Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2015. január 2., péntek

Béremelést követelnek a közmunkások

Sajnos még nem ismert Blogunk közössége számára, az hogy marad-e 2015-ben is a 22 800 Ft-os Foglalkoztatást-Helyettesítő támogatás összege, bár az elmúlt időszak médiahíreit figyelemmel kísérve úgy tűnik marad az FHT összege, amely 2015-ben is 22 800 Ft lesz.
A segélyezéssel kapcsolatban március 1-től megszűnik a Rendszeres Szociális Segély, így ez helyébe is a Foglalkoztatást-Helyettesítő Támogatás lép. A Foglalkoztatást-Helyettesítő támogatás-t kapok többségét a kormány közmunkaprogramokba kívánja bevonni, így az idei várható programok során a kormány célja nem kisebb 2015-ben, mint az, hogy megvalósítsa a teljes közfoglalkoztatottságot. Ehhez elsősorban uniós források fognak szolgálni, de nagyobb szerepet szánnak az önkormányzatoknak is, illetve a közmunkaprogram egyéb résztvevőinek. Várhatóan sor kerül majd 2015-ben a közmunkabér emelésére is, legalább a 2015-re várható inflációval megegyező mértékben.
Amint választ kapunk az esetlegesen megemelt idei 2015-ös közfoglalkoztatotti bér összegét illetően, úgy frissítjük, majd ezen az oldalon is az erre vonatkozó információkat, addig mindenki türelmét megköszönjük. 

A közmunkásbér emelésével kapcsolatban ezúton is közre adjuk a Közmunkás Szakszervezet követelését az alábbi, a napi.hu oldal által írt cikket:


Béremelést követelnek a közmunkások

Azonnali, legalább tízezer forintos béremelést követel a Közmunkás Szakszervezet, amelynek célja az is, hogy a közmunkások a későbbiekben a minimálbért kaphassák kézhez.

A béremelési kérésről Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke és Nyakó István MSZP-s politikus, a szakszervezet társelnöke beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon. A szakszervezet tagjai februártól előbb a járási, majd a megyeszékhelyekre vonulnak, és követeléseiket a hivatalok előtt ismertetik, megmozdulásaik eredménytelensége esetén pedig készek a fővárosban is demonstrálni a közmunkások érdekében.
Nyakó István elfogadhatatlannak nevezte, hogy a közmunkások ötvenezer forintos bére az általános béremeléssel mindössze 3,4 százalékkal emelkedjen, ezért egyetértenek a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának legalább tízezer forintos béremelést megfogalmazó követelésével.

Vécsi István azt mondta, azt szeretnék, ha a kormány 2015-ben érdemben változtatna a közmunkások helyzetén, ha már ezzel akarja megoldani a foglalkoztatási problémákat. A közmunkások jellemzően mélyszegénységben élnek, a jelenlegi feltételek fenntartása pedig "a nyomort konzerválja" - tette hozzá.

A Közmunkás Szakszervezet elnöke szólt arról is, követelik, hogy a közmunkásokra is vonatkozzon a munka törvénykönyve. Nyakó István erről azt mondta, ha a kormánynak a közmunkások a foglalkoztatást javító statisztikai adatnak jók, akkor megérdemelnék, hogy a minimálbért is megkapják. Az ellenzéki politikus szerint ez azért is igazságos lenne, mert a közmunkások sokszor olyan munkát végeznek, amelyért a mellettük dolgozók megkapják legalább a minimálbért.

(forrás: napi.hu)

Nincsenek megjegyzések: