Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. május 14., kedd

Statisztikai trükközés: Orbán szerint sok pénzt visznek el a közmunkások


„Ma 98 ezer 431-gyel többen dolgoznak, mint a kormányváltáskor, a mai napon közmunkán 201 ezer 721 ember vett részt” - próbált kedvező képet festeni a foglalkoztatásról Orbán Viktor kedden, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének kerekasztal-beszélgetésén – írja a Népszava.

   Pedig a valóság egészen más. Igaz ugyan, hogy 2010 január és március között 3 millió 719 ember dolgozott, az idén ugyanebben az időszakban 3 millió 817-en végeztek munkát, ám ezt statisztikai trükközéssel és sajátos számításokkal érte el a Fidesz. Kiss Péter szocialista politikus fejtette ki lapuknak, hogy azokat, akik egész évben egyetlen napot dolgoztak közmunkásként, úgy számítják, mintha egész évben foglalkoztatták volna őket. Így jöhet ki, hogy évente akár 300 ezerrel is nőhet a foglalkoztatottak száma, és még tíz év sem kell, kész az egymillió munkahely - jelentette ki az ellenzéki politikus.
   A statisztikai adatokban egyébként mindig csak a főszámok jelentek meg, így nem lehet megismerni az ágazati elosztást. De még így is biztos, hogy a versenyszéra és a közszféra létszáma is csökkent. A növekedést tehát kizárólag a közmunkások alkalmazása produkálja. Eközben a munkanélküliségi adatokat tovább csökkenti, hogy soha nem látott arányban menekülnek külföldre a magyar munkavállalók.

   A közfoglalkoztatással mindenesetre nagyon elégedett a kormányfő, hiszen arról beszélt: ma nem az a helyzet, hogy az emberek nem tudnak közmunkát végezni, „hanem nem tudok annyi közmunkát szervezni, amennyien mennének”. Kijelentette, idén már eléri a 300 ezret a közmunkások száma, akiknek mind fizetést kell adni. Mint mondta, ebbe „bele fogunk rokkanni”. Kérdés, hogy ha elégedett a helyzettel Orbán, miért beszélt arról, hogy a közmunkáért járó, minimálbérnél is kevesebb fizetés mennyire megterheli a költségvetést.

   A miniszterelnök kifejtette azt is, akik kiestek a munka kultúrájából, őket vissza kell ebbe segíteni: reggel fel kell kelni, el kell menni dolgozni. A cigányokat szokták itt a leggyakrabban kritikusan említeni, de a cigány közösségekben sorba állnak a munkáért. Megható pillanatok vannak, amikor az emberek sorakoznak reggelente és mennek az önkormányzathoz közmunkára. Javaslom, akinek van ideje nézzen el oda, komoly lelki feltöltődésben lehet része. Korábban nem ilyen meghatottan beszélt Orbán a romákról, 2011-ben még úgy fogalmazott, „vannak, akik úgy gondolják, hogy segélyen vagy egyéb állami juttatáson mégiscsak kényelmesebb élni, és ebből-abból pénzt is lehet csinálni. Ha másból nem, hát tyúklopásból”.

Forrás: Népszava

Nincsenek megjegyzések: