Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. november 24., vasárnap

Devizahitelek: az MSZF jogi eljárást sürget a kartellezés ügyében

Budapest, 2013. november 21. csütörtök
     A Magyar Szociális Fórum csütörtökön felvetette a büntetőjogi felelősségre vonás kérdését azokkal a bankokkal szemben, amelyek kartellezésükkel elszabotálták, hogy a devizahitelesek élhessenek az árfolyamgát kínálta lehetőséggel. Mi a garancia arra, hogy az árfolyamgát kiterjesztésével kapcsolatos jogszabállyal szemben nem ugyanezt teszik? – tette fel a kérdést a Hitelkárosultak érdekeiért évek óta küzdő társadalmi mozgalom.
    A kartellezés nem intézhető el azzal, hogy a versenyhivatal bírságot vet ki a kartellezésben résztvevőkre, hiszen nem versenyjogi kérdésről van szó, hanem a Hitelesek tömeges megkárosításáról. Ezért az ügyészségnek hivatalból kötelessége eljárást indítani az ügyben, hiszen a kartellezők saját anyagi előnyükre kijátszották az érvényes jogszabályokat, és ezzel bűntettet követhettek el.
   A kartellezés leleplezett ténye felveti annak kérdését is, hogy vajon maga a devizahitelezés gyakorlata nem hasonló összejátszáson, és csaláson alapul-e.
    „Minthogy egyre több tény utal arra, hogy nem pusztán ’hibás termékről’ van szó a devizahitelezés esetében, hanem eredendő kartellezés gyanúja is felmerül, a Magyar Szociális Fórum arra kéri Polt Péter főügyészt, hogy hivatalból lépjen, Navracsics Tibor igazságügyi miniszter pedig kezdeményezze a jogi felelősség megállapítására irányuló eljárást a főügyésznél” – áll az MSZF csütörtökön kiadott közleményében.+++

Kiadta: MSZF SZK

Nincsenek megjegyzések: