Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. szeptember 26., szerda

Nyílt levelet írt egy pedagógus – aki most történetesen közmunkás – a lakosságnak

Nyílt levelet írt egy pedagógus – aki most történetesen közmunkás – a lakosságnak
Egyebek mellett így fogalmaz: „Nem feladatuk az emberi vagy állati ürülék és az állattetemek összeszedése, mivel ezek veszélyes hulladékok, eltakarításuk speciális védőfelszerelést igényel a fertőzésveszély miatt. Sok vád éri a közterület takarító közmunkásokat amiatt is, hogy leülnek, lazsálnak munkaidőben, ahelyett, hogy dolgoznának.”

A pedagógus nyílt levele



Tisztelt Debreceni Polgárok!


Az utóbbi hetekben heves vita alakult ki a debreceni lakosság és a Dehusz közmunkásai között. A helyzet odáig fajult, hogy túllépte városunk határait, az internetre is felkerült, csorbítva városunk jó hírnevét. Ezért éreztem fontosnak, hogy levelet intézzek Önökhöz, mivel a viták hátterében véleményem szerint az információhiány áll. Az egyik tévhit az, hogy a Dehusz alkalmazásában tanulatlan, roma származású állampolgárok vannak. Ez egyáltalán nincs így, ez a létszámnak csak egy kis töredéke. A többség szakmával, érettségivel, esetenként diplomával rendelkezik, akik már 20-30 évet ledolgoztak , de munkahelyük megszűnt, illetve olyan pályakezdők, akik munkatapasztalat hiányában nem kapnak más munkalehetőséget. Ideje lenne már szakítani azzal a sztereotípiával, hogy az utcaseprők tanulatlan, lusta emberek. Sok vád éri a közmunkásokat amiatt, hogy rezzenéstelen arccal sétálnak el a szemétkupacok mellett, ahelyett, hogy összeszednék. Ez annyiban fedi a valóságot, hogy minden brigád reggel megkapja a munkalapját, amin szerepel, hogy mely terület rendbetételéért felelősek, hol kell elhelyezniük a megtelt zsákokat, de az odavezető útvonalon csak áthaladnak, az egy másik munkanap vagy egy másik brigád területe. Nem feladatuk a társasházak előkertjeinek, üzletek, lépcsőházak előtti területeknek a takarítása, az a tulajdonos vagy az üzemeltető dolga. Nem feladatuk az emberi vagy állati ürülék és az állattetemek összeszedése sem, mivel ezek veszélyes hulladékok, eltakarításuk speciális védőfelszerelést igényel a fertőzésveszély miatt, ilyen kéréssel az erre illetékes hatóságot kell megkeresni. Sok vád éri a közterület takarító közmunkásokat amiatt is, hogy leülnek, lazsálnak munkaidőben, ahelyett, hogy dolgoznának. Valóban látni a parkokban üldögélő brigádokat, mivel óránként 10 perc pihenőidőt (hőségriadó esetén 20 percet) ír elő a munkavédelmi törvény, ennek betartása kötelező a munkáltató részéről, nemcsak a Dehusznál, hanem más munkahelyen is. Természetesen itt is vannak „lógósok”, de ők ezt nem sárga mellényben teszik, hanem táskájukba rejtve azt, civil öltözékben hagyják el a munkaterületet. Ők minden esetben fegyelmi büntetésben részesülnek, ha a munkavezető észleli a hiányukat.
Mivel magam is a közterület takarító közmunkások soraiba tartozom, kötelességemnek érzem megemlíteni azokat a debreceni lakosokat, akik köszönetüket fejezik ki azért, mert rendbe tesszük lakóterületüket, összeszedjük azt a sok hulladékot, amit szinténdebreceni lakosok szórnak szét városunk utcáin. Mi sem jobb bizonyíték arra, hogy munkaidőben teszünk is valamit, a sok fekete hulladékzsák, amit az utak mentén látnak elhelyezve. Naponta 3-400 zsák szemét is összegyűlik a kezünk által a közterekről. Szeretnénk, ha Őnök is, tisztelt debreceni polgárok, örülnének neki, hogy naponta 600 ember gondoskodik városunk tisztaságának fenntartásáról. Kérjük, hogy megalázó megjegyzések helyett segítsenek inkább nekünk. Segítsenek abban, hogy ne kelljen éveken át ilyen csekély bérért dolgoznunk. Ha van tudomásuk üres álláshelyekről, akkor ezt az információt ne a családjukkal vagy a szomszédjukkal osszák meg, hanem jelentsék be a munkaügyi központban, hogy onnan a megfelelő képzettségű munkaerőt tudják kiközvetíteni a megüresedett munkahelyre. Kérjük, hogy hallassák a szavukat, hogy minket is megillet ugyanaz a munkabér, mint a más munkahelyen dolgozókat. Hallassák a szavukat, hogy mi is egy összegben kapjuk meg a munkabérünket, nem heti 8 ezer forintonként, amiből számlákat befizetni lehetetlen. Hallassák szavukat, hogy mi is tudjuk felelősséggel kezelni a fizetésünket – azért mert dehuszos sárga mellényt viselünk, még be tudjuk osztani a pénzünket, nem költjük el az első napon a kocsmában vagy a játékgépek mellett. Kérjük, hogy becsüljék meg a mi munkánkat is, mint bárki másét. Figyeljenek a lakókörnyezetükben, hogy a lerakott zsákjainkat ne szaggassák szét a guberálók, szétszórva azok tartalmát, megsemmisítve aznapi munkánk eredményét.
Köszönöm, hogy megtiszteltek figyelmükkel, elolvasták a levelemet, és a továbbiakban helyreáll a közöttünk megromlott kapcsolat.

Tisztelettel: Szarka Margit
okleveles általános iskolai tanító
drámapedagógus
szociális gondozó és ápoló
jelenleg utcaseprő-szemétszedő közmunkás

Forrás: 

Nincsenek megjegyzések: