Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. november 6., szerda

MSZF: az árfolyamgát nem oldja meg a devizahitel-problémát

Budapest, 2013. november 5. kedd
     Az árfolyamgát nem megoldja a deviza-hitelkárosultak problémáját, hanem elnapolja a magyar gazdaság növekedését is hátráltató gond megnyugtató rendezését – állítja a Magyar Szociális Fórum kedden kiadott közleményében, mellyel az országgyűlésben elfogadott új jogszabályra reagált.
    A kormány nem tett eleget a Szociális Kerekasztal október 12-i követelésének, hogy a hitelezőket kötelezzék olyan elszámolásra az adósokkal szemben, amely a ténylegesen folyósított Forint kölcsön összege alapján, a szerződésben megjelölt induló kamattal történik, az idegen devizát teljesen kizárva. A devizahitelesek Kerekasztala azt várta a kormánytól, hogy ennek megfelelő jogszabályt alkosson, és gondoskodjék végrehajtásáról 120 napon belül.  
    A kormányzó pártok újabb lehetőséget szalasztottak el az átfogó megoldásra. Ezen mit sem változtat, hogy meghosszabbították a kilakoltatási moratórium határidejét – írja az MSZF.
    „Súlyosnak tartjuk, hogy az állam az adófizetők pénzéből vállal kezességet a gyűjtőszámlára, cserében pedig mindössze csak kéri a bankoktól, hogy engedjék el a tartozás egy részét, de nem kötelezi rá őket” – áll az MSZF közleményében.
     A törlesztő részletek 20-25 százalékos csökkentése az árfolyamgát révén legfeljebb átmeneti könnyebbség érzését keltheti az adósban, anélkül, hogy megszüntetné kiszolgáltatottságát a hibás terméket nyakába varró hitelezővel szemben, aki majd később ugyanúgy behajthatja rajta tartozását, mint tette eddig is.
     A kiterjesztett árfolyamgát sem mutat kiutat a devizahitel-válságból, mert nem érinti az alapkérdést: azt, hogy idegen valuta nem szerepelt a kölcsönök folyósításakor, és ezt a tényt a bankok is elismerték. Következésképpen a Forintban felvett összeget kell visszafizetni a Magyar Nemzeti Bank mindenkori kamata és a jogos banki költségekkel kiegészítve.  Az egyetlen kiutat az jelentené, ha a kormány nem csak elvi síkon ismerné el a devizahitel hibás termék mivoltát, hanem gyakorlati lépést is tenne orvoslásáért: közérdekű keresetet indítana, vagy jogszabályt kezdeményezne a Hitelkárosultak érdekében, jogegységet teremtve a javukra hozott ítéletekből kiindulva.
    A Hitelkárosultak nem akarnak kibújni tartozásuk alól, és nem kívánnak közpénzből segítséget kérni, hanem annyit akarnak visszafizetni, amennyit ténylegesen felvettek. A Szociális Kerekasztal tiltakozik az ellen, hogy a bankokat közpénzből támogassák – áll az MSZF reagálásában az árfolyamgát kiterjesztéséről szóló új jogszabályra.+++


Nincsenek megjegyzések: