Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. július 16., kedd

Orbán: a közmunkából nagyon nehéz megélni, ha egyáltalán lehetséges

2013. 5. 30. 16:46|Utolsó módosítás: 2013. 5. 30. 17:05|Gazdaság » Gazdaságpolitika
 
Hosszabb távon elképzelhetőnek tartaná a 9 százalékos személyijövedelemadó-kulcsot Orbán Viktor miniszterelnök, de hangsúlyozta, Magyarország még nem elég erős az szja-csökkentéshez. A kormányfő csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorának arról is beszélt, hogy be szeretnék vezetni a reklámadót, trafikügyben pedig arra számít, hogy néhány hónap múlva mindenki elismeri, jobb az új rendszer.
 
Orbán Viktor az interjúban ismét kiállt az alacsony, egykulcsos szja és a magasabb forgalmi adó mellett. A szerinte nem lehetetlen egy számjegyű szja-kulcs ügyében úgy fogalmazott: "ha lesz egy számjegyű személyi jövedelemadó Magyarországon, szerintem 9-es lesz, már ha azt egy óvatos, konzervatív kormány fogja bevezetni". Jelezte azonban, az ország még nem elég erős ahhoz, hogy a jövedelemadóját érzékelhetően csökkentse, "ehhez még erősödnünk kell".
A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében korábban ígért intézkedésekre kitérve elmondta: a zárolások már megtörténtek, és a kormány végrehajtja azt a lépést is, amely alapján az egyszeri kiadásokat az állami vagyon terhére teljesítik.

 A szintén felvetett reklámadó ügyében a miniszterelnök megerősítette: be szeretnék vezetni a reklámadót, amit egyébként már korábban is terveztek. "A reklámadótól azért hátráltunk vissza többször is, mert attól féltünk, hogy ez a közeg (a média) majd ellenünk fordul, és akkor nem lesz korrekt velünk. Nem azt fogja eljuttatni az emberekhez, ami a valóság meg amit mondunk, és az ellenfélnek fog esetleg kedvezni. Esetleg megígérik nekik az ellenfeleink, hogy majd eltörlik a reklámadót, és akkor ők jobban fognak kinézni a tévében, mi meg rosszabbul" - fejtette ki.
Szerinte azonban eljött a pillanat, amikor a nagyon nagy profitot termelő médiumoknak is szerepet kell vállalniuk a közteherviselésben. Hozzátette, azt tartja igazságosnak, ha a kisebb rádiók és televíziók nem esnek a reklámadó hatálya alá. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még egyeztet az ügyben a reklámszövetséggel, és "ha esetleg olyan érveket kapunk, amelyek bebizonyítják, hogy rossz úton jár a gondolkodásunk, akkor persze mindent újra lehet gondolni, de a szándékaink elég egyértelműek".

Trafikügyben úgy foglalt állást - hivatkozva az egészségügyi szempontokra -, hogy "összességében jó dolgot csináltunk, ez nem kérdés", és az új rendszer elindulását követő három hónap után mindenki el is fogja ismerni: ez egy jobban működő szisztéma, mint a korábbi.
"Miért is marakodunk itt most a politikában? Arról beszélünk, hogy lesz 5500 kisvállalkozás, és két embernek - egész nap dolgozva - koponyánként leeshet 150-200 ezer forint" - fogalmazott, megjegyezve, hogy lesznek ennél nagyobb súlyú, szintén vitát kiváltó ügyek. Példaként említette, hogy a közeljövőben 150-200 ezer hektárnyi állami földet hirdetnek meg bérlésre. Ott is több a jelentkező, mint amennyi a lehetőség - mutatott rá. Megjegyezte, hogy egyébként lesznek még más, piacokat átszervező lépései a kormánynak.
A Magyar Narancs mai számában egyébként arról írt, a játékgéppiac felszámolása és a dohányforgalmazás radikális átalakítása után a hazai szeszkereskedelem és szeszgyártás lehet a gazdaságpolitika következő kitüntetett célterülete. Az NGM cáfolta a hírt.

A gazdaság alakulását illetően Orbán Viktor arra számít, hogy a túlzottdeficit-eljárás ügyében tett európai bizottsági ajánlást a pénzügyminiszterek tanácsa jóváhagyja majd, az államadósság-csökkenés folytatódik, a gazdasági növekedés a második negyedévben nagyobb lesz, mint az elsőben, és ez így marad egész évben, sőt 2014-ben is. Mindezek nyomán az ország elég erős lehet ahhoz, hogy a gáz és az áram ára az ősszel ismét csökkenjen - állapította meg.
A miniszterelnök arról nem beszélt, hogy Brüsszel éppen azt ajánlotta Magyarországnak, hogy „fokozatosan szüntesse meg a szabályozott energiaárakat, eközben biztosítsa a gazdaságilag kiszolgáltatott fogyasztók hatékony védelmét”. A bizottság szerint egyébként a magyarok harmadát veszélyezteti szegénység.
A következő időszak feladatai között említett még a miniszterelnök egy júliusban várható demográfiai programot - amelynek keretében szóba került, hogy bizonyos számú gyermek után célzott járulékkedvezmény járjon -, valamint a pedagógus-életpálya bevezetését, de megerősítette: ehhez folytatódó gazdasági növekedésre van szükség.
A demográfiai programra szükség is lehet, mert úgy tűnik, hogy a kisbabáknak nincs kedvük megszületni. A KSH szerint 2013 első negyedévében 21 032 gyermek született, 4,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Orbán szólt arról is, hogy tervei szerint ez év végére, ha máshogy nem, a közmunka bővítésével, kijelenthető lesz: aki dolgozni akar Magyarországon, az dolgozhat. Nem biztos, hogy azt a munkát végzi majd, amit szeretne, és az sem állítható, hogy fel fogja vetni a pénz - "a közmunkafizetés nem egy vastag fizetés, nagyon nehéz abból megélni, ha egyáltalán lehetséges" -, de lehetőség lesz dolgozni - magyarázta.
A fogyasztást firtató kérdésre azt válaszolta: demokratikus érzületű kormány nem kényszerítheti fogyasztásra az embereket, márpedig mivel a magyarok született szabadságharcosok, ebben az országban csak demokratikus alapokon lehet jól kormányozni. "Nem merem magamra vállalni annak a döntésnek az erkölcsi felelősségét, hogy helyettük eldöntsem, mit csináljanak a pénzükkel, fogyasszanak vagy takarékoskodjanak" - tette hozzá.
Oktatási ügyekben egyebek mellett arról beszélt, hogy nem látja fenntarthatónak azt a rendszert, amelyben szinte mindenkit felvettek a felsőoktatásba, ha hajlandó volt kifizetni tanulmánya költségeit. Az egyetemek is igénylik, hogy a mostaninál magasabb bekerülési ponthatár legyen - fűzte hozzá.
Brüsszel ugyanakkor tegnapi ajánlásában azt tanácsolta a kormánynak, hogy "hajtson végre olyan felsőoktatási reformot, amely nagyobb arányban teszi lehetővé felsőfokú végzettség megszerzését, különösen a hátrányos helyzetű tanulók körében".
"Ha nem kellő gondossággal hajtják végre a központosított közoktatási rendszer új elemeit, azoknak negatív hatása lehet és fokozhatják a társadalmi egyenlőtlenségeket és a szegregációt" - figyelmeztetnek.
Második kormánya elmúlt három évét értékelve Orbán azt mondta, még a kritikusok sem vonják kétségbe, hogy az előző szocialista kabinetek által hagyott csődtömeget sikerült megoldani. Magyarország 2010 előtt nem a saját lábán állt, "félgyarmati sorban volt", önállóságának felét elveszítette, mindennek azonban vége - hangsúlyozta.
A kormánya munkáját érő külföldi reakciókat firtató kérdésre úgy fogalmazott: "a munkámban nem zavar meg, a lelki nyugalmamból nem billent ki, és az önbizalmamat sem vágja vissza, ha azt látom, hogy néhány nagyobb állam vezetője összehúzza a szemöldökét, vagy Brüsszel ráncolja a homlokát". Az este 7 órakor adásba kerülő interjú felvételét az InfoRádió csütörtök délután juttatta el az MTI-hez.

Szerző: MTI - Világgazdaság Online
 

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt mintha már ígérték volna egyszer, hogy mindenkinek biztosítanak közmunkát...ezzel szemben jelenleg ott tartok, hogy szeptemberben lesz felülvizsgálatom és még nem tudok felmutatni 30 nap munkaviszonyt az elmúlt egy évre. A munkaügyi hivatal ugyan kiközvetített, de az önkormányzat sokadmagammal egyetemben nem tud munkát adni, mert nincsen rá pénzügyi fedezet. Hol lesz arra kapacitás, hogy az összes helybeli munkanélkülit foglalkoztassa egész évben? A kormány biztosít rá forrást?

Kemenczei Róbert írta...

Kérdésére nem tudunk választ adni. Viszont a 30 nap többféleképpen is igazolható, hogy megmaradjon az fht:

1.) egyszerűsített foglalkoztatással 2X15 nap
2.) 30 Nap háztartási munkával
3.) 30 nap Önkéntes közérdekű tevékenységgel a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által regisztrált civil szervezettel
4.) Hat honapót meghaladó munkaügyi központos tanfolyammal