Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. szeptember 15., szombat

A rokkantak után a hitelkárosultak is csalók?


Budapest, 2012. szeptember 12. szerda
     A Magyar Szociális Fórum (MSZF) szerdán arra kérte a kormányt, állapítsa meg, ki terjeszti a sajtóban a devizahitel-károsultakról, hogy csalók. A kormány által ellenőrzött közszolgálati média ugyanis azt terjeszti az egyik kormány közeli napilapban megjelent, és az információ forrását eltitkoló cikk alapján, miszerint a devizahitelt felvevők jelentős része csalt, amikor kölcsönt vett fel, mert hamis adatokat közölt a bankkal.
    Az MSZF azért kér kormányvizsgálatot az ügyben, mert ismétlődő esetről van szó. Nemrég egy kormánytisztviselő a megváltozott munkaképességűeket csalózta le, amikor követelni kezdték a rokkant-törvény visszavonását, és az új felülvizsgálati rendszer felfüggesztését, mert megfosztották őket rokkant nyugdíjuktól, és szerencsésebb esetben addigi ellátmányuk egyharmadát kaphatják, vagy azt sem. A Hitelkárosultak ellen indított kommunikációs kampány néhány nappal az után kezdődött, hogy a devizahitel-károsultak érdekében cselekvő 11 szervezet szeptember 2-i munkamegbeszélésén úgy ítélte meg, hogy nem felel meg a valóságnak Orbán Viktor miniszterelnök legújabb lakossági levelének állítása, miszerint „Európában egyedülálló módon kimentettük a devizahiteleseket”. Mint megírták: „Adósságuk alól csak azoknak sikerült megmenekülniük, akiknek volt rá pénzük, hogy éljenek a menekvési lehetőséggel, a többségnek azonban döntenie kell, törlesszen-e, vagy a közüzemi díjat fizessen, fűtsön-e vagy egyen. A devizahitel-probléma a magyarországi megélhetési válság szerves része, több millió embert sújt, ezért politikai megoldást követel.”
    Miféle kormánykommunikáció az, mely megengedi, hogy bűnösnek tüntessék fel az áldozatot, legalábbis gyanúba keverjenek mindennapi létfenntartásukért küszködő embereket – szegezték a kérdést a kormányhoz.
    Az MSZF emlékeztet rá: ismétlődően sürgette, hogy a kormány nyújtson be közérdekű keresetet a Hitelkárosultak védelmében, és kényszerítse ki, hogy a bankok realizált extraprofitjukból kártalanítsák őket. Az érintettek sohasem akartak kitérni fizetési kötelezettségük elől, hanem azt követelték, hogy annyit kelljen visszafizetniük, amennyit valójában felvettek. A plusz terhek igazságos megosztását is sürgették. Ma ott tartunk, hogy a hitelezők az eredeti hitelösszeg kétszeresét-háromszorosát követelik azoktól a családoktól, amelyek képtelenek felszabadulni az adósságrabszolgaság alól. Családok ezreitől, köztük rokkantaktól, magatehetetlen emberektől veszik el otthonukat, vagyonukat, és taszítják őket a társadalom perifériájára, sorsukra hagyva őket. Szóval ki a csaló? Az uzsorás, vagy áldozata?
    Súlyos volna, ha nem kommunikációs bakiról volna szó, hanem a politikai lényeg tükröződéséről a médiában – áll az MSZF közleményében. Ha ugyanis bajba jutottak millióit akarják felelőssé tenni az országban uralkodó megélhetési válságért, miközben a hitelválságot előidéző bankokat közpénzekből támogatják, könnyen keletkezhet olyan benyomása az embereknek, hogy a kormány a bankok pártján áll a társadalommal szemben, a társadalom pedig csak nyűg az állam nyakán.
     A Magyar Szociális Fórum ezért arra szólítja fel az Orbán-kabinetet, hogy tisztázza viszonyát a devizahitel-károsultak azon többségéhez, amely anyagi erő híján nem tudott élni sem az egyösszegű törlesztés, sem az árfolyamgát lehetőségével, és mind kilátástalanabb helyzetbe kerül a kormány bankszövetséggel kötött újabb és újabb kiegyezése miatt.+++
Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: