Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. október 6., vasárnap

MSZF a bankszövetség és a civilek tanácskozásáról

Budapest, 2013. október 4.
 
Nem hozott eredményt a Hitelkárosultak érdekeit felkaroló civil szervezetek és a bankszövetség csütörtöki tanácskozása. A devizahitel-probléma átfogó rendezése továbbra is várat magára – adott hangot véleményének a Magyar Szociális Fórum (MSZF) pénteken.
       A devizahitelesek ügyét képviselő MSZF nem vett részt a tanácskozáson, mert nem akarta becsapni a Hitelkárosultakat azzal, hogy eredményre számíthatnak egy olyan tanácskozástól, amelyre a hitelesek megkárosítói azért tartottak igényt, hogy minél kisebb veszteséggel úszhassák meg károkozásukat. A bankszövetség által kiadott közlemény önmagáért beszél. Kitétele, miszerint „A konzultációs folyamat során sokszínű javaslatok érkeztek, amelyek alapos szakmai végiggondolása, egymással és a társadalmi-gazdasági elvárásokkal való elemző összehasonlítása az eddigi komoly szakmai munka bázisán folyik tovább. A megoldáskeresésben természetesen csak azokat a felvetéseket lehet hasznosítani, amelyek a kormányzati irányelvekkel is összhangban állnak” nem más, mint nesze semmi, fogd meg jól.
       A társadalmi nélkülözhetetlenségüket oly gyakran hangoztató kereskedelmi bankok nem adtak választ arra, hogy milyen felelősség terheli őket a devizahitel-válságért, sem pedig arra, hogyan akarják jóvátenni a társadalommal szembeni felelőtlenségükből származó tényleges károkat.
       A 10-15 százalékos könnyítés, amelyre a bankok – feltételekkel – hajlandóak volnának, pillanatok alatt semmivé válhatna egy árfolyam változás hatására. Ráadásul nem érintik a kártalanítás követelményét – írja az MSZF.
      Ezért a Magyar Szociális Fórum Róna Péter és Surányi György tervét támogatja a devizahitelek forintosításáról, és a bankokra kivetett különadóról, a kártalanítással kiegészítve
      Az MSZF nyilvánvalónak látja, hogy a bankok sem november 1-ig, sem utána nem fogják a Hitelkárosultak javára átírni a szerződéseket – mint azt a kormány szorgalmazta.

A kormány viszont nem fog tudni érvényt szerezni akaratának velük szemben, csak hatalmi szóval. A „hatalmi szónak” azonban korlátot szab a közös társadalmi rendszer, és a belőle fakadó érdekközösség. Gond csak az, hogy közelednek a választások, és szükség van a szavazók bizalmára is. Tehát valamit adni kell.
     Itt tárul fel a szükséges kompromisszum lehetősége kormány és bankok között, melyre a Róna-Surányi terv módot nyújthat. De a megkárosítottak kártalanításáról akkor sem szabad lemondani, ha egy ilyen kompromisszum megszületnék – figyelmeztet az MSZF.
     A bankszövetséggel folytatott tárgyalások helyett az MSZF továbbra is a kormánnyal folytatandó tárgyalásra helyezi a hangsúlyt. Ennek előkészítésére kezdeményezi a Szociális Kerekasztal mielőbbi összehívását a Hitelkárosultak érdekében. Erre a Kerekasztal-tanácskozásra a kormány képviselői is javasolja meghívni.+++
 
Kiadta: MSZF SZK

Nincsenek megjegyzések: