Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2014. november 3., hétfő

Origó:- Önnek is lehet helye a közmunkások között

Jövőre 1,3 százalékos foglalkoztatottságbővülést vár a kormány, tehát mintegy 54 ezerrel több munkahely jöhet létre. A bérükre meg is van a fedezet, hiszen a benyújtott költségvetésben, számításaink szerint, az ideinél 39 milliárddal többet különítettek el a közmunkásokra. Sok valódi új munkahelyre tehát nem nagyon számíthat a kormány 2015-ben.

A jövő évi és az idei költségvetés fő számai között a Startmunka-programnál van a legnagyobb eltérés. Az idénre 183,8 milliárdot terveztek, míg jövőre már 270 milliárd forintot csoportosítanak erre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy valójában 86,2 milliárddal több jutna a közmunkásokra jövőre, hiszen nem valószínű, hogy a program belefér az idei keretbe. Szeptemberig ugyanis már 167 milliárdot fizetett ki az államkincstár, miközben épp a hideg hónapokban szokott megugrani a közmunkában foglalkoztatottak száma

Nem lesz elég az idei pénz

Nagy valószínűséggel tehát nem lesz elég az idei 183,8 milliárdos keret. A hátralévő három hónapra átlagos havi 21 milliárdos költséggel számolva kijön, hogy idén körülbelül 231 milliárd forintba kerülhet a közmunkaprogram.
Az idei keretbe talán bele sem férnek

Forrás: MTI/Balázs Attila


Még mindig marad 39 milliárd

Még mindig marad azonban 39 milliárd plusz a 2015-ös költségvetésben, ami az államkincstári kifizetések és a foglalkoztatási statisztikák alapján az idei számokon felül még 45 ezer közmunkás teljes éves bérére elegendő.

Nem várható sok új munkahely jövőre

Ezt a számot érdemes összevetni Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 1,3 százalékos foglalkoztatásbővülési elvárásával. Ez 54 ezer új munkahelyet jelentene a szeptemberi foglalkoztatási statisztikák szerint. Arra vonatkozólag nincs információnk, hogy mikorra várja ezt a bővülést a kormány. Ha csak a következő év végére, akkor megoldható lehet a bővülés a közmunkaprogram keretéből is, hiszen számításainkban a 45 ezer munkás úgy jött ki, hogy teljes éves fizetést számoltunk. Persze piaci alapon is létrejöhet a közmunkaprogram mellett még több ezer munkahely.

A bizonytalanságok miatt a szaktárcától megkérdeztük, hogy milyen területen számít elsősorban bővülésre a jövőben. A választ változtatás nélkül közöljük:

"A Kormány azt szeretné elérni, hogy Magyarországon mindenkinek legyen munkája és ne szoruljon jövedelempótló támogatásokra. Ennek megfelelően 2015-ben még több ember számára lesz elérhető a közfoglalkoztatás. Az eddigi 200 ezer közfoglalkoztatott mellett a Kormány a jövő év folyamán további több tízezer embernek teszi lehetővé, hogy részt vegyen a közmunka programban. Erre közel 35 milliárd forinttal többet különítettünk el a költségvetésben. Várakozásaink szerint jövőre a versenyszféra foglalkoztatása is bővülni fog, ezt a növekedést felfelé mutató kockázatok övezik, mivel a költségvetés bevételi oldalának tervezésekor konzervatívan kalkuláltuk a várható pozitív hatásokat."

Nincsenek megjegyzések: