Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. március 13., csütörtök

MSZF: Magyarország tartsa távol magát minden katonai lépéstől Oroszország ellen

Budapest, 2014. március 12. szerda

     A Magyar Szociális Fórum szerdán határozott magatartást kért a magyar kormánytól azzal a lehetséges amerikai igénnyel szemben, hogy magyarországi támaszpontot biztosítson az amerikai légierőnek Oroszország ellen. Magyarországnak távol kell tartania magát minden olyan katonai lépéstől, amely Oroszország ellen irányul – szögezi le a közlemény.
    A „Munkát, Békét, Biztos megélhetést” jelszaváról ismert Szociális Fórum egy nappal az előtt erősítette meg álláspontját a békés politikai megoldás mellett, hogy Budapesten csütörtökön Ukrajnáról tanácskoznak a Visegrádi Négyek és Németország külügyminisztere. A Visegrádi csoport egyik tagja, Lengyelország 12 F-16 típusú vadászgépet és 300 fős földi kiszolgáló személyzetet fogadott be az Egyesült Államokból, Litvánia pedig hat F-15 típusú vadászgép és egy KC-130 típusú légi utántöltő gép telepítésére adott engedélyt az USA légierejének.
     Az MSZF szerint a NATO vezető hatalmának katonai lépései nem felelnek meg a magyar érdekeknek, mert tovább élezik a feszültséget. Stratégiai céljainak valóra váltásában az Egyesült Államok nem veszi kellőképpen figyelembe Közép- és Kelet-Európa biztonságát, sem gazdasági érdekeit – írják. Magyarországnak jó kapcsolatban kell maradnia Oroszországgal, nem szabad feláldoznia a „keleti nyitás” politikáját az amerikai érdekek oltárán. Azokkal az európai NATO-szövetségesekkel kell tartania, amelyek ellenzik a konfliktus kiélezését, és tiszteletben akarják tartani az orosz érdekeket – áll az MSZF közleményében.
     A Fórum azt javasolja Martonyi János külügyminiszternek, és a magyar diplomáciának, hogy a V4 csütörtöki tanácskozásán erősítse meg azt a magyar álláspontot, miszerint ki kell zárni a katonai eszközök igénybe vételét, és tartózkodni kell a NATO érdekszférájának kiterjesztésétől Ukrajnára.+++

Kiadta: MSZF SZK

Nincsenek megjegyzések: