Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. január 23., csütörtök

Sonline.hu: Téli közfoglalkoztatás: munkára fogják a statisztikát

Zsörtölődnek és zsémbelnek, de jellemzően beállnak a sorba az alapkompetencia-fejlesztésre beiskolázott téli közfoglalkoztatottak Somogyban – ezt erősítette meg szerdai körkérdésünk.

 A négy hónapos oktatásban mintegy háromezren vesznek részt, egyharmaduk szakmával ismerkedik, a többség az írás, olvasás, számolás, viselkedés és higiéné alapismereteit sajátítja el vagy eleveníti föl. Azt nem tudni, a megyében beiskolázottak eljutottak-e már a tananyagban addig a definícióig, hogy „A vita akkor alakul ki, ha két vagy több ember nem ért egyet valamiben”, mindenesetre a képzések körüli viták csillapodni látszanak. Bár többen megjegyezték: a közfoglalkoztatottaknak lehetne használhatót oktatni, de a település-karbantartók tananyaga például vicc. Csak a munkaerő-piaci statisztikát javítják azzal, hogy iskolapadba ültették őket. Időközben a közfoglalkoztatás új dimenziói kerülhetnek az állam homlokterébe: egyenesen pályázóktól várnak újszerű ötleteket, hol és milyen területeken lehetne hasznára a közért dolgozók köre a társadalomnak. 

Fadgyas Attila görgetegi polgármester nem tagadja, hogy kezdetben voltak nehézségek a Türr István intézet szervezésében oktatott tananyaggal, de a beiskolázottak nagyrészt elfogadták: kapnak valamit. Fizetést azért, hogy tanulhatnak, s tartoznak annyival a községnek, hogy legalább részt vesznek a foglalkozásokon. Annyi bizonyos, sokan megalázónak érezték, hogy a tananyag olykor egészen elemi tudást sem feltételez róluk, de ezzel együtt: még ebből is lehet tanulni. A 40-50 évesen iskolapadba ülők számára a fiatal tanerő elfogadása is nehezen ment, de ez természetes, s mára túltették magukat a dolgon. Görgetegen 26-an ültek iskolapadba, az önkormányzat helyet és infrastruktúrát biztosít, több köze a képzéshez nincs, ettől függetlenül ránéznek a hallgatókra, hiszen a képzés sikere a településnek is fontos. Miközben a falu érezhetően elvárja, hogy az amúgy is szociális problémákkal terhes közfoglalkoztatotti kör odategye magát, és helyt álljon, ha már sok-sok közpénzt áldoz az ország a taníttatásukra, érzékeltette a településvezető.

Somogyból az év végi adatok szerint 1917-en vesznek részt alapkompetencia-fejlesztésen, 1158-an OKJ-s szakmát oktató alapképzésen, míg 704-en betanító képzésre iskoláztattak be. A Nemzeti Művelődési Intézet kulturális közösségszervezés alapjai képzése 203 résztvevővel indult Somogyban. Ezt a tájékoztatást a megyei kormányhivatal munkaügyi központja adta lapunknak korábban. Megyénkben 64 település közfoglalkoztatottjai tanulnak. A képzés ingyenes, és az utazás is a lakcím és a helyszín közötti útvonalra. A dél-somogyi településekről bejárók panaszát közöltük is annak idején, ők akár 160 kilométert is utaztak azért, hogy eljussanak a kaposvári képzőhelyekre. A városi közlekedést és a napi 14-16 órás távollét költségét nekik kellett állniuk. Olyan településről is tudunk, ahonnan azt jelezték: az elméleti képzés első napja gyakorlattal kezdődött: haza küldtek mindenkit a település köztereire tüsténkedni.

A Somogyban elindult szakmai képzések között motorfűrész-kezelő, konyhai kisegítő, kisteljesítményűkazán-fűtő, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, mezőgazdasági munkás, kulturális rendezvényszervező, közbeszerzési referens, zsaluzóács, vágóhídi munkás, hulladékfeldolgozógép-kezelő, csontozó munkás, hulladékválogató és feldolgozó, faipari gépkezelő, asztalosipari szerelő szerepel. A betanító jellegű képzésekben település-karbantartók, minősített hegesztők, házi betegápolók, egészségőrök, betanított zöldségtermesztők lesznek a végzettek, és ECDL-felkészítő és kulturális közösségszervezés alapjai képzés is indul. Az általános iskola 7-8. osztályának elvégzésére, és tehergépjárművekre érvényes jogosítvány megszerzésére megyénkben nincs lehetőség.

Ötletroham - a szerző kommentárja

Ötleteket vár a közfoglalkoztatóktól a belügyi tárca: milyen eddig nem feltárt, de hasznos területen segíthetnék a társadalmat a közfoglalkoztatottak. A pályázaton a legjobb ötlet nyolcmilliót nyerhet. Ez sokak szerint beismerés: az eddigi munkák ímmel-ámmal szolgálták a közt. Ami ebben a formában nyilván nem igaz, amint az is tény: az állam egyre nagyobb foglalkoztató. A Kádár-kor kapun belüli munkanélkülisége látszik visszaköszönni, ameddig nem sikerül a tömegeknek valódi tudást, piacképes professziót adni. Azt meg foglalkozásnak hívják, amiért munkabért fizetnek. Ahol van életképes gazdaság. 

(Sonline.hu: Balassa Tamás)

Nincsenek megjegyzések: