Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. december 22., vasárnap

Budapesti tüntetés a jogállamiságért, a Kúria döntése ellen

2013. december 21. szombat, 

A Magyar Szociális Fórum és a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet rendezésében tizenkét civil szervezet 200 aktivistájának részvételével Budapesten szombaton vonulásos tüntetést tartottak a Kúria hétfői döntése ellen, mellyel a hitelezőknek adott igazat a hitelkárosultakkal szemben. A Kúria Markó utcai épületétől a Bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium Nádor téri épülete elé vonult tömeg igazságot, és a népi érdekek szerint működő jogállamot követelt.
A Kúria előtti tüntetést megnyitó beszédében Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője kijelentette: „A Kúria hétfőn azt üzente nekünk, hogy ne számítsunk igazságra, mert a jogrend nem a miénké, hanem a társadalmon élősködő kisebbségé”. Simó megemlítette, hogy pár napra rá ugyanebből az épületből adták ki a parancsot a NAV-ügyben Horváth András ellen, aki le akarta leplezni a kiváltságosok adócsalását. Az MSZF nevében szolidaritást vállalt vele, mert – mint mondta – harcuk közös, hiszen mindketten a társadalmi igazságért, a közélet tisztaságáért, a csalók és cinkosaik ellen harcolnak az emberek méltóságának és jogainak tiszteletben tartásáért. Az MSZF szervezője szerint „félelemben akarják tartani a népet, hogy uralkodhassanak rajta, és megakadályozzák a javak elosztási rendszerének megváltoztatását”. Simó szerint a megtermelt érték fele a felső tízezer zsebébe kerül, a másik felén pedig tíz millió embernek kell osztoznia.  Kemény szavakkal ostorozta az elit jogállamát, és annak a véleményének adott hangot, hogy a kizsákmányolás rendszere idézte elő a példátlan szakadékot gazdagság és szegénység között. „Munkanélküliség és éhbérek az egyik oldalon, Kánaán a másikon.  Míg a lakosság 60 százaléka megélhetési válsággal küszködik, és azt latolgatja, hogy egyen-e vagy törlesszen, ők mesés vagyonra tesznek szert, és hasznuk évről-évre 50-80 százalékkal gyarapszik. Ez a rendszer idézte elő, hogy 4 és fél millió magyarnak a létminimum alatt kelljen élnie, közülük csaknem egy milliónak mélyszegénységben. Ennek a gyalázatos rendszernek a következménye, hogy gyermekek tízezrei éheznek, elveszik a rokkantak nyugdíját, mindkét lábukra amputált embereket, terhes anyákat, 90 éves asszonyokat lakoltatnak ki. Százakat kergetnek öngyilkosságba, tesznek ki fagyhalálnak, és fiatalok százezreit kényszerítik arra, hogy hazai boldogulás híján külföldre vándoroljanak.” (A beszéd teljes szövegét lásd: http://mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=618:simo-endre-beszede-a-kuria-eltti-tuentetesen&catid=2:magyar
Falus Zsolt, a Bankcsapda elnöke, és Mácsai Rozália elnökségi tag petíciókat adott át a Kúria és a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízottjának. Az anyagban többek között leszögezik: A devizaalapú hitelezés a hitelkockázatok átruházására irányuló származtatott eszköz, mely a 2004/39/EK uniós irányelv (Mefid) alapján pénzügyi eszközök között nyilvántartott pénzügyi konstrukció, így kizárólag befektetési szolgáltatás nyújtása keretében értékesíthető az ügyfelek számára”.
Beszédében Falus uzsorakamatról, és uzsoraszerződésről szólt. Kijelentette: a devizahitel mint pénzügyi termék modern pénzügyi uzsorás eszköz.
A tüntetésen résztvevő szervezetek nevében felszólalt még Kalmár Mária, az Emberközpontú Országért Mozgalom aktivistája, Tatár József, az Otthonvédelmi Tanács vezetője, Mándl Károly, az Európai Konzervatív Magyarok Egyesületének elnöke, Szabó József, a Hitelesmozgalom vezetője, Makai Ferenc, az Öt hét budapesti civil egyesület vezetője, Fogarasi Zsuzsanna, a Népi Front aktivistája, Monostori Attila, a Nemzeti és Polgári egyesület részéről.
A jó hangulatú, harsány, de békés tiltakozó megmozdulásról az MSZF szervezője úgy vélekedett, hogy elérte célját: ráirányította a figyelmet a fennálló rendszer társadalomellenes mivoltára, és rámutatott egy másik út, a méltó lét és az igazságosság útjának lehetőségére. Ahhoz, hogy ezen az úton induljunk el, az embereknek bátran ki kell állniuk magukért, nem szabad engedniük a megfélemlítésnek, mert aki lemond a jogairól, megengedi, hogy azt tegyenek vele, amit csak akarnak, ezzel pedig a pokolhoz vezető utat egyengeti – figyelmeztetett.+++

Nincsenek megjegyzések: