Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. június 13., szerda

Rokkantak harca a megélhetésért


Szeged-Budapest, 2012. június 12. kedd

     Százezer főt is kiszórhatnak a rokkantsági ellátásból, ha nem függesztik fel a július 1-én beinduló új komplex minősítő rendszert. A felülvizsgálatokat már eddig is annyira megszigorították, hogy a betegeket folyamatosan rostálják ki. A 195 ezer beteg felülvizsgálatát 2013. december 31-ig kell befejezni – tudatta a Magyar Szociális Fórum kedden az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport tényfeltáró jelentése alapján.
     „Nem nyugodnak bele a rokkantak a visszaminősítésekbe” című anyag tucatnyi olyan esetet tár a nyilvánosság elé, amelynek szenvedő alanyai, visszaminősített rokkantak fizikai létükben kerültek veszélybe amiatt, hogy megvonták tőlük a rokkantási nyugdíjat, vagy még a járadékot is. Nincs miből megvenniük a gyógyszert, nincs miből enniük, fűteniük. Állításuk szerint tényleges állapotuk részbeni vagy teljes figyelmen kívül hagyásával minősítették vissza őket, és most harcot kell vívniuk puszta megélhetésükért. Sorsuk természetszerűleg kihat családtagjaikra, és környezetükre is. (A konkrét eseteket a Magyar Szociális Fórum honlapján tették közzé a tényfeltáró jelentés részeként: www.mszfszk.hu)
     Az érdekvédelmi csoport szerint eleve eldöntött a betegek megrostálása. Okát az előirányzott költségvetési megtakarításban jelölik meg. Ennek a valódi oknak az elkendőzésére szolgál a rokkantak ellen irányuló politikai hangulatkeltés, miszerint a rokkantak csalók.
     A csoport szerint a rokkantnak vissza kellene kapnia rokkantsági ellátását, ha rehabilitációja sikertelennek bizonyul, de ennek az ellenkezőjét tapasztalják: ha valaki kiesik az ellátórendszerből, nincs visszaút.
     Az évek óta tartó visszaminősítések július 1-től szélsebesen felgyorsulnak, és minden eddiginél több beteget penderíthetnek majd ki az ellátórendszerből, hogy fizikai létük kockáztatásával is érvényt szerezzenek a költségvetési szempontoknak. Pedig a megváltozott munkaképességű emberek döntő többsége kiszolgáltatott, szegény, beteg ember – tudatta a Magyar Szociális Fórum az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport tényfeltáró jelentése alapján.+++

(Előzmények:


Nincsenek megjegyzések: