Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. március 7., péntek

Kampányol a Fidesz a közmunkásokkal

"A legocsmányabb hatalmi cinizmus", hogy Gyurcsány Ferencet szociális érzéketlenséggel vádolják - egyebek mellett így fogalmazott nyílt levelében a Demokratikus Koalíció egyik választókerületi elnöke.

Csóti Zsombor arra a fideszes kijelentésre reagált, miszerint Gyurcsány Ferencnek inkább a konyhában lenne a helye, nem a politikában, és a DK elnökének bocsánatot kell kérnie az egyébként is nehéz sorsú közfoglalkoztatott emberektől, akikről egy korábbi fórumán azt mondta, hogy a munkájuk nem ér semmit.
Csóti szerint viszont épp a Fidesz az, amelyik nem sokat tudhat a szociális érzékenységről. Emlékezetett Lázár Jánosnak arra a kijelentésére, hogy "mindenki annyit ér, amennyije van". Felidézte a szintén fideszes Zsiga Marcell "legendás kijelentését" is - amelyet később más kormánypártiak is átvettek -, miszerint "Magyarországon meg lehet élni 47 ezer forintból".
A DK-s politikus úgy fogalmazott, a Fidesz-kormány nem emelte a családi pótlékot, elvette a munkanélküli segélyt, helyette bevezette az igazságtalan családi adókedvezményt, és intézményesítette a modernkori rabszolgaságot, amit közmunkának csúfol. Csóti emlékeztetett arra, hogy éppen a Gyurcsány-kormány vezette be az "Út a munkához" programot. Ám akkor a közmunkásoknak tisztességes bért adtak, amiből, ha szűkösen is, de meg lehetett élni. A Fidesz ezt megszüntette, "így lettünk mi újra, immár a négymillió koldus országa". Megemlítette azt is, hogy az Orbán-kormány gátlástalanul elvette a trafikokat, újraosztotta a földeket és elvesz mindent, ami emberek százezreinek a megélhetését biztosítaná.
A vita azt követően alakult ki, hogy Gyurcsány Ferenc egy lakossági fórumon arról beszélt, irritáló és megalázó, hogy a közmunkásokkal felesleges munkát végeztetnek. Szerinte ahhoz, hogy minimálbért kapjanak, értelmes munkát kell nekik biztosítani. A Fidesz, és a kormányközeli Magyar Nemzet szerint a DK elnöke ezzel meggyalázta a közmunkásokat. Pedig gyakran épp maguk a közmunkások fogalmaznak úgy, hogy semmi értelme a munkájuknak.
Rakacán lapunknak meséltek arról, hogy délelőtt elhúzzák a kukákat a falu egyik végébe, délután meg onnan vissza. "Nem munka ez" - fogalmazott egy helyi férfi. A napocskarajzolósként elhíresült közmunkásképzéssel éppen a kormány ismerte be, hogy képtelen értelmes feladatot adni, és legalább télre iskolapadba ülteti őket. Igaz, az ott tanultakkal sem sokra mennek az emberek, de választási lehetőségük nem volt.
Komjáthi Imre, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke lapunknak megjegyezte: az utóbbi hetekben különösen érzékeny a közmunkásokkal kapcsolatos kijelentésekre a kormány. pedig ez korábban nem volt jellemző. Tavaly például, az árvízi védekezés után mindenkinek megköszönte a munkáját Orbán Viktor, csak a közmunkások maradtak ki a felsorolásból. A béremelésük is sajátosan történt, míg a minimálbért 3,6, a garantált bérminimumot 3,5 százalékkal elemelték az idén, az országos bérajánlás is ez utóbbival azonos szintű, a közmunkások bérét csak a várható inflációval, azaz 2,4 százalékkal növelték úgy, hogy erről senkivel sem egyeztetettek.
Megjegyezte, január elején, a munka közben elgázolt közmunkás asszonyok méltó eltemetését nem tartotta fontosnak a kormányzat, és Pintér Sándor a Közmunkás Szakszervezet kérésére sem tekintette őket a Belügyminisztérium saját halottjának.
(forrás: Muhari Judit,http://nepszava.hu/) 

Nincsenek megjegyzések: