Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. július 8., hétfő

MSZF: A devizahitel probléma átfogó megoldása politikai akaraton múlik

Budapest, 2013. július 5. Péntek
     A devizahitel-probléma átfogó megoldása politikai akaraton múlik. Az államnak fel kell lépnie a Hitelkárosultak védelmében, a kormánynak közérdekű keresetet kell benyújtania a hibás terméket forgalmazó bankokkal szemben – erősítette meg álláspontját pénteken a Magyar Szociális Fórum.
    Az emberi és társadalmi jogokért küzdő civil mozgalom helyesnek tartja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatában felülvizsgálta eddigi álláspontját, miszerint „Magyarországon Európában egyedülálló módon kisegítették a devizahiteleseket”. Az MSZF helyesnek tartja, hogy a miniszterelnök szájából is elhangzott a hibás termék kifejezés.
    „A szavakat most tetteknek kell követniük! A politikai vezetés több éves késlekedése miatt nincs lehetőség sem további kivárásra, sem latolgatásra! Az áldozatok mellé kell állni, és kártalanítani kell őket! A Magyar Szociális Fórum azt követeli a kormánytól, hogy cselekedjen több százezer Hitelkárosult érdekében. Ismételten felajánljuk mindeddig nem igényelt segítségünket a kormánynak a devizahitel-probléma megoldására. Újból kérjük a miniszterelnöktől, hogy fogadja Róna Péter vezette küldöttségünket, hogy mielőbb megnyugtató megoldást nyerjen az ügy” – áll a közleményben.
     A Magyar Szociális Fórum szerint a devizahitel-probléma átfogó megoldásának kulcsa a kormány kezében van, finanszírozását pedig abból a pénzből kell megvalósítani, amit a bankok már beszedtek a Hitelkárosultaktól.
     Az MSZF pénteken újból közzétette a devizahitelesekkel egyeztetetten két éve megfogalmazott követelését. E szerint
  1. A devizahitel hibás termék. A hibás terméket vissza kell váltani, ill. ki kell javítani.
  2. A Hitelkárosultak nem akarnak kibújni tartozásuk alól, hanem annyit akarnak visszafizetni, amennyit ténylegesen felvettek, kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank mindenkori kamatával.
  3. A keletkezett túlfizetést be kell számítani a tőketartozásba, csökkentve vele annak összegét.
  4. A jogtalanul elvett javakért kártalanítani kell a megkárosított embereket, anyagi és erkölcsi kárpótlásban kell részesíteni azokat, akiktől elvették egyetlen, jogszerűen birtokolt otthonukat, és más javaikat, mert nem tudták fizetni a bank által egyoldalúan és önkényesen számlázott törlesztést.
  5. Kárpótolni kell azoknak a hozzátartozóit, akik belehaltak a banki önkénybe, és a végrehajtói meghurcoltatásba.
  6. A bankok térítsék meg a Hiteleseknek okozott kárt, kártalanítsák és kárpótolják a megkárosított embereket.
  7. A létesítendő magáncsőd intézmény keretében elsőbbséget kell biztosítani azoknak, akiket a bankok és végrehajtóik kisemmiztek mindenükből, és semmi reményük sincs arra, hogy állami segítség nélkül visszailleszkedhessenek a társadalomba.
  8. A végrehajtás kriminalizálódik. Ezért azonnali leállítását követeljük. A bankok nem adhatják el követelésüket, és eredeti áron kötelesek visszavásárolni azt.
Az MSZF devizahitelesekkel egyeztetett álláspontja szerint a devizahitel-probléma átfogó megoldása politikai akaraton múlik.  Az államnak (kormánynak) közérdekű keresetet kell benyújtania a bankok ellen, a megkárosított állampolgárok védelmében.Tartalmilag ennek a keresetnek meg kell felelnie a fenti követelések 1-6 pontjaiban foglaltaknak. (A 7-ik pont teljesítése külön feladat.)
Az átfogó rendezés eléréséig meg kell tiltani az árverezéseket és a kilakoltatásokat.+++
Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: