Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2015. május 8., péntek

Júliustól újabb változások jöhetnek a közmunkában

Nyár végére 260 ezer főre emelkedhet a közfoglalkoztatottak száma, a kormány kisebb átalakításokat tervez a rendszeren, amelyek javíthatják a dolgozók helyzetét, nagyobb bérért idénymunkát vállalhatnak a mezőgazdaságában, s mintegy ötvenezren vehetnek majd részt továbbképzésekben.

Hamarosan a kormány elé kerülhet az a jogszabálytervezet, amely lehetővé teszi, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevő munkavállalók is közvetíthetők legyenek – derült ki Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárságának főosztályvezetőjének beszámolójából. Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának e heti ülésén példaként említette, hogy erre abban az esetben nyílna lehetőség, ha egy mezőgazdasági vállalkozó vagy termelő a közfoglalkoztatási bérnél magasabb fizetségért kínál idénymunkát a dolgozónak. A közfoglalkoztatottak jogállását módosító törvénytervezet szerint a jövőben az érintettek álláskeresőként lennének nyilvántartva.

További komoly változás lehet, hogy akár kilencven napra is kizárhatják majd a közfoglalkoztatásból azokat a személyeket, akik noha fizikailag alkalmasak lennének egy versenyszférában felkínált munkára, azt mégis visszautasítják. Azt azonban továbbra is tiltaná a szabályozás, hogy a közmunkával elsődleges elhelyezkedési lehetőséget váltson ki a munkáltató, vagyis nem bocsáthat el embert csak azért, hogy közfoglalkoztatottat vegyen fel helyette – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető. Várakozása szerint a jelenlegi átlagosan havi 213 ezer fős közfoglalkoztatotti létszám nyár vége felé 260 ezerre emelkedhet. A kabinet úgy tervezi, a kormányhivatalok augusztus végén osztják szét az erre a célra fordítható pénzügyi keretek nagyobbik hányadát. E forrás felhasználásával 2016 márciusáig további 43 ezer munkavállalónak biztosítanak majd közfoglalkoztatási lehetőséget. Ezen túlmenően júliustól kezdi megvalósítani a Belügyminisztérium (BM) azt a kormányzati tervet, amelynek eredményeként 2016 júliusáig 25 százalékkal – nagyjából 30–35 ezer fővel – csökkentenék a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, vagyis a munkanélküli segélyben részesülők számát a közmunka révén. Jelenleg az álláskeresők harmada kap ilyen támogatást.

A nyár végével kifutó uniós forrásból (TÁMOP) fenntartott képzési és foglalkoztatási program helyébe értesülésünk szerint egy, a gazdaságfejlesztési- és innovációs, illetve az emberierőforrás-fejlesztési operatív programokból finanszírozandó intézkedés lép majd. A kormányzati tervek értelmében már az idén 50 ezer fővel indulna el az új rendszer, de egyelőre nem tudni, hogy az érintettek mekkora hányada kerülne be a szakképzési, foglalkoztatási, illetve kompetenciafejlesztő programelemekbe. Az akár 300–500 órás képzéseket a munkaerő-piaci igények alapján választják majd ki, és elvégzésük idejére közfoglalkoztatotti bért kapnak majd a résztvevők a BM keretéből. 2018-ig egyébként összesen 80 ezer főt vonnának be ebbe a programba.

Réthy Pál szerint a tárca továbbra sem tervezi, hogy a minimálbérnek megfelelő összeget kapjanak a közmunkások, mivel akkor már a munkaerő-piaci szereplőkkel versenyeznének, és az eddiginél is többen ragadnának be ezekbe a programokba. Tavaly az első nyolc hónapban 43 865 egykori közmunkásnak volt nyílt munkapiaci állása a BM adatai szerint a közfoglalkoztatását követő 180. napon.


Közmunka után fél évvel a versenyszférában dolgozók száma 2014. 1–8 hónap 

Foglalkozások 
Létszám ezer főben:

Egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások
2858

Fegyveres szervek foglalkozásai
57

Felsőfokú képzettség önálló alkalmazást igénylő foglalkozások
937

Gazdasági, igazgatási, érdek-képviseleti vezetők, törvényhozók
147

Gépkezelők, összeszerelők, járművezetők
3811

Ipari és építőipari foglalkozások
2972

Ipari és építőipari foglalkozások
2972

Irodai és ügyviteli, ügyfélkapcsolati foglalkozások
1993

Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
3642

Mezőgazdasági és erdőgazdasági foglalkozások
499

Szakképzettséget nem igénylő foglalkozások
15955

Nem ismert a foglalkozás megnevezése*
10994


Összesen
43865

Forrás: BM
* a NAV felé hibásan teljesített adatszolgáltatás miatt

(forrás: Napi gazdaság Online) 

Nincsenek megjegyzések: