Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. május 31., péntek

A 11 fős kőbányai család még néhány hetes haladékot sem kapott

Budapest, 2013. május 30.

    A kőbányai önkormányzat vezetése csütörtökön úgy döntött, hogy az eredetileg kitűzött időpontban, június 11-én reggel 8 órakor lakoltatják ki Faragó Mihály Ferenc 11 fős családját X. kerület Kápolna utca 13. V. emelet 36. szám alatti önkormányzati bérlakásából. A hivatalos döntésről Antal Attila jogtanácsos, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. képviselője tájékoztatta Simó Endrét, a Magyar Szociális Fórum szervezőjét csütörtök este. A kerületi jegyző és alpolgármester csütörtök délelőtt a Magyar Szociális Fórummal folytatott megbeszélésen hajlandóságot mutatott arra, hogy közbenjárjon a végrehajtónál, és június 11-ről néhány héttel elnapolják a család kilakoltatását, de a végrehajtó legközelebbi időpontként augusztus végét jelölte meg a kilakoltatás időpontjául, a kerületi vezetés pedig úgy döntött, hogy nem vár addig.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371


11 fős kőbányai család kilakoltatása – nem hozott eredményt a tárgyalás
Budapest, 2013. május 30. csütörtök

      Eredménytelenül zárult a Magyar Szociális Fórum képviselőinek csütörtöki tárgyalása a kőbányai alpolgármesterrel és jegyzővel a 11 fős Faragó család önkormányzati lakásban maradásáról. A fővárosi kerület vezetése ragaszkodik a népes család kilakoltatásához, és „szerződésszegés” miatt Faragóék 10 évig nem is kaphatnak a kerületben másik önkormányzati bérlakást – tudatta a Magyar Szociális Fórum csütörtökön.
     A tárgyaláson egyetlen részeredmény született: a X. kerületi vezetés hajlandóságot mutatott arra, hogy közbenjárjon a végrehajtónál, és június 11-ről néhány héttel elnapolják a család kilakoltatását, időt adva nekik, hogy más megoldás után nézzenek.
     Szabó Krisztián jegyző és Wéber Tibor alpolgármester, valamint Antal Attila jogtanácsos, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. képviselője azzal indokolta a családnak nyújtott további segítség megtagadását, hogy Faragóék több mint három millió forintos adósságot halmoztak fel, nem működtek együtt az illetékesekkel, ezért olyan támogatásoktól is elestek, amelyeket egyébként megigényelhettek volna.  Az önkormányzat a maga részéről „számos méltányos döntést hozott egészen a végletekig” – mondták. 
     Dudás Anna és Simó Endre, az MSZF részéről megkérdezte a kerületi elöljáróktól, miből fizethette volna a rezsit és a lakbért a Faragó család, hiszen havi 220-250 ezer Forintból él. Elmondták, hogy három kiskorú gyermek van a családban, a nagykorúak tanulnak, ill. munkanélküliek, Faragó Mihály Ferencné 2009 óta folyamatosan munkát keres, noha rokkant, és rehabilitáció nélkül nem dolgozhat. 2009-ben történt leszázalékolása óta az asszonynak folyamatos rokkantsági ellátásban kellene részesülnie, mégsem részesül. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tartozásából lényegében fedezhették volna a X. kerületi önkormányzattal szembeni adósságukat. Dudás Anna, az MSZF szakértője segített a rokkant családanyának egy olyan beadvány megfogalmazásában, amely arra irányul, hogy a pénzt visszamenőleg és kamatostul megkaphassa.  „Nem arról van szó, hogy nem akartak fizetni, hanem arról, hogy nem tudtak, mert nem rendelkeznek kellő jövedelemmel ahhoz, hogy kifizessék a tartozásukat” – érveltek az MSZF képviselői.
     A kerületi vezetők elmondták: a hatályos jogszabályok értelmében az is szerződésszegésnek számít, ha valaki nem tud fizetni, mert nincs miből. Az önkormányzat csak bizonyos határig veheti figyelembe a fizetésképtelenséget, hiszen nem tehet az országos problémáról: a munkanélküliségről, a jövedelemhiányról, a társadalmi válságról – mondták.
     Faragóék esete csak a család létszáma miatt kirívó – fűzte hozzá Wéber alpolgármester -, hiszen rajtuk kívül még 800 családdal szemben indítottak pert adósság miatt Kőbányán, és a napokban sok más családot is kilakoltatnak. A kerületi bérlakások üzemeltetése során évi 700-800 millió forint veszteség éri az önkormányzatot, a ki nem fizetett lakbér és közüzemi díjhátralékok miatt – illusztrálták a társadalmi állapotokat. 
      A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a kialakult drámai helyzetet nem lehet helyi eszközökkel orvosolni, hanem központi állami intézkedésekre volna szükség. Lehet, hogy Faragóék néhány hétig még otthonukban maradhatnak (bár ez sem biztos), de mi lesz velük utána? És mi vár a másik 800 kőbányai családra? – kérdezte az MSZF, de választ nem kapott.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: