Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. november 16., szombat

Devizahitelek: az MSZF kényszerítő jogszabályt akar

Budapest, 2013. november 15. Péntek

     A Magyar Szociális Fórum kényszerítő jogszabály meghozatalában látja a megoldást a deviza-hitelkárosultak problémájára.  Kötelezni kell a bankokat, hogy a hitelt felvevőknek annyit kelljen visszafizetniük, amennyit Forintban ténylegesen felvettek a szerződésben megjelölt induló kamat mellett – közölte a Hitelesek érdekében dolgozó társadalmi mozgalom pénteken a kormány jogi megoldás-keresésére reagálva.
    „Ha az ’alaphelyzet kikényszerítésén’ azt érti a kormány, hogy a ténylegesen folyósított Forint kölcsön összegét a szerződésben megjelölt induló kamattal, az idegen devizát teljesen kizárva kötelesek a hitelezők az adósokkal szemben elszámolni, akkor az MSZF egyetért ezzel a tervvel” – írják. Majd így folytatják: „a banknak jóvá kell írnia a tőkeszámlán az adós minden olyan befizetését, amelyre a bank egyoldalú szerződésmódosítása, és egyéb jogosulatlan követelése miatt kötelezték a hitelezettet. Ennek megfelelően csökkentenie, vagy törölnie kell a további törlesztő részletek összegét”.
     A kormány legfelső szintű jogi kerekasztal tanácskozásától az MSZF azt várja, hogy a Kúria fogékonnyá válik a társadalmi horderejű problémára, és jogegységet teremt a devizahitel-szerződésekből fakadó egyoldalú kockázatviselés terén. A kormánytól azt várja az MSZF, hogy jogszabállyal segít az igazságszolgáltatásnak a jogerős ítéletek végrehajtásában, és a semmisségi ítéletek érvényességét minden olyan hitelkárosultra kiterjeszti, akit a hitelező hasonlóképpen megkárosított, mint azokat, akik már pert nyertek.
     „A választások közeledtével a kormány nem teheti meg, hogy ne cselekedjen a hitelkárosultak javára. A Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal a Hitelkárosult emberek érdekében kívánja kihasználni ezt a politikai helyzetet, és nyomást gyakorol a kormányra egy olyan átfogó megoldás érdekében, amely anyagi és erkölcsi igazságot szolgáltat a megkárosított embereknek, egyúttal elhárítja a devizahitel-akadályt a gazdasági növekedés útjából” – áll az MSZF reagálásában a kormány jogi megoldás-keresésére.+++


Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: