Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. június 8., péntek

Magyar Szociális Fórum a miniszterelnöki kérdőívről

sakál- Elérkezett az Orbán rezsim II. nemzeti konzultációja. A kérdőíveket hamarosan postázzák, melyek kinyomtatása és kipostázása vagyonokba kerül. Miközben az Orbán kormány pénzt von el a szegényebb társadalmi rétegtől, mivel csökkentette a Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatást, mivel megalázóan alacsony bérekkel jutalmazza a közmunkán dolgozókat, sőt meg is különbözteti  ezen csoport dolgozni akaró embereit! Valós munkahelyek és valós jóléti társadalmi rendszer felépítése helyett az ország további kifosztása zajlik és a FIDESZ haveri körének további vagyonosodása. Az üzenjük Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, hogy szálljon le  a magas lóról és mindenféle ócska papírok gyártása és mesekönyvének felolvasása helyett, menjen ki végre az emberek közzé és vonja vissza azokat a törvényeket, amelyek veszélyeztetik több millió embertársunk életét, létbiztonságát, megélhetését! Itt az idő a változtatásokra, mert jelen állapotában a társadalom szegényebb rétege még lejjebb sodródik... 
Ezúton tesszük közzé a Magyar Szociális Fórum legújabb álláspontját, közleményét, mellyel egyetértünk!



Budapest, 2012. június 8. péntek

     A súlyosbodó megélhetési válságot nem lehet kérdőívek kitöltésével orvosolni. Hat millió magyar ember mindennapi megélhetési gondján csak munkahelyteremtéssel, a megélhetéshez szükséges bérekkel és fizetésekkel, az emberi gondok iránti érzékenységgel, folyamatos társadalmi párbeszéddel lehet úrrá lenni. Mindez hiányzik. Felül kell vizsgálni az eddig folytatott gazdaságpolitikát, hogy az emberi jogok érvényesítése kerüljön előtérbe a fináncoligarchia profitérdekeinek kiszolgálása helyett – áll a Magyar Szociális Fórum pénteken kiadott reagálásában arra a kérdőívre, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával küldtek ki az ország lakosságának. 
    Nemzeti Konzultáció 2012 tálalásába több olyan pontatlanság csúszott, amely megkérdőjelezi a kérdező őszinteségét – írja az MSZF. Egyszerűen nem felel meg a valóságnak a miniszterelnök állítása, miszerint „minden fontos kérdést megbeszélünk egymással”. A Magyar Szociális Fórum két éve hiába kéri, hogy ne lakoltassák ki otthonaikból az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált családokat, és tartsák érvényben a moratóriumot mindaddig, amíg az embereknek nincs miből megélniük.  Hiába kérte, hogy iktassák törvénybe a lakhatáshoz való jogot az élethez való jog részeként, és hogy vezessék be a magáncsőd intézményét.  Hiába emelte fel szavát a választási ígéretek betartásáért: az egy millió munkahely időarányos részének teljesítéséért, a gazdagság és a szegénység közti szakadék csökkentéséért, a legrászorultabb rétegek iránti fokozott állami felelősségvállalásért. „Orbán Viktor miniszterelnöknek írt kéréseink, javaslataink, követeléseink rendre válasz nélkül maradtak, a kormány egyetlen egyet sem teljesített azon követelések közül, amelyeket a dolgozó és alkotó rétegekre rótt társadalmi terhek mérsékléséről terjesztettünk elő. Nemhogy igényt nem tartottak az emberek véleményére, hanem kifejezetten elzárkóztak előle. Ezt bizonyítja többek között, hogy nem tettek eleget a március 25-i Népi Gyűlés meghívásának, és még csak nem is reagáltak rá, nem voltak hajlandók átvenni a rokkantak petícióját a FIDESZ Lendvay utcai székháza előtt tartott május 25-i tüntetésen. A miniszterelnök ügyfélszolgálati szintre utalta a nyugdíjcsökkentés kérdését, és az igazságos adóztatást” – írja a közlemény.
    Nem felel meg a valóságnak, hogy „együtt határoztunk az ország új alaptörvényéről”. Az MSZF a leghatározottabban tiltakozott amiatt, hogy kihagyták az alaptörvényből a munkához, a társadalombiztosításhoz és a nyugdíjhoz való jogot, és a Keresztényszociális Műhellyel  közösen képviselt állásponttal ellentétesen nem iktatták törvénybe a lakhatási jogot. Tiltakoztunk a közszolgálati média durva centralizálása miatt is, mert súlyosan sérti a szólás- és a tájékoztatási szabadságot. A szociális szféra két éve nyögi ennek a következményeit, mert a közmédia nem, vagy csak alig ad teret a nagy társadalmi problémáknak, torz képet fest róluk, korrekt tájékoztatás helyett kormány-propagandát folytat.
    A miniszterelnök azt tartja munkája legnagyobb sikerének, hogy „több százezer magyar családot kiszabadítottunk a devizahitel csapdájából”. Nem inkább elodázták a probléma megoldását, esetleg halmozódó tartozások árán? A moratórium március 1-i hatályon kívül helyezése óta szaporodó árverezések és kilakoltatások, a hozzájuk tapadó öngyilkosságok, a kilátástalan helyzetbe sodródott adósok kétségbeesett jelzései aligha támasztják alá a „sikerélményt”! Az MSZF szerint a kormány inkább azzal tenne jó szolgálatot a hitelkárosultak milliós seregének, ha megvédené őket a bankok önkényeskedéseitől, helyreállítaná a tisztességes szerződési rendet, és közérdekű keresetet indítana az állampolgárok érdekében, arra kötelezve a bankokat, hogy realizált extraprofitjukból megtérítsék a szabad prédának tekintett, kisemmizett és tönkretett ügyfelek kárát. A kormány e helyett rendre kiegyezik a bankszövetséggel a legkiszolgáltatottabb adósok kárára, gyakran életük rovására is – áll a közleményben.
    Az MSZF egyetért azzal a miniszterelnöki kitétellel, hogy „gazdasági döntéseket kell hoznunk a magyar munkahelyek védelmében”. - De miért kell ehhez kérdőív, hiszen a nép két évvel ezelőtt erre szavazott, mégsem lett belőle semmi. Miért gondolná a kormány, hogy most az emberek elutasítanák azt, amit két éve megígértek nekik? A labda nem a társadalom térfelén van, hanem a kormányén. Az első félidő rácáfolt az emberek várakozására. Mi értelme azt kérdezni a második félidőben, hogy rúgjunk-e gólt? – írja a Magyar Szociális Fórum a miniszterelnöki kérdőívről.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: