Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. október 8., hétfő

Soha többé Fidesz


A közmunka program a következőképp néz ki...

Ahhoz hogy valaki bekerülhessen a programba regisztrált munkanélkülinek kell lennie.
Az önkormányzati fenntartású hivatalok, intézmények és cégek a munkaügyi központ felé lejelenti a kívánt munkaerő igényt. Tehát, hogy épp takarítónő, utcaseprő vagy pl. ügyintéző kell. A munkaügyi központ kiválasztja az alkalmas munkaerőt és az orvosi alkalmassági vizsgálat után kiközvetíti azt.

Hol a hiba?

Teljesen mindegy az, hogy milyen munkakörbe kerül az illető, végzettséget tekintve csakis a nyolc általános jelölhető a szerződésében (a munkakört úgy határozzák meg, hogy a törvényekben foglaltak szerint, az ne kívánjon meg alapfokúnál, nyolc általánosnál magasabb végzettséget), mert magasabb fokú végzettség esetén törvény szabályozza a magasabb fizetést. Így fordulhat elő az is, hogy 3 diplomával rendelkező középkorú hölgy takarítónőként, papírja szerint csupán nyolc általánossal nettó 33 ezer forintot visz haza napi 6 órányi munkával.

Ennek a “szabálynak” a lényege a kizsigerelés. Teszem azt, egy középkategóriás beosztásból kirúgnak egy alkalmazottat, majd közmunkásként 1/4 annyi bérért visszaveszik, maximum fél évre. Mert itt csak fél évre szól a munka. És sajnos a jelenlegi gazdasági helyzetben a pórul járt munkavállalónak muszáj vállalni a közmunkát ha nem akar éhen halni.

Térjünk át a bérezésre:

Szerződés szerint, bruttó 53 ezer forint illeti havonta a dolgozót, ez nettó 33 ezer forint.

Ezt heti bontásban kapják meg. Persze nem mindig időben. Az utalás időpontja attól függ, hogy az intézmény és az önkormányzat bérszámfejtő alkalmazottai milyen munkakedvvel bírnak az adott napon és van e kedvük a bérpapírokkal foglalkozni.

Sőt, nem is egyforma összegek érkeznek hetente a számlára. Hol négyezer, hol kilencezer forint. Tehát még egy számlát sem tud a közmunkás időben befizetni.

A szociális hozzáállásról ne is beszéljünk. Az hogy a közmunkás a legtöbb helyen lenéző pillantásokat kap, egy dolog, de hogy több intézmény dolgozói annyira fenn hordják az orrukat, hogy még köszönni sem köszönnek a közmunkásnak…..

Sajnos áldozatok lettek, és minden atrocitást el kell viselnünk, mert ha egyszer is kinyitják a szájukat és védik saját érdekeiket azonnal az utcán találják magukat. Ennek viszont súlyos következményei vannak.

Ha egy közmunkást a szerződése lejárta előtt elküldenek, vagy ő felmond és visszatér a munkanélküliek világába 3 évig (a legújabb hírek szerint csak 1 évig) az önkormányzattól semmilyen támogatásra ne számítson. Sem rendkívüli segély, sem családi pótlék, sem aktív korúak ellátása stb. Hogy miért? Az indok egyszerű: ha nem vagy hajlandó dolgozni, nehogy már segítsen az állam rajtad. Azt már senki nem nézi, hogy vajon miért váltál meg a közmunkától. Idegi kimerültség, fizikális leépülés, mert sajnos vannak ilyen következményei a rendszernek.

Persze mindez sohasem derül ki, és ha a közmunkás bármely hivatalos szervhez fordul segítségért, van Magyarországon egy ember, aki minden bajt eltüntet...

Nincsenek megjegyzések: