Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. december 9., hétfő

MSZF-vélemény Szili Katalin programjáról

MSZF a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt céljairól
Budapest, 2013. december 9. Hétfő

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) hétfőn üdvözölte, hogy a Budapesten vasárnap zászlót bontott Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI) párt célul tűzte ki a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését Magyarországon, és programjába iktatta a képviselői visszahívhatóság meghonosítását.

A két cél programba vételét az MSZF javasolta a KTI-nak – áll abban a közleményben, amelyet Jánosi Gábor, Salga István és Simó Endre szervező írt alá. (Ők alapítóként nevüket adták a KTI bírósági bejegyzéséhez.)

A közlemény szerint a garantált alapjövedelem bevezetésével emberhez méltó megélhetéshez lehetne juttatni négy és fél millió létminimum alatt, és csaknem egy millió mélyszegénységben élő magyar embert, a képviselői visszahívhatóság intézményesítésével pedig nagyon fontos lépést lehetne tenni a törvényhozás feletti közvetlen népi kontroll megteremtése felé.

Az MSZF szervezői reményüket fejezik ki, hogy a KTI vezetése nem választási ígéretként fogalmazta meg ezeket a célokat, hanem máris tenni kíván annak érdekében, hogy meg is valósuljanak. A KTI-nek csatlakoznia kell a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére irányuló Európai Uniós kezdeményezéshez, és mozgósítania kell az egy millió aláírás összegyűjtésére irányuló európai kampányhoz. Ami pedig a visszahívhatóságot illeti, haladéktalanul ki kell dolgozni egy olyan új választási törvény-tervezetet, amely többek között lehetővé tenné a képviselők visszahívását két választás között – írják.

Az MSZF szervezői fontosnak tartják, hogy a KTI céljai között szerepel az elmúlt 25 év privatizációs szerződései teljesítésének felülvizsgálása, ugyanakkor nem értik, miért nem terjesztik ezt ki a multinacionális cégekkel kötött szerződésekre is.

Hiányoljuk továbbá, hogy Szili Katalin nem szólt a banki felelősség kérdéséről a deviza-hitelkárosultak megkárosítása kapcsán. Magyarországon ma kb. 3 millióan várnak átfogó megoldást a lakossági eladósodás problémájára – írják.
Az MSZF szervezői társadalmi támogatásra méltónak tartják a legalacsonyabb jövedelműek adójának radikális csökkentését, a több kulcsos adórendszer megteremtését az igazságosabb közteherviselésért, valamint az átfogó bér- és jövedelemrendezést.

Lényeges a foglalkoztatottak többségének munkát adó kis- és középvállalkozások uniós forrásból történő részesedésének megkönnyítése, a végrehajtási törvény módosítása, hogy egymillió Forint alatti tartozást ne lehessen lakóingatlanra terhelni, a magáncsőd bevezetése, valamint a pártfinanszírozás felülvizsgálása.

„Ahhoz, hogy ezek a fontos társadalmi célok valóra váljanak, az új pártnak meg kell erősítenie tömegbefolyását, és kapcsolatát az emberekkel. Nélkülözhetetlen a közösségekkel folytatott párbeszéd, a vélemények, köztük a bírálatok meghallgatása, de mindennél fontosabbak a tettek: a mindennapi konkrét kiállás az igazságtalanság ellen, jogaiért küzdő ember mellett. Nélkülözhetetlennek tartjuk a KTI belső döntéshozatalának demokratikus alapokra helyezését is” – áll Jánosi Gábor, Salga István és Simó Endre értékelő közleményében a Közösség a Társadalmi Igazságosságért párt vasárnapi zászlóbontásáról.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371
www.mszfszk.hu

Nincsenek megjegyzések: