Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. március 25., kedd

Civilek viszonya az országgyűlési választáshoz

Budapest, 2014. március 24. hétfő

     A szavazásra jogosultak 30-40 százaléka érdektelennek tartja az április 6-ra kiírt országgyűlési választást, mert úgy ítéli meg, hogy nem róla szól, hanem a hatalom birtoklásáról önös célokért – adott hangot hétfőn a Magyar Szociális Fórum a civilek széles köreiben tapasztalható hangulatának.  
   Ennek az úgynevezett „szürke tömeg” megélt tapasztalatából kiindulva úgy látja, hogy sem a jobboldali, sem a szocialista-liberális pólus nem orvosolta a szegénység és a létbizonytalanság sok millió embert sújtó gondját, hanem ellenkezőleg, tovább nyílt a szociális olló gazdagok és szegények között, mindkét oldal elnyomta a társadalmi igazságosságra igényt tartó tömeget, és a hatalmi elit visszaélt a választók bizalmával – írják.
    Az MSZF azt tartja a magyar polgári demokrácia legnagyobb bajának, hogy a szavazást követően többé nem érvényesül a választói akarat, a megválasztott képviselők nem megbízóik igényeinek tesznek eleget, hanem a pártvezérek utasítása szerint járnak el. Az MSZF ezt a rendszert „beteg demokráciának” tartja. Különösen amikor a képviselők nem csak elszakadnak megválasztóiktól, hanem szembe is fordulnak velük. Az MSZF példaként említi a foglalkoztatás elhanyagolását, a bérek és a fizetések megélhetést nem fedező alacsony szinten tartását, az adórendszer igazságtalanságát, a devizahitelesek tömeges tönkretételét, a rokkantnyugdíjak megvonását, a szegénység és a létbizonytalanság elmélyülését, a korrupció elburjánzását. A kisebb létszámú parlament is nehezíti a közösségek érdekképviseletét, és az érdekek érvényre juttatását, hiszen egy-egy képviselőhöz lényegesen nagyobb választókörzet tartozik, s csökken a személyes kapcsolattartás lehetősége.
   Mindennek következtében nem csak, hogy nem oldódnak meg olyan alapvető gondok, mint amilyen a csaknem egy millió embert sújtó mélyszegénység, és további 3,5 millió létminimum alatt élő honfitársunk élethelyzete, hanem még súlyosbodnak is, függetlenül attól, hogy ki gyakorolja a hatalmat - vélekednek széles tömegek.
   Egyes pártok ugyan fontos ígéreteket tettek különféle rétegek helyzetének könnyítésére, pl. az alapvető élelmiszerek árának csökkentésére, a rokkantnyugdíj visszaállítására, új munkahelyek tömeges teremtésére, továbbá arra, hogy 100 000 forintos nyugdíjig minden 65 év feletti 24 000 forint pluszpénzt kap, hogy meg tudja fizetni a gyógyszereit, de átfogó megoldást a magyar társadalom válságára egyikük sem kínál. Vélhetően azért nem, mert a rendszer lényegén egyikük sem kíván változtatni, mindketten a nagy tulajdon oldalán állnak.
   Két és fél-három és fél millió szavazásra jogosult ember úgy látja, hogy semmi értelme szavazni, mert a választástól nem lesz jobb.
   A Magyar Szociális Fórum erre a hangulatra azzal reagált, hogy az életkörülményeken csak aktív hozzáállással, akarattal lehet változtatni, apátiával és passzivitással semmi esetre sem.  „Hazai és nemzetközi tapasztalatunkból kiindulva állítjuk, hogy az emberek csak ott tudtak változtatni sorsukon, ahol kiálltak magukért és egymásért, megértették, hogy cselekedniük kell, ha létbiztonságban, és igazságos társadalomban akarnak élni, meg akarják szerezni a tudást, és félelemtől mentes szabadságot akarnak kivívni maguknak” – írja az MSZF.
    A küszöbön álló választás új lehetőséget kínál a pártbefolyástól mentes civil mozgalomnak arra, hogy jelezze ennek a zárt politikai rendszernek a tarthatatlanságát, és dolgozzon egy új társadalmi erő kiépítésén, az emberi jogok és a közösségi értékrend megteremtésén.
     Az MSZF ehhez kéri mindazoknak a segítségét, akik április 6-án azért nem mennek el szavazni, mert hiányolnak a palettáról egy ilyen társadalompolitikai erőt.+++


Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: