Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. január 20., hétfő

MSZF: a választáson a lét a tét

Budapest, 2014. január 19. Vasárnap

   A Magyar Szociális Fórum vasárnap arra szólította fel a megélhetéséért küszködő hat millió magyar állampolgárt, hogy a küszöbön álló országgyűlési választáson azokra szavazzon, akik a garantált alapjövedelem bevezetésével fel akarják számolni a megélhetési válságot, és alanyi jogon mindenkinek feltétel nélkül biztosítani akarják a létfenntartáshoz szükséges minimumot.

 A választáson induló pártok világosan megmondták, hogyan viszonyulnak a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséhez, és a mélyszegénység felszámolásához Magyarországon: a kormányzó pártok elutasították a garantált alapjövedelem bevezetését, az ellenzéki pártok viszont támogatják. Egy újonnan induló választási szövetség, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért egyenesen azt hirdette meg, hogy képviselőit a választók akár vissza is hívhatnák, ha a párt kormányra jutása esetén nem tennének eleget vállalt kötelességüknek, így annak, hogy intézményesítsék a garantált alapjövedelmet.  

 Noha az alapjövedelem összegéről még vita folyik, abban minden szociálisan érzékeny erő egyetért, hogy változtatni kell az elosztási viszonyokon, tűrhetetlen, hogy a szociális olló egyre csak nyílik, a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények pedig egyre szegényebbek. Kivétel nélkül minden ellenzéki erő az adórendszer megváltoztatásával, a tehetős rétegek fokozott megadóztatásával akarja megvalósítani a dolgozó, alkotó rétegek és a rászorulók javára történő újraelosztást.

 A Magyar Szociális Fórum a demokrácia deficit felszámolását tartja a második legfőbb célnak a választással. Elfogadhatatlannak tartja, hogy a keresztény értékrendre hivatkozó alaptörvény ne ismerje el a munkához, a szociális biztonsághoz, a lakhatáshoz való jogot. Az alkotmányból kiiktatták ezeket a jogokat, a lakhatáshoz való jog törvénybe iktatását pedig még azok a „keresztény” politikusok is ejtették, akik 2010 előtt még ragaszkodtak hozzá – írja az MSZF.
 
A Szociális Fórum a nemzeti fejlődéshez való jog érvényre juttatását tartja a harmadik legfőbb feladatnak. „El kell hárítani az akadályokat a magyar nemzeti fejlődés útjából” – áll a vasárnap kiadott nyilatkozatban. Ennek érdekében kezdeményezik, hogy a leendő új kormány tűzze napirendre Magyarország Európai Unióval kötött csatlakozási szerződése azon pontjainak újratárgyalását, amelyek megakadályozzák a megtermelt értékkel arányos normális nemzeti fejlődést. Hat millió magyar ember elszegényedése kellő ok arra, hogy egy felelős kormány konkrétan felvesse: milyen megállapodások és nemzetközi mechanizmusok teszik lehetővé, hogy a hazai növekedéshez és a társadalmi felemelkedéshez szükséges, idehaza megtermelt érték jelentős részét profitként és adósságtörlesztésként kivonják az országból.

  A Magyar Szociális Fórum jelezte, ez utóbbi kezdeményezésére a választáson induló egyik párttól sem kapott eddig pozitív választ. Ez arra utal, hogy az MSZF társadalmi mozgalmán kívül hazánkban ma egyetlen olyan erő sincs, amely az elszegényedés hazai okain kívül nemzetközi okait is ki akarná küszöbölni – áll a közleményben.+++

WWW.mszfszk.hu

Nincsenek megjegyzések: