Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. május 7., szerda

MSZF – mit tesz a magyar kormány az ukrán béke érdekében?

Budapest, 2014. május 5. hétfő

     A Magyar Szociális Fórum hétfőn arra kért választ a kormánytól, hogy mit tesz a béke, és a keleti nyitás politikájának folytatása érdekében az ukrán válság miatt kiéleződött nemzetközi helyzetben. A kérdést hétfőn reggel közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnökhöz juttatták el – tartalmazza a hétfőn kiadott közlemény.
    A „Munkát-Békét-Biztos megélhetést” jelszavairól ismert társadalmi mozgalom értetlenségének adott hangot amiatt, hogy Martonyi János külügyminiszter visszatérően „orosz agresszióról” beszél, miközben maga az Európai Unió hírszerzési főnöke állítja, hogy „az orosz hadseregnek nincs szerepe a kelet-ukrajnai városok kormányzati épületeinek elfoglalásában, a régióban történtekért többnyire a régióban élő, a jelenlegi helyzettel elégedetlen emberek felelősek”. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter pedig – a polgárháborúval fenyegető ukrán helyzetben – kezdeményezte a második genfi konferencia összehívását a politikai rendezés érdekében, és annak a véleményének adott hangot, hogy jó volna, ha a NATO legalább annyit foglalkozna a békés rendezéssel, mint amennyit az Oroszországgal szembeni szankciókkal foglalkozik.
   Az MSZF emlékeztetett Ferenc pápa szimbólikus gesztusára is, midőn XXIII. És II. János Pál szentté avatásának előestéjén Rómában tollal ajándékozta meg Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnököt arra kérve, hogy azzal írja alá az ukrán békemegállapodást.
    „Bízunk benne, hogy leköszönő külügyminiszterünk kijelentései nem értelmezhetőek a kormány hivatalos álláspontjaként! Abban bízunk, hogy a magyar diplomácia új vezetője a keleti nyitás politikájának folytatására, és az Oroszországgal kialakult kapcsolatok megerősítésére kap utasítást” – áll az MSZF közleményében.
    A Magyar Szociális Fórum Orbán Viktor figyelmébe ajánlotta, hogy rendkívül veszélyes útra lép, aki „terrorista kategóriába” sorolja azokat a nemzeti kisebbségeket, amelyek nem fogadják el Kijev hatalomkisajátító, elnyomó intézkedéseit, hanem szembeszegülnek velük.
    Ukrajna és az egész európai béke szempontjából bűnös dolog megosztani és szembeállítani egymással az Ukrajnát alkotó sokféle népességet, nemzeti kisebbségeket, etnikai csoportokat. Nincs más megoldás, mint felhagyni azzal a kísérlettel, hogy a NATO érdekszféráját kiterjesszék Ukrajnára, és minden eszközzel előmozdítani a politikai rendezést. A Fórum ennek érdekében a szembenálló ukrán felek között megkötött február 21-i föderációs megállapodásban foglaltak, és a genfi konferencia határozatainak végrehajtásában történő aktív szerepvállalást ajánlja a magyar kormánynak, tekintettel Magyarország nemzeti érdekeire, és a nemzetközi béke követelményére.
    A Magyar Szociális Fórum ennek érdekében találkozót kért Orbán Viktor miniszterelnöktől.+++


Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: