Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. szeptember 6., csütörtök

Autóhitelesek tüntetése Budapesten – petíció


EMBARGÓS PÉNTEKEN 0.00 óráig!
Autóhitelesek tüntetése Budapesten – petíció
Budapest, 2012. szeptember 7. péntek
     Budapesten pénteken autóhitelesek tüntetnek hitelezőik uzsora kamatai miatt. A II., az V. és a XIII. kerületben 10 és 13 óra között történő egysávos forgalomlassítás közben dudaszóval tiltakoznak amiatt, hogy a hitelezők háromszor annyit akarnak kifizettetni velük, mint amennyit eredetileg felvettek – jelentette a Magyar Szociális Fórum a figyelemfelkeltő demonstráció fő szervezőjére, Fülei-Szántó Andrásra hivatkozva.
    A Bimbó úti MKB Euroleasingnek, a József Attila utcai Merkantil Banknak és a Váci úti Lombard Lízingnek szánt petícióban elfogadhatatlannak minősítik, hogy az adósok viseljék a gazdasági válság okozta plusz terhek egészét, és a terhek méltányos elosztását követelik.
Nagyon sok adós számára teljesíthetetlen, hogy egy összegben fizessen be az többszázezer forint kamatot azért, mert a kamat a tartozás viszonylatában elért egy meghatározott szintet. Az autóhitelek esetében régóta ismert az árfolyamgát fogalma, azonban ez hosszú távon azt jelenti, hogy az autó vételárának többszörösét fizeti ki az ügyfél, miközben a fedezetül szolgáló gépjármű értéke csak a tartozás töredékét fedezi - írják.
A petíció szerzői idézik az Alkotmánybíróság 1991. évi határozatát, miszerint „A szerződéskötéskor előre nem látott körülmények lényegesen megváltoztathatják a szerződő felek helyzetét, a jogok és kötelezettségek arányát, és valamelyikük számára rendkívül terhessé vagy egyenesen lehetetlenné tehetik a szerződés változatlan tartalommal történő fenntartását, illetőleg a szerződés teljesítését. Ezekben az esetekben tehát az állami beavatkozásra, a szerződési kötelezettségek átértékelésére, megváltoztatására, esetlegesen a szerződések megszüntetésére kifejezetten szükség van. ...” „... A körülmények lényeges megváltozása miatt tehát a szerződés lebonyolódása lényegesen eltérhet a szerződéskötéskor megfogalmazott céltól, így a szerződés eredeti feltételeiben már teljesíthetetlen, megvalósíthatatlan. Erre az esetre a clausula rebus sic stantibus tételét alkalmazva lehetősége van a bíróságoknak a szerződés módosítására, a Ptk. 241. §-a alapján. Ilyenkor a bíróságnak az egyik fél szolgáltatásának az elnehezülésével szemben a másik fél szerződésbe vetett bizalmát kell mérlegelnie és ezeket egyeztetve a szerződési terheknek egy új, méltányos elosztását kell megoldania. ...”
A petíció szerzői végül arra kérik a magyarországi gépjármű hitelezéssel foglalkozó kisebb és nagyobb pénzintézeteket, hogy tárgyaljanak az adósok képviseletét ellátó szervezetekkel.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: