Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2015. május 16., szombat

Jogellenes a közmunkások megfigyelése, vizsgálat indulhat

Péterfalvi Attila szerint bűncselekményt is megvalósíthat a közmunkások ózdi megfigyelése. Ha bejelentés érkezik az ügyben a NAIH-hoz, a hatóság vizsgálni fogja az ügyet, és 10 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki – mondta. Ózd jobbikos polgármestere terrorizálókról ír válaszában, a párt szóvivője pedig kéziverézelt pártkatonának nevezte Péterfalvi Attilát.

Ha igaz, hogy Ózdon felvételeket készítenek a közmunkásokról, akkor az jogellenes adatkezelés, és az önkormányzat eljárása bűncselekménynek is minősülhet – mondta Péterfalvi Attila a csütörtöki Népszabadságnak.


Ha bejelentés érkezik az ügyben, vizsgálatot indít – ígérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. A munkavállalók megfigyelése ugyanis szöges ellentétben áll az elektronikus megfigyelőrendszerek munkahelyi alkalmazásáról kiadott hatósági állásfoglalással. Jogsértés esetén a hatóság 10 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Az eljárás attól még nem válik törvényessé, hogy arról a munkavállalót tájékoztatják – hívta fel a figyelmet Péterfalvi. Még az sem lehet törvényes, ha köztéri kamerákat használnak a közmunkások megfigyelésére. A TASZ szerint a közmunkások még az átlagos munkavállalónál is jobban ki vannak szolgáltatva: ha nem írják alá önként, hogy kamerán figyelhetik őket, elveszíthetik ezt a munkalehetőséget is.
Csak akkor lehet indokolt a kamerás megfigyelés, ha vagyon- vagy életvédelmi meggondolások, a termelési folyamatok ellenőrzése miatt van erre szükség.
Ózd jobbikos polgármestere terrorizálókról ír válaszában
Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere szerint nem a közfoglalkoztatottakat, hanem a munkájukat figyelik meg kamerával, és ez összhangban van az adatvédelmi biztos korábbi irányelveivel. Ők csak az elvégzett munkát szeretnék dokumentálni, ami ellen eddig egyetlen érintett sem emelt kifogást – írta közleményben.
A munkafelügyelők akkor is be fogják kapcsolni a kamerákat, ha egyes közfoglalkoztatottak fizikai retorziót helyeznének kilátásba. "Korábban a terrorizált munkafelügyelők kérték a munkaszerződésük felbontását, a jövőben a terrorizálók fogják, ha nem is kérni, de megkapni méltó büntetésüket" – fogalmazott Janiczak Dávid.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője egy más témájú csütörtöki sajtótájékoztatón "kézivezérelt pártkatonának" nevezte Péterfalvi Attilát, és mint mondta, a kamerakérdés eldőlt azzal, hogy mennyi kiosztott eszköz eltűnik a munka során. Állnak minden vizsgálat elé – jelezte a szóvivő, aki helyesnek tartja Janiczak Dávid döntését.
(forrás. hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések: