Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2015. május 14., csütörtök

Klik: kirúgják a közalkalmazottat, majd visszaveszik közmunkásként

Négy hónap alatt több mint kétezerrel nőtt a közmunkások száma az iskolafenntartónál.

Folyamatosan csökken a közalkalmazottak száma, a közmunkásoké viszont meredeken nő a Klik-hez tartozó oktatási intézményeknél – írja a Világgazdaság. Országgyűlési képviselők arra figyelmeztettek: egyre jellemzőbb az a tendencia, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, akiket aztán közmunkásként visszafoglalkoztatnak. A miniszter vizsgálatot ígért.

2014 decemberében még csak 2378, idén áprilisban már 4421 közmunkást foglalkoztatott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ – ez 86 százalékos növekedést jelent négy hónap alatt. Ez év elején valamivel több mint 134 ezer közalkalmazottat foglalkoztatott a Klik, számuk egy évvel korábban még 143 ezer volt.

Idén februárban már a második legnagyobb közfoglalkoztató volt az intézményfenntartó. A Világgazdaság érdeklődésére elmondták: főleg takarítókat, karbantartókat, portásokat, adminisztrátorokat, pedagógiai asszisztenseket és szabadidő-szervezőket alkalmaznak ebben a formában.

A közmunkásbérek még most is csak a minimálbérek 75-85 százalékát érik el, ráadásul a közfoglalkoztatók jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe, a közmunkás bérét akár 95 százalékban is támogathatja az állam, ezért éri meg trükközni az intézményeknek.

(Hír24)

Nincsenek megjegyzések: