori munkabéreket szabályzó 390/2012. (XII.20) Korm. rendelet szerinti munkabért fizetik ki, hanem egy másik Kormányrendelet szerint, egy jóval kevesebb összeget kaphat a lehetséges közmunka vállaló.
A 421/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet sérti az Egyenlő Munkáért Egyenlő Bér Jár elvet és hátrányos különbséget, azaz megkülönböztetést tesz és bérfeszültséget okoz Munkás és Közmunkás között!


Mivel például egy szakképzetlen munkás, melyre a 390/2012. (XII.20) Korm vonatkozik 8 órai munkájáért havi nettó 64 190 Ft-ot kap a borítékba, míg egy köz-foglalkoztatott, aki szintén szakképzetlen és szintén 8 órai munkát végez a 421/2012. (XII. 29.) Korm. szerint csak 49 453 Ft-ra jogosult! Ez nem elfogadható, mert a jelenlegi kormány a szakképzetlen Közmunka vállalók zsebéből is kivett közel 15 ezer forintot havonta. Ez igen nagy összeg azon szegény embereknél, ahol a családban csak egy munkaváló van, mert bizony a havi nettó 49 453 Ft-ból nem lehet lakhatást, rezsit, gyógyszereket kifizetni és az ember életeket fenntartani!
Ha csak 6 órát dolgozhat a köz-foglalkoztatott, akkor még rosszabbak lehetséges megélhetésének körülményei.
Kérjük ezért a 421/2012. (XII. 29.) Korm rendelet visszavonását és a közmunkások munkabérének visszaadását azzal, hogy ismét a 390/2012. (XII.20) Korm -ben irányadó mindenkori munkabérek kerüljenek kifizetésre.
A köz-foglalkoztatottak szabadságolása is sérti az egyenlőség elvét, mivel a köz-foglalkoztatottakat nem illeti meg az életkorhoz kötött és a pótszabadság.
A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálybalépésével a 2011.évi CVI. törvény 2§ (4a)-(4e) bekezdésekkel egészült ki 2012. 07. 01.hatállyal a közfoglalkoztatottakat megillető, szabadság, betegszabadság megállapításával, valamint elszámolásával kapcsolatban.
(4a)12 A közfoglalkoztatottat megillető szabadság mértéke naptári évenként 20 munkanap. Kérjük ennek is a kivizsgálását és azt hogy ismét egyenlő feltételek vonatkozzak a Munkát és a Közmunkát vállalóra, hogy a köz-foglalkoztatottak szabadságolása ismét a 2012. évi I. törvény előírásaiban rögzítettek szerint alakuljon!

Kérjük a tisztelt Biztos urat az általunk felvetettek kivizsgálására és kérjük közbenjárását, hogy megszűnjön az a  megkülönböztetés, amely ma Magyarországon fennáll Munkavállaló és Köz-foglalkoztatott között, mint a munkák bérezése és a szabadságolások tekintete.

Kérjük a tisztelt Biztos urat, hogy vizsgáltassa felül az aktív korúak ellátásnak és a Foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósításának szabályait is az Alaptörvényre nézve.
Köszönettel és intézkedéseiket várva maradunk tisztelettel az elesett és rászoruló állampolgárok nevében:
Kemenczei Róbert-érdekvédő A Közmunka is Munka Blog és érdekvédelmi csoport http://akozmunkaismunka.blogspot.hu/ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  Az alapvető jogok biztosa 2013. április 08-ai részletes válaszlevelében indokolta álláspontját, melyet ezúton is megköszönök minden érintett nevében.  Sajnos egyenlőre a felvetett problémák továbbra is fenn fognak állni, így előbb vagy utóbb újabb magasabb helyre leszünk kénytelenek fordulni akár Magyarországon kívül is! Az alapvető jogok biztosának válaszát ezúton tesszük közzé minden érdekeltnek, amelyet az alábbi képekre rákattintva lehet nagyobban elolvasni!

    

Nincsenek megjegyzések: