Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2015. május 6., szerda

Magyar Békekör az USA budapesti nagykövetének

Budapest, 2015. május 5. kedd (MSZF)

     A II. világháború befejeződésének 70-ik évfordulója alkalmából a Magyar Békekör köszönetét nyilvánította az Egyesült Államok budapesti nagykövetének, és rajta keresztül az amerikai népnek azért, hogy az Egyesült Államok a Szovjetunió és Nagy-Britannia népeivel összefogva megszabadította az emberiséget a fasizmus rémuralmától, és utat nyitott egy igazságosabb nemzetközi rend felé.
     Colleen Bell nagykövet asszonynak 18 szervezet nevében kedd reggel eljuttatott üzenet szerzői szerint a magyar emberek aggódva tapasztalják, hogy az antifasiszta összefogás folyamata az utóbbi években elakadni látszik. Különösen aggasztónak tartják, ami Ukrajnában történik. Azt, hogy az egykori antifasiszta koalíció egyes tagjai, köztük az Egyesült Államok olyan hatalmi rendszert támogat, amely nyíltan együttműködik neonáci erőkkel, és a hitleri hordákat meghazudtoló gaztettekkel hallat magáról.
     A Békekör tagjai sajnálattal állapítják meg, hogy az Egyesült Államok kormánya hátat fordított az ukrán felek között 2014. február 21-én kötött megállapodásnak a nemzeti egységkormányról és az ország föderációs átszervezéséről, és a 2015. február 12-i minszki megállapodást, nevezetesen a kisebbségek autonóm jogairól szóló 11-ik pontban foglaltak megvalósulását sem segíti elő.
     „Az Ön kormánya a szélsőjobboldallal szövetkező kijevi hatalmi csoport pártját fogja, katonai-, anyagi- és propaganda-támogatásban részesít egy olyan rendszert, amely hadsereget vet be saját népe, a kelet-ukrajnai orosz ajkú lakosság ellen, és erőszakkal próbál érvényt szerezni az egységes ukrán nemzetállamiságnak, lábbal tiporva azokat a megállapodásokat, amelyeket aláírt. Véleményünk szerint ez a magatartás szemben áll a 70 évvel ezelőtti demokratikus szellemiséggel, és a konfliktus eszkalálódásával fenyeget Ukrajnában és Európában. Mi, magyar emberek méltatlannak tartjuk ezt a magatartást az Ön országához, mellyel hazánk szövetséges viszonyban áll a NATO keretében” – áll a levélben.
     A Magyar Békekör végül arra kéri Colleen Bell nagykövetet, hogy válaszoljon az alábbi kérdéseire:
  1. Miért bojkottálják a május 9-én rendezendő moszkvai ünnepséget, az antifasiszta koalíció közös győzelmét a fasizmus felett?
  2. Miért vélik összeegyeztethetőnek ezt a magatartásukat annak tudatával, hogy a fasizmus elleni harcban a Szovjetunió népei hozták a legnagyobb véráldozatot, és a sztálingrádi győzelem nélkül talán önök sem élhetnének demokráciában?
  3. Miért kell azt tapasztalnunk, hogy az amerikai kormány szembefordul egykori szövetségesével az antifasiszta harcban, és azokkal lép szövetségre, akik az Egyesült Államok egykori szövetségesével szemben fasiszta, neonáci erőkkel is lepaktálnak?
  4. Mi a célja az Egyesült Államoknak ezzel a politikával?
Petráss László és Simó Endre szervezők által aláírt civil diplomáciai jegyzékben találkozót kértek Colleen Belltől, hogy választ kaphassanak a magyar civil társadalom béke iránti aggodalmát kifejező kérdéseikre.+++


Kiadta: MSZF SZK

Nincsenek megjegyzések: