Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. június 16., szombat

Költségvetési felügyelőket vetnek be a rokkantak ellen


Szeged, Budapest, 2012. június 15. péntek

     A kormány költségvetési felügyelők mozgósításával akar érvényt szerezni annak a céljának, hogy 190 milliárd forintot takarítson meg a rokkantakon. A költségvetési felügyelő tanács komisszárjai azt a feladatot kapták, hogy a pénzügyi elvárásoknak megfelelő irányba tereljék a korhatár alatti rokkantak állapotának felülvizsgálását, és ellenőrizzék a felülvizsgálás anyagi hatékonyságát, nevezetesen a költségvetési kiadások tervezett csökkentését – tudatta a Magyar Szociális Fórum pénteken az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport tájékoztatása alapján.
     Az „új komplex minősítő rendszer” néven elhíresült felülvizsgálatok követelményeinek kormánytisztviselői jogviszonyban lévő bizottsági főorvosok alkalmazásával is eleget akarnak tenni.
     Az adminisztratív rendelkezések célja, hogy leépítsék a fenntarthatatlannak és pazarlónak ítélt rokkantellátó rendszert, és visszatereljék a munka világába a munkára fogható nyugdíjkorhatár alatti rokkantak. Az érdekvédelmi csoport konkrét esetekkel, rokkant betegek tanúvallomásaival mutatta ki, hogy a kormány új felülvizsgálati rendszere csak emberéletek árán, százezrek puszta fizikai létének kockáztatásával vihető keresztül, hiszen az érintettektől megvonják a rokkantnyugdíjat, vagy még a járadékot is. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az 57 évnél fiatalabb rokkant akkor sem kapja vissza rokkantnyugdíját, ha rehabilitációja sikertelennek bizonyul. Ha kiesik az ellátórendszerből, nincs visszaútja, és korábbi juttatásának legfeljebb egy töredékére számíthat. Ezzel a költségvetési szempont az élethez és a megélhetéshez való emberi jog rovására érvényesül. A korhatár alatti rokkantak alattomos politikai eszköznek tartják, hogy célját a kormány úgy próbálja elfogadtatni a társadalommal, hogy a közszolgálati médiával lecsalóztatja a rokkantakat, és ingyenélőknek tünteti fel őket, mintha szándékosan ki akarnák vonni magukat a munka alól.
      Hogyan lehetne kötelezni egy 62 év feletti, öregségi korhatárt betöltött rokkantat munkavégzésre? Miért veszik bele az ő létszámukat is az aktív, munkaképes korú rokkantak létszámába, amikor 724-960 ezer főt említenek? Miért tévesztik meg szándékosan az embereket? – teszik fel a kérdést a korhatár alatti rokkantak képviselői. A hivatalos adatok szerint 300 ezer korhatár alatti, azaz 57 év alatti rokkantnyugdíjas, 20 ezer rehabilitációs járulékos, és 80 ezer átmeneti és szociális járadékos él az országban. Tehát összesen 400 ezer korhatár alatti megváltozott munkaképességű személyről van szó.  Ezek az emberek nem csalók, hanem végleges státusú beteggé nyilvánították őket. A 62 év feletti rokkantak között lehetnek ugyan, és bizonyára vannak is olyanok, akik kétes jogviszonnyal szedték össze a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt, esetleg makkegészségesen, de ők már rég betöltötték az öregségi korhatárt, és védett státusú öregségi nyugdíjasokká lettek. Miért az 57 év alattiakat akarják megfosztani jogos ellátásuktól? Miért az életkor szerinti diszkrimináció? – kérdezik.
     Az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport a törvényalkotók szégyenének tartják a rokkantak ellátásáról szóló 2011. december 29-i  CXCI. törvényt, és Schmitt Pál volt köztársasági elnök személyes felelősségének, hogy aláírta. „Az ellátásuktól megfosztott rokkantak humánkatasztrófa felé sodródnak. Nem ingyenélők, hanem betegek vagyunk. Nem akarunk éhen halni” – szögezik le nyilatkozatukban, melyet a Magyar Szociális Fórum hozott nyilvánosságra.+++

 (Az „Elég volt a csalózásból!” c. nyilatkozat teljes szövege olvasható a www.mszfszk.hu honlapon)

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: