Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. január 8., szerda

Mennyit érnek a közmunkások Kaposváron?

Sonline.hu, Somogyi Hírlap 2014. január 7. 16:10 Harsányi Miklós

 – A közmunkák és a munkahelyeket nem teremtő alibi tanfolyamok nem munkahelyek, hanem azok csak a foglalkoztatás statisztikai számsorainak erősítésére szolgálnak – hangsúlyozta Kemenczei Róbert közmunkás érdekvédő keddi sajtótájékoztatóján.

Mennyit érnek a közmunkások Kaposváron? – címmel szervezte meg a tájékoztatót, s a nehéz sorsú emberek helyzetére utalva úgy fogalmazott: pont annyit, amijük van, vagyis, ha nincs semmijük, akkor nem sokat. Kifejtette: a kormány 2011-ben drasztikusan csökkentette a közfoglalkoztatottak anyagi juttatását, különösen az alacsony végzettségűek jártak rosszul. Idén ugyan 2,4 százalékkal emelkedett a bérük, ám egy nem szakképzett közmunkás 8 óra munkáért nettó 50 632 forintot kap. Kemenczei egyebek mellett felrótta: a bérezés megállapításánál sokszor nem veszik figyelembe a végzettséget, sok esetben még az érettségizetteket is segédmunkásként alkalmazzák papíron, így kevesebb bért fizetnek nekik. Rámutatott: vannak olyanok, akik közmunkás tanfolyamok helyett utcákon, intézményekben dolgoznak, ők ezt rendszerint saját utcai ruhájukban teszik, s nem kapnak védőitalt.

– Jelenleg 3101 állástalant tartanak nyilván Kaposváron – utalt a foglalkoztatási gondokra. Kiemelte: a kevés munkahely miatt sokan elhagyták a megyeszékhelyt, s más városokban vagy külföldön kerestek állást.

Nincsenek megjegyzések: