Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. december 20., péntek

Tartsa be a kormány az országos bérajánlást!

Ajánljuk mindenkinek az alábbi felhívást, cikket.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége megdöbbent a kormány azon döntésén, hogy az országos bérajánlás és a minimálbér emelés mértékétől eltérően jövőre mindössze 2,4%-kal akarják emelni a közfoglalkoztatottaknak járó béreket. Emiatt kezdeményezzük a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma rendkívüli összehívását, valamint, hogy annak üléséig ne hirdesse ki a kormány az új közfoglalkoztatási bért.
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) megszületett megállapodás szerint jövőre mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum 3,5%-kal emelkedik, valamint az országos bérajánlás mértéke is ezzel megegyező.

Ennek kapcsán hozott kormányzati döntés azt jelenti, hogy több mint 300 ezer közfoglalkoztatásban dolgozó béremelése nem éri el a 3,5%-os mértéket. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége felháborítónak tartja, hogy a kormány a 300 ezer közfoglalkoztatásban részt vevő esetében nem hajlandó követni a VKF keretében megszületett megállapodást, és tartunk tőle, hogy az állami vállalatok bértárgyalásai kapcsán követendő kormányzati magatartást ez a döntés előrevetíti.

A közfoglalkoztatási bér bevezetése rontotta a magyar bérhelyzetet. A „normál” bérű munkák kiszervezése, majd közmunkával történő felváltása miatt tömegek végeznek az alacsony összegű minimálbérnél kevesebbért munkát. A mostani döntés tovább növeli a különbséget a minimálbér és a közfoglalkoztatási bér között. Ez a helyzet elfogadhatatlan a munkavállalóknak.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség véleménye szerint a piaci viszonyok között a szabályok betartásával működő munkáltatók könnyen veszíthetnek azokkal szemben, akik állami segítséggel alacsony bér mellett közmunkásokat foglalkoztathatnak, és ezzel versenyelőnyre tesznek szert.

Ezért kérjük a VKF-ben lévő munkáltatói szövetségeket, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz, és még ez évben kerüljön összehívásra VKF rendkívüli ülése. Felszólítjuk a kormányt, hogy a VKF ülése előtt ne kerüljön kihirdetésre a 2014. évi közfoglalkoztatási bér és közfoglalkoztatási garantált bér.

Budapest, 2013. december 18.

Magyar Szakszervezeti Szövetség Elnöksége

Nincsenek megjegyzések: